Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cosmin_h

Ce trebuie sa stiu pentru inceput ?

Recommended Posts

Salut, dupa ce am vazut diverse proiecte realizate cu microcontrolere m-am hotarat sa incerc si eu sa lucrez cu ele, problema de care m-am lovit e ca nu stiu cu ce sa incep. Deci daca cineva doreste sa imi dea niste sfaturi ...Am un programator, si un Pic 16F628A (care stau de cateva luni in sertar) cu care doresc sa lucrez pt inceput. Astept idei.Multumesc

Link to comment
Share on other sites

1. programator... asta ai deja. plus o placă de dezvoltare compatibilă cu picul tău.2. descărcat datasheetul picului tău. dacă tot eşti la microchip pe site, şi descărcat mplab.3. căutat tutorial scris pentru picul tău, în cazul de faţă, 16F628A.4. verificat dacă programatorul e văzut de softul de programare (direct în mplab nu merg decât icd2 şi pickit2 şi 3, toate celelalte programatoare care circulă pe net nu (mai) sunt recunoscute.), şi dacă softul de programare recunoaşte şi accesează corect picul.5. începi cu scrisul manual în editorul din mplab a softului din tutorial... led aprins, blink, pushbuton, etc.6. repeţi 5 până când compilezi cu succes listinguri bătute de tine "la maşină".

Link to comment
Share on other sites

1. Ce programator ai?2. Eu zic totusi sa incerci MPLAB deoarece are simulatorul bun.3. Micontrolelere se programeaza in limbajul de asamblare. Daca ai un programator care nu merge pe MPLAB sau nu te intereseaza cum este alocata memoria poti sa lucrezi pe PC in alt soft si la care sa ai compilatorul respectiv care apoi sa iti trazlateze instructiunile din limbajul respectiv in limbaj de asamblare. Dar limbajul de asamblare este sfant mai ales cand ceva nu merge.

Link to comment
Share on other sites

In cazul in care stii deja ceva C, poti incerca Hi-Tech PICC.

Se integreaza bine cu mplab, poti folosi direct mpsim si debuggerele hard gen icd2. Eu folosesc picc-lite (o versiune mai veche) pentru pic16... si versiunea actuala pentru 18F... si sunt multumit de cum lucreaza.

Exista si pe la www.mikroe.com compilatoare pentru diverse limbaje, da' de acolo n-am folosit nimic, asa ca nu stiu cum sunt.

Link to comment
Share on other sites

bre lume, până la urmă tot binar bagi în pic, nu contează în ce limbaj scrii softul înainte de compilare, contează doar să facă ce ai tu nevoie, şi corect!!! :rade: plus că un soft scris în assembler o să fie invariabil mai mic decât unul scris în c, basic, sau alt limbaj mai avansat, şi asta contează dacă ai la dispoziţie un mcu cu puţin flash...unde pui că în assembler nu mai tre' să-ţi faci griji pentru compatibilitatea librăriilor, etc, etc... :rade:

Link to comment
Share on other sites

E unii de au trecut de faza "scos si ultima pictura"/"folosit eficient si ultimul bit" si au ajuns la momentul "trebuie repede ceva sa mearga". :limb: In conditiile in care stii deja ceva C/basic/pascal, compilatoare se gasesc, pretul uControllerului e mai mic decat al cablajului pe care sta, uneori nu merita efortul invatarii unui limbaj de asamblare.Tot respectul pentru cei care scriu direct in assembler, da' cand deschizatorul topicului zice "preferabil nu asamblare...", prefer sa-i spun ce stiu eu despre "nu asamblare" decat sa-l conving ca "totusi asamblare".

Link to comment
Share on other sites

Acesta e Programatorul pe care il am download/file.php?id=21697&mode=viewNu prea am vrut limbaj de asamblare deoarece e mai greu de priceput, dar se pare ca daca trebuie sa incepi de la zero e cam tot acolo.Cred ca voi incerca totusi cu limbajul de asamblare, iar in cazul in care nu vom reusi sa ne intelegem sub nici o forma voi cauta alte solutii.Multumesc pentru sfaturi :da

Link to comment
Share on other sites

Imi cer scuze daca nu aici trebuia sa postez.

Pentru ca sunt foarte incepator si poate nu o sa raman asa pe domeniul asta , am zis sa ma apuc si eu de un proiect oarecum simplu cu un 16F876.

Pe principiul "Nicusor avea o toba!" (nu ma cheama asa , dar mi-ar folosi toba) am inceput sa caut diverse proiecte MIDI cu microcontrolere si am gasit unul care mi s-a parut mie mai abordabil : < http://www.romanblack.com/midibash2.htm > aici . Numai ca nu stiu cum sa compilez fisierul in C (pentru ca am incercat si imi da niste erori si in CCS si in mikrobasic de genul " No device in Line ...") ca sa il pot scrie cu un programator (T20se < http://www.yoreparo.com/nav/?url=http:/ ... t20se.html > am vazut si facut - pare nimerit pt PIC16F876).

Rugamintea mea este daca cineva se poate uita pe acel cod < http://www.romanblack.com/MIDI_Bash1.c > si sa il compileze daca e valabil. Va rog frumos si va multumesc .

Link to comment
Share on other sites

Numai ca nu stiu cum sa compilez fisierul in C (pentru ca am incercat si imi da niste erori si in CCS si in mikrobasic de genul " No device in Line ...")

Din ce scrie pe site-ul postat de tine, poate ar fi bine sa incerci cu MikroC

The first MIDI-Bash (v1.0) prototype was built on my MikroC development board

Link to comment
Share on other sites

Din pacate nu folosesc mikroc, asa ca prea mult nu te pot ajunta.Dar daca as fi in locul tau as cauta ceva cu adevarat mic (scris in mikroC) si m-as asigura ca totul e instalat cum trebuie.Din mesajul de eroare (pe care-l primesc si de la picc hi-tech), partea cu asm e pare gresit scrisa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines