Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator de turarie pwm cu 555


Recommended Posts

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ca sa imi duca un motor de 1cp la 48 de volti, tranzistoarele sunt de 40A fiecare, puse in paralel , motorul de la domnul respectiv zicea ca este pentru tractiune, iar eu ma gandeam sa il pun pe o tricicleta mai maricica, Specifiicatiile de pe motor sunt 15Amperi si 80Amperi intr-o casuta mai jos (are tablita cu specificatii), ma gandesc ca 15 A este curentul nominal si 80A ar fi la cuplul maxim

Link to comment

Circuitul asta l'am folosit si eu dar iau tensiunea de control a mosfetului tot de pe pin 3 - are amplitudine mai mare si nu trebuie sa te chinui cu acea rezistenta ridicatoare (app de asta, daca totusi ramai pe pin 7 merge mai bine un 4k7 sau chiar 2k2, in functie de mosfet si de frecventa de comutatie).Eu inca nu m'am lasat de facut SMPS cu 555. :limb: In cateva zile, o saptamana maxim, s'ar putea sa vin cu niste surprize pe forum.

Link to comment

Ca sa imi duca un motor de 1cp la 48 de volti, tranzistoarele sunt de 40A fiecare, puse in paralel , motorul de la domnul respectiv zicea ca este pentru tractiune, iar eu ma gandeam sa il pun pe o tricicleta mai maricica, Specifiicatiile de pe motor sunt 15Amperi si 80Amperi intr-o casuta mai jos (are tablita cu specificatii), ma gandesc ca 15 A este curentul nominal si 80A ar fi la cuplul maxim

Baga IRL2203 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... L2203.html ,in regulatoarele pt navomodele e folosit,cate 4buc in paralel;de ce oare?ca sa tina?
Link to comment

Ai dreptate,dar daca le pui in serie ...cauta ceva cu tensiune mai mare,foloseste irfs4010 http://www.farnell.com/datasheets/91467.pdf ,comandat opto...sa nu trebuiesca sa pedalezi.

IRFS are grila la masa,cositoreste-l pe o tabla de Cu care o atasezi pe un radiator(mare) si dupa poti sa mergi si in Sahara cu triciclul.

Se pote incalzi pana la 100C fara probleme,in schimb o sa ai probleme, daca atingi radiatorul dupa ceva ore de functionare, in gasirea celei mai apropiate UPU.

Link to comment

Nu ma complic cu tranzistoare in serie, am folosit 3 bucati de 40Amperi la 100volti in paralel, care ar trebui sa-mi asigure un curent continu prin ele de vreo 100-120 amperi, motorasul meu mai mult de 100 amperi nu cred ca va manca in sarcina.Ca radiator am folosit un H dinacela pe care era montat un tiristor de putere mare

Link to comment
  • 2 weeks later...

Iaca si un filmulet cu tricicleta in actiune si cu controlerul montat care a suferit modificari masive in sensul ca am optat pentru tranzistoare cu tensiune de lucru mai mare in conditiile in care am puscat 6 mosfeti de 100V (stp55n10)

asa ca am optat pentru IRFP250 care are 200V VDS si 33A curent in regim continu, in plus de asta am pus si un "ochi" pentru curent cu niste comparatoare... o sa postez si schema aici cand oi avea nitel timp liber, momentan este doar pe hartie scrisa cu pixul

Pana una alta filmul

 

Link to comment
  • 6 months later...

Salutare.As dori sa reproduc si eu minunatia asta, doresc sa o folosesc ca si controller turatie la aeroterma de pe un microbuz din lipsa posibilitatii de a inlocui comutatorul original.Din cate am observat poate duce amperajuri destul de mari, asadar gandesc ca nu va fi o problema sa comande un motor de aeroterma la 12V, ceva probleme insa la componente:1.Nu am gasit mosul din schema IRFZ46N insa am IRFZ44N diferenta ar fi doar de cativa amperi in minus, dar cred ca totusi aici nu ar fi o problema, eventual pot pune mai multi in paralel, va fi totusi ok?2.Diodele IN5818 nu le prea gasesc, eventual ceva inlocuitori daca mi-ati putea sugera ar fi perfect.O sa Incerc sa fac si un cablaj si cum nu-s expert in proiectarea de cablajuri o sa il postez aici sa va cer parerea.Va multumesc cu anticipatie si va doresc o dupa-amiaza placuta.

Link to comment
Guest pisica matache

Doresc sa prezint un mic montaj care functioneaza bine pe motoare de cc, nu se stie niciodata cine are nevoie schema este aici http://freecircuitdiagram.com/2009/02/0 ... l-circuit/filmuletul in care am testat montajul este aici

Am avut un scuter electric chinezesc,care folosea pt reglarea turatiei un montaj asemanator.Fata de schema postata imi amintesc cateva diferente:nu folosea 555,ci un alt integratfolosea doua IRFZ48,puse in paralel (scuterul se alimenta de la 3 acumulatori cu gel 12V-10A;l-am modificat inlocuindu-le cu 4 acumulatori de 12V-24A,inseriati)Am ars de cateva ori tranzistorii,din cauza unor scurturi la motor;au mers foarte bine si IRFZ44.Regulatorul era foarte fiabil ,iar reglajul tensiunii pe motor se facea de la 0 la tensiunea maxima.Pt reglaj nu folosea un potentiometru,ci un senzor Hall,cu iesirea liniara ,comandat de un magnet,cu distanta variabila fata de senzor.Ansablul senzor-magnet era montat pe mansonul acceleratiei.In paralel pe motor era montata o dioda rapida de putere,montata pe acelasi radiator cu tranzistorii.Desi tranzistorii au diode de protectie,e posibil ca tensiunea de autoinductie a motorului sa le distruga,fara prezenta diodei mai sus mentionate.Daca nu ma insel,mai era montat un electrolitic de vreo mie de micro,dar nu mai stiu daca pe alimentare sau pe motor.Am regulatorul respectiv aruncat pe undeva,daca-l gasesc revin cu detalii.Motorul respectiv era de 350W,dar blocat cred ca lua 30-40A,la 48V.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines