Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Va rog un mare ajutor! Amplificator auto.


Guest oneteflorin

Recommended Posts

Guest oneteflorin

Va rog sa ma ajutati si pe mine daca este posibil. Sunt nou pe acest forum si nu ma pricep aproape deloc la electronica asta.Am urmatoarea problema> am o statie auto cu doua iesiri iar pe manualul de instructiuni imi arata trei scheme de a lega boxe si subwoofer1. Sa leg doua boxe (asta o stiu)2. Sa leg un subwoofer ( si asta o stiu)3. Sa leg doua boxe si un bridge subwoofer ( asta vreau sa fac dar nu stiu)Am cumparat doua boxe de putere mai mare decat statie (4 ohm), un difuzor de subwoofer (4 ohm) cu incinta.Abia acum apare problema. Imi zice ca pe langa astea trebuie sa pun pe subwoofer o bobina iar pe boxe niste condensatori, imi da si o schema cu multe valori> TABLE OF CROSSOVER VALUES FOR 6 db/octave (4 ohm)Crossover frequency ---------- L (coil) -------------------- C1/C2 capacitor 50 Hz -------------------- 12.7 mH-----------------------800 uF (este un u cu o codita jos, cred ca micro...) 80 Hz --------------------- 8.2 mH ---------------------- 500 uF si asa mai departe. Acum vin intrebarile:1. In loc de bobina am sa pun pe subwoofer un filtru care sa-l taie pe la 500 Hz cu 6db/octave ( sper sa gasesc in comert). E bine asa?2. De unde cumpar condesatorii si ce valoare sa aiba? (adica cum sa-i cer vanzatoarei la magazin). Acolo imi arata ca trebuie sa-i pun pe fiecare plus al boxei. Cum ii leg?Va rog sa ma ajutati cei care puteti si sunteti in domeniu. Stau de 2 luni cu aceasta problema.Va multumesc!

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1. In loc de bobina am sa pun pe subwoofer un filtru care sa-l taie pe la 500 Hz cu 6db/octave ( sper sa gasesc in comert). E bine asa?

Acel filtru e tot o bobina, dar mai mica.500hz e prea mult, eu as merge pe 100hz. Nu cred ca gasesti de cumparat bobine asa mari, trebuie sa ti-o faci tu sau mergi la un atelier de bobinat sa-ti faca.Trebuie sarma multa si groasa, ca sa nu aiba pierderi mari pe ea,cu rezistenta preferabil sub 0,2ohmi.Nici condensatori nu cred ca se gasesc asa mari, pentru ca trebuie sa fie nepolarizati, dar se poate sa legi mai multi condensatori mici impreuna.Parerea mea este sa nu te complici cu asa ceva,nu obtii rezultate foarte bune pentru ca panta de taiere este mica de 6db/oct..Mai bine mai pui ceva bani pe langa cei pentru bobina si condensatori si cumperi inca un amplificator numai pentru boxe, si legi subwooferul singur in bridge pe amplificatorul existent, sau daca nu mai ai bani , leaga boxele pe player.
Link to comment
Guest oneteflorin

Sa inteleg ca pentru al doilea amplificator trebuie iar sa fac munca aia titanica si sa dau toate plasticele jos de pe masina sa vin cu firele din fata in spate? Bateria masinii o sa reziste? Amplificatorul de acum e un sony de mica putere 2*60w perfect pentru difuzoarele care le am, iar subwoofer-ul are 120 W reali. Cand leg doar subwooferul in BTL trebuie ca butonul de LPF (80 Hz) de pe statie sa fie ON. Problema este ca sub buton este o rotita care pleaca de la 0.2 V pana la 3 V. La cat trebuie sa-l reglez sau il las asa din fabrica?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines