Bogdan Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 salut,m-am gandit sa-mi fac un sistem mono de putere mare (ca-i mai ieftin decat stereo), dar as vrea sa va intreb urmatoarele lucruri inainte?1. Eu am placa de sunet stereo. Deci o sa bag in amplif numai un canal si masa iar celalalt canal va ramane in gol. Nu se va intampla nimic cu placa de sunet in timp?2. As vrea sa stiu daca mai are cineva facut un astfel de sistem, ca sa-mi spuna cum i se pare calitatea sunetului. Ca eu am bagat un singur canal in amplifu meu stereo si nu mi se pare asa buna calitatea sunetului (dar nici amplifu nu e asa de tare, poate fi si asta o cauza). Oricum ca sa asculti "toata" melodia trebe sa asculti ambele canale, nu? Dar as vrea sa stiu si parerea voastra. Link to comment
Bogdi16 Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 Ceau Bogdane... vad ca si tuh esti din Oradea, te sal :wink: Acuma sa trecem on topic.Cam de ce putere vrei sa iti faci si la ce sa il folosesti si ce boxe vrei sa ataci cu el? Poate nu e recomandat un sistem mono pt tine asta depinde la ce vrei sa il fol ! Link to comment
Sharky Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 Si cat de mre vrei sa fie puterea aia? Link to comment
csl1131 Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 depinde la ce o sa il folosesti...daca vrei sa il folosesti ca un fel de home cinema, sau adica sa te uiti la filme sau in general multimedia atunci cel putin stereo e indicat, daca nu pe mai multe canale....daca vrei ceva de putere ca sa te mai duci pe la chefuri/petreceri, si ca sa sperii vecini, atunci ar merge as ceva...problema in general nu sunt amplificatoarele, ci boxele, in ultimii ani cum amplificatoarele au devenit mult mai performante, dstorsiuni tot mai mici, etc, boxele sunt acum cea mai "slaba" parte din tot sistemul, adica din cauza lor se aude in general prost..(sunt si exceptii, dar ziceam asa, in geneal) Link to comment
Bogdan Posted September 1, 2005 Author Share Posted September 1, 2005 Ceau Bogdane... vad ca si tuh esti din Oradea, te sal :wink:Te salut si eu, si ca tot esti din Oradea, nu stii cumva pe unde se gasesc potentiometre stereo logaritmice pe aici, ca tot am cautat si nu am gasit?Amplifu vreau sal fac de vreo 400W RMS. In general il voi folosi pentru muzica (mp3-uri), mai cate un chef, etc, si mai putin pentru filme, ca home cinema. Deci acuma sa revenim la intrebari:1. Eu am placa de sunet stereo. Deci o sa bag in amplif numai un canal si masa iar celalalt canal va ramane in gol. Nu se va intampla nimic cu placa de sunet in timp? 2. As vrea sa stiu daca mai are cineva facut un astfel de sistem, ca sa-mi spuna cum i se pare calitatea sunetului. Ca eu am bagat un singur canal in amplifu meu stereo si nu mi se pare asa buna calitatea sunetului (dar nici amplifu nu e asa de tare, poate fi si asta o cauza). Oricum ca sa asculti "toata" melodia trebe sa asculti ambele canale, nu? Dar as vrea sa stiu si parerea voastra. Link to comment
Guest Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 Nu e problema, poti legi doar un canal ...Daca vrei sa faci o treaba ca la carte, poti baga ambele prin intermediul unui sumator cu operational, sau fiecare canal inseriat la intrarea ta cu cate o rezistanta ... Link to comment
Sharky Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 Atunci treaba e simpla...Faci 2X100W /8ohmi care sa suporte si sarcini de 4ohmi si cand mergi la chef le pui in punte =>1X400W /8ohmi(in realitte ceva mai putin) Link to comment
Bogdi16 Posted September 1, 2005 Share Posted September 1, 2005 Optiunea lui Sharky m=ar atrage si pe mine ;) Acuma depinde ce boxe ai sa ataci cu el!! Ai boxe de 200w ?? spune-ne ce boxe ai sa fol? Link to comment
Bogdan Posted September 3, 2005 Author Share Posted September 3, 2005 Nu e problema, poti legi doar un canal ...Daca vrei sa faci o treaba ca la carte, poti baga ambele prin intermediul unui sumator cu operational, sau fiecare canal inseriat la intrarea ta cu cate o rezistanta ... (sau oricine se pricepe)Cum arata un sumator cu operational? Si de unde se poate cumpara? Iar daca fac asa nu se va pierde din stereofonie Link to comment
Bogdan Posted September 10, 2005 Author Share Posted September 10, 2005 Nu stie nnimeni? :( Link to comment
csl1131 Posted September 10, 2005 Share Posted September 10, 2005 Cum arata un sumator cu operational? Si de unde se poate cumpara? Iar daca fac asa nu se va pierde din stereofoniepai daca faci cu sumator nu se pierde din stereofonie, daca faci numai asa simplu cu 2 rezistente atunci se "pierde" dar foarte putin...dar oricum ziceai ca o sa ai numai o boxa de mare putere..asa ca oricum nu mai ai stereo... Link to comment
Guest Posted September 15, 2005 Share Posted September 15, 2005 daca injectezi semnal stereo intr-un amplificator mono sigur vei pierde din stereofonie : adica o vei pierde de tot Convertersia din stereo in mono ( caci despre asta e vorba ) presupune sumarea celor doua canale intr-unul singur, deci semnal mono = semnal stanga + semnal dreapta. Acum aceasta sumare trebuie facuta cat mai corect ... si ideal se face cu un operational. Si cu rezistente se poate obtine ceva bun, dar trebuie cunoscute impedantele de intare in amplificator respectiv de iesire din sursa cu care vrei s-o amplifici ... deci e nitzel mai complicat ... sau mai simplu ? ca-s numai 2-3 rezistentze Depinde din ce unghi privesti problema ... Niste scheme de sumatoare : http://users.otenet.gr/~athsam/bridge_converter.htm http://home.maine.rr.com/randylinscott/may20.htm Link to comment
luc Posted September 15, 2005 Share Posted September 15, 2005 un amplificator mono il faci doar pentru subwoofer,si mai trebuie doua pentru medii-inalte.cand tehnica evolueaza vrei sa te intorci la mono?incearca dolby digital si ai sa vrei ceva mai bun,peste ceva timp ai sa razi de ideea de astazi. Link to comment
Bogdan Posted September 28, 2005 Author Share Posted September 28, 2005 Si cu rezistente se poate obtine ceva bun, dar trebuie cunoscute impedantele de intare in amplificator respectiv de iesire din sursa cu care vrei s-o amplifici ... deci e nitzel mai complicat ... sau mai simplu ? ca-s numai 2-3 rezistentze Depinde din ce unghi privesti problema ...Da intradevar pe parcurs am renuntat la amplificatorul asta mono. Imi fac stereo chiar daca tre sa mai strang putin cureaua. Totusi sunt curios cum as putea sa bag semnalul stereo in ampliful mono cu rezistente cum ai zis tu. Impedanta de intrare in amplif e data in schema (de cele mai multe ori), dar cum gasesc impedanta de iesire a placii de sunet? :? (ca la placa leg amplifu). Si rezistentele cum se pun? Link to comment
Ciprian Alexandrescu Posted September 28, 2005 Share Posted September 28, 2005 daca ai semnal de la calc impedanta de iesire de casti e de 32 ohmi..daca placa de sunet nu suporta casti impedanta e mai mare nu stiu exact cat...dar o sa merga ok cu 2 rezistente de 22 kohmi legate de la left si right la woofer....dar o sa pierzi nitel din separatia stareo...cu amplificare e cel mai bine..nu pierzi nimic... Link to comment
Recommended Posts