Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnalizare cu impuls (ca pt autostrada)


Postări Recomandate

pai am inceput schema cu PIC... programul este facut ... maine vreau sa il imbunatatesc...Eu l-am facut pt un logan... dar se poate si pr alta masina....Semnalul de semnalizare il iau de pe maneta...Daca vrei putem colabora sa il facem....PS. N-ai nevoie de 2 montaje identice... se face foarte simplu cu un pic... ma ajuta un coleg de la lucru care le are cu pic-urile... intr-o zi sau doua o sa imi fie gata schema....Deci... daca ai rabdare...

Link spre comentariu

pune schema cu tranzistoare... Poate ca ii mai simplu... dar poti face doar cu tranzistoare sa mearga asa...:1. La o actionare de scurta drata a manetei de semnalizare, semnalizarea va functiona de 4 ori (4 blink-uri).2. Daca (in timpul celor 4 blink-uri) se doreste anularea comenzii de semnalizare initiata, se mai actioneaza inca o data maneta in aceeasi directie.3. Daca in timpul functionarii semnalizarii ca urmare a actiunii de la punctul 1 se comuta (in pozitia fixa) maneta de semnalizare, pe oricare din directii, semnalizarea va functiona pina la revenirea manetei in pozitia mediana (neutra)... ca si pina acum.4. Daca in timpul functionarii semnalizarii ca urmare a actiunii de la punctul 1 se da un impuls in sens invers, va functiona de 4 ori in acest sens.Oricum, pune schema ca poate mai vin ceva idei....

Link spre comentariu

Am facut eu un astfel de montaj, pt Logan, cu un PIC10F200. Am preferat sa nu mai trag alte fire prin masina, asa ca l-am facut a.î. sa poata fi legat in paralel cu maneta( defapt l-am pozitionat langa UCH pt ca aveam mai bine acces la conexiuni). Comanda este facuta cu un releu dublu, probabil merge si cu mosfeti. Functionarea este asemanatoare cu cea descrisa de critix:1. La o actionare de scurta durata a manetei, semnalizarea va functiona de 4 ori (4 blink-uri).2. Daca (in timpul celor 4 blink-uri) se doreste anularea comenzii de semnalizare initiata, se actioneaza scurt maneta in directia opusa, sau in aceeasi directie,dar pt al doilea caz functioneaza doar intre pulsuri, cand releul nu este anclansat-.3. Daca in timpul functionarii semnalizarii ca urmare a actiunii de la punctul 1 se comuta (in pozitia fixa) maneta de semnalizare, pe oricare din directii, semnalizarea va functiona pina la revenirea manetei in pozitia mediana (neutra)... ca si pina acum. Legaturile montajului le-am facut la conectorii UCH-ului astfel:POWER - + dupa contact protejat sig. stergator parbriz- pin A5 conector P1GND - masa electronica stalp fata stanga - pin A1 conector P1S1 - comanda pornire temporizator semnalizator stanga - pin B26 conector EH1S2 - comanda pornire temporizator semnalizator dreapta - pin B28 conector EH1Legaturile cu S1 si S2 se pot inversa intre ele.In atasament aveti schema, hex-ul pt uC si asm-ul pt cine vrea sa faca modificari.

Link spre comentariu

Salut!

Am postat schema cu mosfeti in loc de relee. Nu stiu ce curent "cere" UCH-ul pe intrarile respective, dar poti masura direct pe masina astfel : Identifici cele doua trasee de comanda, ori la maneta, ori la uch , si conectezi un ampermetru intre masa si una dintre comenzi. Ar trebui sa porneasca semnalizarea, si ampermetrul sa indice curentul "tras" de uch. Eu cred ca e destul de mic; in functie de acest curent poti sa alegi tranzistorii mosfet( in plus acestia trebuie sa aiba tensiunea de deschidere sub 5 V). Legaturile se pot face si la maneta, dar nu stiu daca se gaseste pe acolo un + dupa contact.

10F200 merge programat cu orice JDM; eu am folosit ca soft PICPgm Programmer . Programul se poate reface f usor si pt alt tip de controler.

Schema se mai poate simplifica putin, daca se utilizeaza diode schottky in locul diodelor D3 si D4. Se elimina in acest caz rezistentele R5,R6 si R3,R4 se strapeaza. Posibil sa mearga doar cu diode redresoare obisnuite, fara a mai fi inlocuite cu schottky, dar eu am preferat un nivel 0 logic cat mai ferm la intrarea uC-ului.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări