Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Device signature = 0x000102


Recommended Posts

am un at90s1200 recuperat de pe o placă, iar la citire avrdude îmi spune asta...adică "Device signature = 0x000102"are idee careva ce-o vrea să însemne???că google, din ce mi-a returnat, ar zice că e chestie "universală", mai toate mcuurile de la atmel dau din când în când eroarea aia...majoritatea spun că au rezolvat problema scăzând frecvenţa de citire/scriere a datelor în/din mcu...totuşi, semnătura aia nu pare să fie legată de ceva anume...a mai întâlnit cineva chestia asta???

Link to comment
  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ai raspuns chiar tu la intrebare. :da

că google, din ce mi-a returnat, ar zice că e chestie "universală", mai toate mcuurile de la atmel dau din când în când eroarea aia...

o posibila cauza este dezactivarea SPI sau vezi daca in montajul respectiv exista un clock extern pe MCUduda ala ce zice daca ii dai o citire fara chip in programator ?@ole: il poti muta la programare, nu cred ca se supara Mifty (sper :rade: )
Link to comment

placa de unde l-am pescuit n-avea nici măcar oscilator RC, deci era pe intern, şi habar n-am ce frecvenţă o fi fost setată.după ce e pe placă, am impresia că 1200 ăla juca rolul de comutator on/off remote...mă gândeam că aţi avut şi voi de-a face cu eroarea asta, şi eventual, aţi şi rezolvat-o...ce-a ieşit din căutatul cu google e ceva gen "scade frecvenţa cu care e citit mcu-ul până-l citeşte", şi până acum figura merge în 2 moduri:1. cu usbasp, îl treci pe "slow sck", şi merge... în 9 cazuri din 10 :rade: 2. cu avrdude... are o opţiune în cli de unde fixezi manual la ce frecvenţă să citească comoara...evident, la scriere se face la fel, inclusiv la scris fusebiţii.şi că veni vorba, fusebiţii nu prea au treabă cu eroarea asta...ciudat este că eroarea asta apare la orice mcu, nu contează cât e de nou sau vechi, nu contează ce e scris în flash (dacă e scris), nu contează ce fusebiţi sunt setaţi sau nu... la unele se rezolvă pur şi simplu deconectând şi conectând mcu-ul...unii sugerează o filtrare mai bună la alimentare... o să fac şi asta, plăcuţele mele adaptoare nu au condul de 100 de nano pe alimentare...e prima oară când văd eroarea asta, până acum am avut parte de celebrele -24 şi -1... io aş zice "că este unii" p'acilea cu mai multă experienţă ca mine... d'aia am întrebat...ştefane, până acuma văd că e cam aşa:- dacă e lipsă chipul în programator te alegi cu -24 sau -1, depinde de soft.- dacă greşeşti conexiunile (nu contează care), cu sau fără chip pus în soclu, la fel.- dacă nu e alimentat mcu-ul, aceeaşi poveste: -24 sau -1...- dacă te pune dracu' şi setezi fusebiţii înainte să scrii flashul, aceeaşi belea!! soluţia e să foloseşti oscilatorul extern conform fusebiţilor, altfel mai scrii softul la sf. aşteaptă.astea au fost problemele întâlnite de mine până acum.s-ar putea ca eroarea asta să aibă legătură cu brown-outul... e o discuţie pe freaks pe tema asta, şi se amintea în treacăt şi eroarea asta cu semnătura...deşi se cam contrazice cu teoria că nu are treabă cu fusebiţii...

Link to comment

folosesc http://www.and-tech.pl/Stk500/AVRProgUSB-v1.3-ang.pdfpe ultima pagina spune asa ceva :

If a software error occurs after a zero signature is read by avrdude (Device signature =0x000000), the reason might be the under-clocking or the programmed microcontrollerlarge delay Install a jumper no.2 on the programmer to lower SPI speed whenprogramming.The problem may concern unused microcontrollers (fusebits SUT set for Atmega8provides major starting delay. The source of under-clocking is a 1MHz generator).

dar semnatura aia spune exact ca MCU-ul nu este citit.
Link to comment

folosesc http://www.and-tech.pl/Stk500/AVRProgUSB-v1.3-ang.pdf

pe ultima pagina spune asa ceva :

If a software error occurs after a zero signature is read by avrdude (Device signature =

0x000000), the reason might be the under-clocking or the programmed microcontroller

large delay Install a jumper no.2 on the programmer to lower SPI speed when

programming.

The problem may concern unused microcontrollers (fusebits SUT set for Atmega8

provides major starting delay. The source of under-clocking is a 1MHz generator).

dar semnatura aia spune exact ca MCU-ul nu este citit.
hmmm... io am Device signature = 0x000102...

e o mică diferenţă, da?? :rade:

Link to comment

- dacă te pune dracu' şi setezi fusebiţii înainte să scrii flashul, aceeaşi belea!! soluţia e să foloseşti oscilatorul extern conform fusebiţilor, altfel mai scrii softul la sf. aşteaptă.

hîc, pardon, inseamna ca tare luat de draci is, ca eu numa' asa lucrez, si asa mi se pare normal.Imi setez fusebitii in functie de necesitati, odata si bine, dupa care trec la programare/testare/programare/testare pana ajung la o versiune finala.Evident placa pe care e infipt mcu-ul are cristal - daca are nevoie - plus eventuale headere pt isp, sau chiar mufa usb/seriala daca prefer un bootloader. Sa setezi fusebitii doar dupa ce scrii softul ... eventual daca ai softul gata scris (hex, firmware). Si nici chiar atunci nu mi se pare relevanta ordinea.ps: erori de programator .. nu stiu, se pare ca am fost mai ferit de soarta, de aproape toate mi-au mers din prima.Singura chestie cu care m-am zbatut o vreme a fost firmware-ul pt un usbasp facut cu 168 care a trebuit recompilat (ca se pare ca nu a sacrificat nimeni 16K flash pt un programator inaintea mea).
Link to comment

 

- dacă te pune dracu' şi setezi fusebiţii înainte să scrii flashul, aceeaşi belea!! soluţia e să foloseşti oscilatorul extern conform fusebiţilor, altfel mai scrii softul la sf. aşteaptă.

 

hîc, pardon, inseamna ca tare luat de draci is, ca eu numa' asa lucrez, si asa mi se pare normal.

Imi setez fusebitii in functie de necesitati, odata si bine, dupa care trec la programare/testare/programare/testare pana ajung la o versiune finala.

Evident placa pe care e infipt mcu-ul are cristal - daca are nevoie - plus eventuale headere pt isp, sau chiar mufa usb/seriala daca prefer un bootloader.

Sa setezi fusebitii doar dupa ce scrii softul ... eventual daca ai softul gata scris (hex, firmware). Si nici chiar atunci nu mi se pare relevanta ordinea.

de-aia îţi merge figura, ia vezi dacă fără cristal mai ţine şmecheria!!! :rade:

 

eu am plăcuţa siprogului, cu conector de 6 pini în linie, ca să nu fac alte plăcuţe cu socluri cu mufe de 10 pini... am şi cablu cu 10 pini pus la siprog, dar ăla îl folosesc doar la placa de la laci, care are mufa isp de 10 pini...

nici una din adaptoare nu are nici cristal, nici soclu pentru cristal, aşa că dacă setez întâi fusebiţii şi apoi scriu flashul, nu mai fac nimic: nu pot scrie că n-am oscilatorul pus!!!

Link to comment

de-aia îţi merge figura, ia vezi dacă fără cristal mai ţine şmecheria!!! :rade:

Merge linistit, am zis clar, pun cristal doar daca are nevoie. Daca folosesc oscilatorul intern, nu pun cristal, si merge bine :nebun: Amu mai in serios, nu tare am inteles ce faci tu. Daca ai de modificat chiar si o linie de cod, o setare, ceva in program - ce faci? scoti mcu-ul si il infigi din nou in programator? Daca ar fi sa folosesti o versiune smd, ce ai face cu ea? Practic tu renunti la o mare parte din avantajele ISP-ului (In-System ...)Nu ma dau mare, ca nu am facut atat de multe proiecte, inca ma mai muncesc la unul relativ banal ... Dar mi se pare util sa schimbi softul "on-the-fly", chiar si pe aceeasi placa relativ finalizata, sau pe placa de teste, etc.
Link to comment

Mifty stiu ca ai semnatura 0x000102, dar la under-clocking spune ca apare erroarea cu 0x000000, asta doream sa arat.stefan_k normal se lucreaza cum ai spus tu (mai ales daca depanezi un program) dar ia seteaza pe 168-ul ala lfuse:w:0x60 sa vezi cum nu mai functioneaza faza cu programat/reprogramat fara semnal de clock extern (asta cand ai deja un soft realizat).

Link to comment

ia seteaza pe 168-ul ala lfuse:w:0x60 sa vezi cum nu mai functioneaza faza cu programat/reprogramat fara semnal de clock extern (asta cand ai deja un soft realizat).

No, dar de ce-as face asa ceva, daca nu am nevoie?Eu cred ca m-am exprimat clar: in functie de montajul unde e infipt mcu-ul, imi aleg fusebitii. Pe astia ii aleg odata si bine, nu ii scriu de zece ori. Ca e cu oscilator intern, extern sau cristal - nu are importanta, cat timp fusebitii sunt alesi in functie de montaj, ISP-ul trebuie sa isi faca datoria fara artificii ne-necesare.Amu evident ca daca e oscilator extern, acesta trebuie alimentat (si) prin ISP, ca sa functioneze treaba. (later edit: de fapt nici nu e musai, e suficient doar sa fie alimentat, nu conteaza de unde).Sau nu am priceput eu la ce faci aluzie.
Link to comment

pai doream sa spun doar ca uneori se programeaza flash-ul si dupa scriem cuvintele de configurare.

No, dar de ce-as face asa ceva, daca nu am nevoie?

inteleg perfect (sau ma prefac :rade: ) ce zici tu si nici nu am afirmat ca ai spus ceva gresit, am vrut sa dau doar un contra exemplu oarecum intalnit la incepatori (ca mine)

sa luam un ex: am un enc28J60 + atmega 168 si vreau sa programez uC cu lfuse 0x60 http://www.tuxgraphics.org/common/src2/ ... device.pdf primeste clock de la ENC28J60, daca programez ISP teoretic treaba merge ok (am spus teoretic pentru ca nu am incercat fara sa separ liniile miso mosi sck) insa la programarea separata, pe zif, apar probleme si te miri de ce nu mai functioneaza uC-ul.

Link to comment

Da, vorbim aceleasi lucruri, da' idei diferite :)Ce ziceam eu in plus era ca nu vad motive sa tot scoti mcu-ul din circuitul pt care l-ai gandit (inclusiv pt care i-ai programat fusebitii). Daca il scoti, evident o faci pe barba ta: cristal, oscilator extern, sau ce altceva ar mai avea nevoie. Cat timp il lasi intr-un loc, ii scrii prima data fusebitii (potriviti pt circuitul respectiv), si apoi ii dai drumul cu programare/reprogramare etc. Si uiti de fusebiti.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines