Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

fludor sau aliaj de lipit


Recommended Posts

:scarpin salutare la toti forumistii.de curand am cumparat niste fludor dar nustiu ce o fi avand in compozitie ca se topeste foate greu iar daca vreau sa dezlipesc piesa lipita se exfoliaza cablajul pana se topeste fludorul.a mai patit cineva asa ceva? cred ca are foarte putin plumb in compozitie si mai mult cositor,nustiu cum e realizat
Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am patit eu cu un cablaj, unde era mai mult fludor se dezlipea greu piesa. Am rezolvat prin marirea temperaturii pistolului de lipit. Ce ai cumparat tu are probabil mai mult Pb, dar asta nu te ajuta prea mult acum. Pe viitor recomand sa se cumpere produse cunoscute, adica sa fie insotite de o mica hartie si sa scrie ceva despre compozitie, aliaje si alte cele.

Link to comment

Eu am vr-o 2kg de fludor românesc, din ăla moale ca tăiețeii și cu mult sacâz pe interior - toată lumea zice că-i foarte bun, însă mie nu-mi place deloc pentru că lasă o grămadă de zgură. :sparge:

Probabil din cauză că a stat cel puțin 20 de ani prin beci și are la suprafață un strat gros de oxid; întrebarea ar fi cu ce pot să-l curăț?! Am luat o bucată și am frecat-o cu un burete și ceva praf de curățat gen Tix și a ieșit foarte fain, lipiturile netede și argintii - însă nu prea am chef să stau să frec zeci de metrii de fludor cu buretele... mă gândeam să torn peste el o soluție care să dizolve stratul ăla de oxid, da' nu mă price la treburi din astea de chimie. :nas:

Link to comment

Pai o serie de metale ca Zn, Al, Sn, Pb, Al, Cr reacţionează, în topitură sau în soluţie, cu hidroxizi alcalini, cu formare de săruri şi hidrogen.Nu stiu ce acid sa-ti recomand pentru curatare. Poate tot prin incercari succesive ai noroc.

Link to comment

mai bine il iei la curatat metru cu metru. daca raman urme de acid sulfuric (electrolit in cazul tau) o sa ai ceva probleme, in timp o sa iti oxideze cuprul de sub lipitura.azi am terminat ultimii 2 metrii de fludor cu Pb (0.25mm) si am fost nevoit sa folosesc o porcarie cu Ag 1.0mm.execrabil ! iese lipitura "rece" daca temperatura varfului nu este suficient de mare si suprafetele de contact bine decapate.

Link to comment
  • 2 weeks later...
:rade: Am incercat si eu fludor din asta "modernizat", atit cu 40 de roni sfertul de kil cit si cu 9 roni jumatea de kil - acelasi lucru: aspect de lipitura rece, greu de tot de intins cu ciocanul de lipit si acceptabil cu pistol de lipit de 100VA cu ansa mai subtire (1mm), sa aibe temperatura mai mare. Problema este cind se raceste brusc si lipitura capata aspectul ala mat. Am mai dres-o utilizind saciz in exces, indepartat ulterior pe cale mecanica, prin razuire.Am ajuns ca acum 30 de ani cind nu gaseam fludor, sa topesc cositorul dupa placi din aparate vechi si sa il utilizez sub forma de bare (2...3mm grosime - in functie de cum reusesc sa-l intind).
Link to comment

aspect de lipitura rece, greu de tot de intins cu ciocanul de lipit si acceptabil cu pistol de lipit de 100VA cu ansa mai subtire (1mm), sa aibe temperatura mai mare. Problema este cind se raceste brusc si lipitura capata aspectul ala mat. Am mai dres-o utilizind saciz in exces, indepartat ulterior pe cale mecanica, prin razuire.

Am si eu niste cositor ecologic, si intr'adevar trebuie lipit la temperatura mare, ca altfel se farama. Merge ok cu letconul rusesc de 25W dar trebuie lasat sa se incinga tare. Si da, are aspect mat cand se usuca, dar daca ai observat asa arata si pe placile facute din fabrica. Iar sacazul se inlatura foarte usor si fara alte semne cu un betisor de vata inmuiat in acetona. :da
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines