Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Anemometru - comanda automatizare


Recommended Posts

Vreau sa construiesc un senzor de detectie a intensitatii vantului, care la un prag prestabilit sa imi comande ceva (sa imi energizeze un releu). Stiu caci constructiv, anemometrele lucreaza in impulsuri. Exista anumite traductoare care in functie de frecevnta impulsurilor sa imi dea aceea comanda de care am scris? Sau ma gandeam sa o pun pe axul unui motoras cu magneti permanenti care antrenat de palete sa genereze o tensiune care la un anumit prag sa imi energizeze releul.Ma puteti ajuta cu ceva scheme - montaje ?Multumesc anticipat...

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ai momentan "mecanica" anemometrului?Printr-o revista franceza, am vazut acum cativa ani un anemometru care avea la baza un motoras, iar pe post de "captor" de vant era facuta u fel de elice cu capace de oua Kinder.Practic era un generator de CC.Daca anemometrul tau este un generator de cc, lucrurile satu foarte simplu.

Link to comment

Eu am incercat anemometru si mecanic si varianta cu tranzistor incalzit. Sa incep cu varianta cu tranzistor: extrem de instabila, greu de reglat. Nu o recomand. De altfel, nu exista nimic comercial de genul asta, exista doar cu fir de platina incalzit etc.

 

Mecanic se poate face destul de simplu, poti gasi pe internet variante diverse constructive. Iti ofer si eu cateva link-uri.

Eu l-am facut destul de simplu: se ia un ventilator de calculator, din ala de sursa de 8cm. Se rup palele(sau in cazul meu erau deja rupte). Se scoate rotorul si se urmareste circuitul. Exista acolo un senzor hall, e ca un tranzistor cu 3 picioruse, in general mai mic. Ala trebuie sa aiba 2 pini de alimentare si o iesire. E singura piese de pe placa aia care te intereseaza, restul le poti scoate mai putin bobina care are si rol de suport, dar deconecteaz-o. Faci legaturi la senzorul hall. Se lipesc 3 jumatati de mingi de ping pong la 120de grade pe rotor. Mai faci un suport de montare ceva.

Senzorul hall scoate impulsuri functie de rotatia rotorului. Frecventa lor depinde de viteza de rotatie.

Mai departe poti pune un convertor frecventa - tensiune cu un 555 si un comparator.

 

http://www.raphnet.net/divers/anemometr ... ter_en.php

http://www.otherpower.com/anemometer.html

Mai cauta, google mai gaseste destule proiecte similare. Daca vrei ceva foarte complex, recomand varianta cu ultrasunete.

Link to comment

Scuze de intarziere si multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Nu il am construit inca. Vroiam sa il fac ceva gen "homemade" dar nu stiam cu ce sa incep. Gen generator de curent sau cu generator de impulsuri. Asta in functie de ce scheme mai simple primeam de la voi.

Nu e ceva exigent. Am un geam la mansarda care se deschide actinat electric si vroiam sa ii adaug automatizarea ca atunci cand sunt vanturi peste o anumita intensitate, sa dea comanda sa inchida geamul.

Asta in ideea ca intetirea vantului prevesteste o furtuna...

Voi urmari cu atentie link-urile pe care mi le-ati dat si am sa ma hotarasc.

Va voi tine la curent.

Va multumesc din nou. Numai bine...

Link to comment

Am vazut o schema candva bazata pe principiul modificarii rezistentei in functie de viteza vantului. Mai precis era un filament de bec (fara balon) pus intr-o punte de masura. Se stie ca este o lege care arata dependenta rezistentei fata de temperatura; poate te ajuta mai mult aeromodelistii.

Link to comment

M-am uitat la link-urile postate de voi.

Ar fi trebuit sa mentionez din prima ca nu sunt un electronist ci un novice, novice...

Inainte de a posta aici am dat cu gugalul inainte si am ajuns si eu pe cateva din paginile pe care le-ati postat voi. Schemele acelea care sunt cu tranzistori respectiv filament eu nu cred ca le pot folosi in aplicatia mea. Am citit despre cele cu tranzistori ca se folosesc in caile de ventilatie. Ori eu as vrea sa o montez pe un mini parapet montat pe casa.

La link-ul acesta ( http://www.otherpower.com/anemometer.html ) s-a folosit acel microampermeter pe post indicator. Am inteles ca are o iesire liniara. Eu as vrea sa existe un prag la care sa aiba iesire

Link to comment
  • 4 months later...
Guest vlad_balan

Mecanic se poate face destul de simplu, poti gasi pe internet variante diverse constructive. Iti ofer si eu cateva link-uri.Eu l-am facut destul de simplu: se ia un ventilator de calculator, din ala de sursa de 8cm. Se rup palele(sau in cazul meu erau deja rupte). Se scoate rotorul si se urmareste circuitul. Exista acolo un senzor hall, e ca un tranzistor cu 3 picioruse, in general mai mic. Ala trebuie sa aiba 2 pini de alimentare si o iesire. E singura piese de pe placa aia care te intereseaza, restul le poti scoate mai putin bobina care are si rol de suport, dar deconecteaz-o. Faci legaturi la senzorul hall. Se lipesc 3 jumatati de mingi de ping pong la 120de grade pe rotor. Mai faci un suport de montare ceva.Senzorul hall scoate impulsuri functie de rotatia rotorului. Frecventa lor depinde de viteza de rotatie. Mai departe poti pune un convertor frecventa - tensiune cu un 555 si un comparator.

Referitor la instructiunile tale de construire a anemometrului specificate mai sus, as vrea sa te mai intreb cateva lucruri in plus. Senzorul Hall banuiesc ca trebuie sa il conectez la rotor. Cum trebuie conectati pinii de alimentare ai senzorului la rotor? Tot referitor la senzor,nu prea mi-am dat seama daca acesta (sau rotorul) are nevoie de o sursa de alimentare. Daca este nevoie de o sursa, cum trebuie aceasta introdusa in sistem? Eu doresc ca informatia culeasa de anemometru sa o introduc intr-un microcontroler. Pentru a reusi asta, de ce dispozitiv am nevoie mai exact sa conectez la iesirea senzorului Hall pentru ca pe urma sa il conectez la microcontroler? Sau mai degraba de ce dispozitive:) Multumesc anticipat.
Link to comment

Uite aici: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... e4905l.pdf o foaie de catalog de la un senzor hall de tipul celor care se gasesc in ventilatoare.

Dupa cum vezi senzorul are 2 pini de alimentare si o iesire. Daca poti citi ce scrie pe senzor, poti gasi foaia lui de catalog si e un punct mult mai bun de pornire. Daca nu, poti incerca cu alimentare normala la 12V cum era alimentat si ventilatorul.

Vei avea o iesire care iti da pulsuri corespunzatoare rotatiei, cu vrecventa variind proportional cu viteza de rotatie. Masori frecventa semnalului de la iesire, poti stii viteza vantului.

Daca poti desface un ventilator si pune poze, se poate pleca mai departe de acolo.

Daca nu, ceva informatie mai poti gasi aici: http://bldcfan.100webspace.net/

 

 

Cred ca si ce e mai jos te poate ajuta mult:

http://mcs.uwsuper.edu/sb/Electronics/Wind/

http://www.infidigm.net/projects/windmeter/

Ceva cu senzor optic: http://www.fieldlines.com/board/index.p ... c=140225.0

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines