Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

veioza defecta...?


Guest c1o9s6t8el

Recommended Posts

Guest c1o9s6t8el

o seara buna ...va rog vreau citeva informatii cu privire la o veioza de noapte care se aprinde prin atingere pe partile metalice ...in 3 trepte acum nu o mai pot folosi din motiv ca....se aprinde singura si de cele mai multe ori o gasesc aprinsa.... ce pot sa ii fac ? va multumesc .

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Se aprinde singura de la parazitii care vin prin cablul de alimentare, senzorul acela cu trei nivele e o aiureala, 'buba neagra" se prapadeste in scurt timp, plus ca e enervant sa nu poti aprinde o veioza dintr-o singura miscare, sa trebuiasca sa faci matanii de 3 ori ca sa obtii nivelul maxim de iluminare. Nu prea e nimic de reparat la senzor, poate doar de pus un filtru RF inainte de el.

Link to comment

Am intrebat mai sus de existenta unei antene/emitator de mare putere ; in urma cu o saptamina am discutat cu un prieten care sta in Calea Aradului in Timisoara, foarte aproape de locul unde erau amplasate antenele radio. Mi-a povestit ce a patit in urma cu mai multi ani cu o veioza din asta, care dupa ce a verificat-o la magazin, acasa a refuzat sa functioneze normal, aprinzindu-se singura. A doua zi a schimbat-o la magazin si dupa ce a adus-o acasa tot asa se comporta. Cind s-a dus a treia oara la magazin, a verificat veioza defecta si functiona. Atunci si-a dat seama de ce! Cit timp au fost antenele in acel loc (au disparut de citiva ani, odata cu construirea molului din zona) nu a functionat nimic de acest gen in zona aia. In Fetesti stiu ca era o baza militara, care parca avea si un aerodrom, deci daca acea unitate mai e in functiune, este posibil ca radarul sau alte dispozitive de radiolocatie sa perturbe functionarea aparatelor de acest tip.

Link to comment

Nu cred peste noapte ca cineva pe criza asta si-a facut statie de radio mai ales ca omul a mai folosit veioza si la inceput nu avea astfel de probleme cu ea. Si totusi la o aruncatura de bat de mine este un releu hm....nu-mi amintesc sa fi gasit veioza cu pricina mai aprinsa ori mai stinsa decat a fost lasata. @c1o9s6t8el nu cumva ai pus un alt bec de putere mai mare/mica decat avea veioza initial ?

Link to comment

Genul acela de veioza e sensibil la parazitii electromagnetici; un amic posesor de chestie, ii pornea lampa la pornirea frigiderului...Nu imi e foarte clar daca parazitii se transmiteau prin fire sau prin radiatie; un filtru cu bobina/bobine/condensator ar opri propagarea prin cabluri. Mai incurcata e rezolvarea cu radiatia...Deci nu e nevoie neaparat de emitator. Incercati sa corelati cu vreo comutatie (aprindere de bec, chiar si la un vecin, pornire a unui electrocasnic, mai ales de putere mai mare, si/sau cu functionare generatoare de scantei - motoare cu perii)Punctul "slab" la acele veioze e faptul ca electrodul-antena e relativ mare; daca ati putea modifica cumva acel electrod (micsorandu-l), ati imbunatati semnificativ stabilitatea aparatului.Spor!

Link to comment
  • 2 weeks later...
Guest c1o9s6t8el

buna seara ...va multumesc pentru toate raspunsurile ce le-am primit aveti dreptate in ceea ce priveste ....antene militare ...fluctuatii de tensiune ... da aveti dreptate se aprinde cind porneste frigiderul ... sa ii pun intrerupator...in timpul noptii cine mai gaseste intrerupatorul ? aceasta veioza cred ca va ramine decit un obiect ...va multumesc pt tot o seara cit mai placuta

Link to comment

in timpul noptii cine mai gaseste intrerupatorul ?

Pai atunci cumparati un intrerupator pe fir, cat mai transparent, sau macar alb, si in paralel cu contactele lui, in interior, ii puneti un beculet cu neon+rezistor de 1Mohm, si il vedeti noaptea.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines