Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cablaj cu trase fine


izua

Recommended Posts

La realizarea unor cablaje cu trase de 0.1-0.2 mm, de multe ori apar rateuri la imprimarea filmului (folosesc un laser ieftinache, hp1020, 600dpi). Mai exact, la capetele traselor paralele pe axa de tragere a filmului, apar găurele (5), iar la capetele traselor din axa pe care scuipă laseru', apar îngroșări (6). A doua situație nu e foarte deranjantă, pentru că nu au apărut scurturi, însă în cazul primei, se întâmplă des în jurul cuprului de lânga o gaură (7).Problema cu găurelele se mai manifestă și aleator pe trase (1, 2 - 5x, 3 - 20x, 4 - 40x), uneori ducând chiar la întreruperi. Ce pot face pentru a mări calitatea filmelor? Am încercat să suprapun două, dar nu obțin cele mai bune rezultate (iar în plus, dacă sunt lipite permanent, nu mai pot fi șterse și retipărite).Presupun că ar fi o problemă și din cauza mișcării rapide, un inkjet de rezoluție mare ar fi mai recomandat? Dar diluarea clorurii sau modificarea sursei de expunere? Momentan folosesc 2 neoane de 6W la distanța de 15 cm pentru 30-40 minute, urmează să trec pe un balon de descărcare vapori mercur de ~100W, când o să găsesc plăci cu fotorezist care reacționează la UV-B/UV-C.

Link to comment
Share on other sites

Dar diluarea clorurii sau modificarea sursei de expunere? Momentan folosesc 2 neoane de 6W la distanța de 15 cm pentru 30-40 minute, urmează să trec pe un balon de descărcare vapori mercur de ~100W, când o să găsesc plăci cu fotorezist care reacționează la UV-B/UV-C.

Eu cred ca este timpul de expunere prea mare [30-40 minute], chiar daca distanta de la neoane la cablaj este de 15 cm.La UV-Boxul realizat de mine cu 6 neoane negre de cate 6w fiecare, in faza de teste, am testat cu 5 minute expunere si distanta de la neoane la cablaj este de aproximativ 2-2,5 cm, cu film foto realizat in tipografie si iese bine :dans: .Cu desenul cablajului imprimat la imprimanta laser pe o folie mata [asemanatoare hartiei de calc], nu am reusit sa fac un cablaj, imi trece UV si prin trasee, am testat diferiti timpi de expunere, de la 30sec la 10 min. Cu filmul facut in tipografie a mers din prima la 5 min expunerea. Incearca diferiti timpi de expunere si diferite distante de la neoane la cablaj, pe mici bucatele de cablaj foto, pana obtii calitatea maxima.Probabil ca mai trece si ceva UV prin trasee [nu este destul de opac traseul], la o expunere asa de lunga [30-40 min]..
Link to comment
Share on other sites

Dacă scad timpul de expunere nu se expune nimic (am zis că am sursa de UV slabă?), iar distanța nu vreau să o scad pentru că voi pierde precizie.Mda, treaba cu tipăritul de film în tipografie ar fi ceva, sau poate dacă dau cu spray întăritor de negru (black cover).La cât te-a dus afacerea cu tipăritul pe film la tipografie, și ce dimensiune?

Link to comment
Share on other sites

La cât te-a dus afacerea cu tipăritul pe film la tipografie, și ce dimensiune?

Filmele le am realizate de acum cativa ani [niste cablaje din revista conex] pentru ca aveam pe cineva care lucra acolo.Nu m-a dus prea mult , doar cateva ... icon_jook beri.Partea nasoala este, ca persoana nu mai lucreaza acolo, era super daca mai lucra acolo sa mai fac ceva filme.
Link to comment
Share on other sites

Si eu am aceleasi probleme in realizarea cablajelor.Utilizez o imprimanta HP1320 si tiparesc mastile pe folie transparenta Xerox. Am imprimanta de vreo 2 ani. Cu primele 2 cartuse (originale) mastile au iesit perfect. De la al-3-lea cartus (tot original) incoace mastile ies ciupite, si ma refer la traseele din lungul tragerii foliei, eu le spun verticale. Cele orizontale sunt perfecte. Am un desen de test, cu trasee de la 0.01" la 0.1" . Nu mai stiu ce sa fac. Sa fie de vina insusi tonerul ?In ceea ce priveste expunerea: lucrez cu cablaj fotorezist si un bec cu neon la care i-am spart balonul exterior. O expunere de 9 minute de la o distanta cam de 15 cm

Link to comment
Share on other sites

Asa pateam si eu , insa am rezolvat cu succes problema supapun doua foi tranparente imprimate cu viitorul PCB iasa perfect.Eu expn cablajul la bec de 100wati doua ore .Va fi cam greu manevratul celor doua folii sa le suprapui exact dar merita orice efort iasa perfect din prima.

Link to comment
Share on other sites

Guest electronistul

Si eu folosesc de cca. 3 ani o imprimanta similara (HP LaserJet 1022) si circuitele ies perfect.

Folosesc placi cu fotoresist si traseele de 0,2 mm ies perfect.

Postez si o monstra de PCB: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/4737417157/

Expunerea o fac cu tuburi UV, montajul e acesta: http://www.electronics-lab.com/projects/mcu/010/index.html

Timpul de expunere = 4 minute.

Cind fac imprimarea pe folia transparenta nu setez imprimanta pe "Transparency" ci o las pe " Plain Paper".

Succes tuturor !

Link to comment
Share on other sites

Asa pateam si eu , insa am rezolvat cu succes problema supapun doua foi tranparente imprimate cu viitorul PCB iasa perfect.Eu expn cablajul la bec de 100wati doua ore .Va fi cam greu manevratul celor doua folii sa le suprapui exact dar merita orice efort iasa perfect din prima.

Plus că foile de retroproiector sunt scumpe, și alinierea nu e precisă când sunt multe trase mici.Eu mai expuneam prin hârtie A4 90g/mp, dar timpul de expunere era cam de 4 ori mai mare.Recent am descoperit spray transparent 21, care e un solvent parțial pentru hârtie, ține vreo 30 de minute, proiectat fix pentru realizare de cablaje. E vreo 40 de lei la conex, mă întreb dacă ține pe 40 de foi, cât să înlocuiască 40 de [email protected]: neoane UV puteți comanda de la conex electronic, deși sunt cam scumpe, de la farnell, sau puteți găsi prin târg ca neoane blacklight de discotecă. Dacă nu, spargeți balonul exterior al unui bec cu vapori mercur, și aveți o sursă de UV mult mai puternică (si ieftină). Balast nu vă trebuie, îl puteți înseria cu un bec incandescent. Folie de retroproiector ar trebui să aibă la libră[email protected]: fain cablaj, dar par ceva mai mari de 0.2 trasele alea.
Link to comment
Share on other sites

izua cu foaie de calc ai incercat ? nu asa devine si hartia normala dupa aplicarea spray-ului ?folia de retroproiector e destul de ieftina 0.8lei coala A4 (pentru laser si putin mai scumpa pt ink) dar nu se imprima perfect.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines