Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS StepDown de la 12V la 5V


Mondan

Recommended Posts

Eu vreau sa reduc de la la 12 la 5V la 2A,Vreau sa alimentez o logica din acumulator. \Nu are sens sa consum aiurea cu suprimari prostesti gen 10 X 7805 in paralel sau 2n3055 cu Zerner in baza.Plus caldura disipatra are nevoie de de un radioator mare.Cun se poate ca niste chinezarii sa fie mai tare decat ce scriem noi pe forum ?Ati vazut incarcataorele auto pentru telefoane mobile ?Reduc de la 12V la 5V sau 3.3 V prin comutatie . Nu puteau sa puna un LM 7805. Ei ?Daca dintr-un acumulator de 12V reduc fara pierderi semnificative (prin comutatie) la 5V, autonomia pe care o va avea aparatul este de 2 ori mai mare decat in cazul LM7805.La pagina 10 a fisierului atasat apare sursa de care vorbesc.Cine a mai realizat ?Sugestii, realizari, dezavantaje,[email protected]_k imi sugereaza:"Foloseste ceva din seria LM2576 (-5, -ADJ, etc)."LM2576 din cat am citit este o "chestie" excelenta. Nu prea inteleg de ce are un pret asa mare.Insa acum inb cutia de piese am TL494 si SG3525 ca drivere si cumponente discrete: bipolari, mos, ,...

Link to comment
Share on other sites

LM2576 din cat am citit este o "chestie" excelenta. Nu prea inteleg de ce are un pret asa mare.

Probabil te-ai uitat la versiunile HV, acelea da, sunt relativ scumpe - dar cat timp nu ai input peste 40V, nu ai nevoie de acestea; o versiune normala (input pana la 40V, output de 5V sau ADJ, curent pana la 3A) trebuie sa o poti gasi sub 10 lei, chiar si in jur de 5 lei.

Insa acum inb cutia de piese am TL494 si SG3525 ca drivere si cumponente discrete: bipolari, mos, ,...

Succese!
Link to comment
Share on other sites

Am cumparat integratul cu 5.5 RON, l-am montat pe o placa de test, cu trasee din "picioare de piese", deci nu fire foarte lungi.Nu este prea pretentios pentru bobina de care are nevoie. Am pus un tor de filtaj dintr-o sura de calc.Merge brici pentru tensiune maxima pe iesire.Mai am sa modific divizorul rezistiv ca sa obtin tensiunea dorita.Am citit ca are ShutDown termin, protectie la supracurent.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Aia au gresit formulele aici in calculul lui D.

Ma rog nu stiu cum au ajuns ei sa il dezvolte pe L asa ?!

Ce vreau de la voi: in cazul convertorului de tipul asta I curent ce intra in tranzitor este egala cu I care I care iese din tranzistor si cu I care intra in bobina si cu I care iese din Bobina, ca valori mediate, ca doar e un fel de serie, neglijand pierderea prin grila si prin dioda ...... :nas:

 

Ce vreau eu, daca fac convertorul asta de la 60V la 5V si 7 Amperi, de la 60V suge tot 7 A ?

E ilogic ca nu ar mai avea randamentul 90%.

Ca sa bag osciloscopul in el trebuie sa dezlipesc iar firele pt sonda de intensitate...... :nas:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines