Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

fusebiţii lui ponyprog


Recommended Posts

m-am uitat până am ameţit prin documentaţia (pretenţios spus) care vine cu poneiul, şi n-am găsit nimic clar în ceea ce priveşte mcu avr.am scotocit ceva azi, şi cred că s-a terminat balul (nu verific pentru că avrdude e trivial de simplu de setat la fusebiţi, şi oricum, am un singur mega8 TH!!! aşa că merg pe mâna lui.)

This explanation is according to ponyprog. Check-box checked means programmed(bit=0). Unchecked box means unprogrammed(bit=1). AVR fuses are programmed when bits have values = 0.

deci:- căsuţa bifată înseamnă că fuse-ul e pus pe 0, adică programat. deci dacă bifaţi RSTDSBL, aka "reset disable", adio citire ulterioară cu programator ISP!!!- căsuţa nebifată e fuse 1, adică lăsat în pace.e pe dos de cum ar veni... dar dacă lucraţi în mod normal cu logică negativă (când 1 logic e 0 sau tensiune negativă faţă de masă), n-aveţi probleme.mai distractiv e că atmel spune asta, dar la nişte datasheeturi de câteva sute bune de pagini, treci peste frazele cu pricina fără să-ţi dai seama...sursa: http://www.scienceprog.com/programming- ... mment-9945
Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pai graba strica treaba. Poneiu nu are si posibilitatea de a da un read inainte ? astfel se incarca ceea ce contine in prezent controlerul, si indiferent cat de ciudat pare bifa de la rstdsbl nu-l va manca in fund pe bizon ca sa umble acolo sau la spien. dar daca te ia mausu pe dinainte...

Link to comment

nu stiu cum e la altii dar la pony-ul meu nu ai cum sa deactivezi SPIEN si nici sa activezi RSTDISBL (casutele sunt inactive dar iti arata starea lor in modentul citirii bitilor de configurare)

 

AVR Studio e chiar "mai" trivial dar tot ma folsoesc de asta http://www.engbedded.com/fusecalc/

 

off: a mai patit cineva sa ii pice un ATMEGA in timpul programarii? initial nu il mai puteam scrie pana cand :94 (si eu nu stiam pe ce parte sa-l pocnesc)

Link to comment

Nu te juca cu poneiu. E unul dintre cele mai proaste softuri de programare în experiența mea. Încearcă kanda ISP, sau cum ziceam pe topicul cu programatoare de ieri, avrdude.

Fuse-urile nu țin de programator, ci în funcție de modelul avr-ului. Ai grijă foarte mare cu fuse-urile fiindcă poți bloca un avr complet dacă dezactivezi ceea ce se zicea mai sus (SPIEN) sau schimbi clockul pe clock extern, și nu dai un astfel de semnal.

 

Softul de la kanda (kanda isp avr) îți oferă o interfața cât de cât umană pentru programarea fuse-urilor (bifat = on, debifat = off). Fuseurile, practic, într-un avr, sunt în logică inversă (0 = activat, 1 = dezactivat) datorită structurii interne (flash care are starea 'din fabrică' la 1) și pentru compatibilitatea cu device-urile vechi, care foloseau fie polisiguranțe, fie EEPROMuri.

 

Softul avr-dude îti cere o valoare de tip octet pentru fiecare adresă de fuse. Cum e destul de complicat să îi calculezi de mână (alias tre să deschizi datasheetu prin diverse secțiuni, ca să vezi ce și cum), există utilitarul ăsta.

 

@stefan_ro: pică dacă schimbi unele fuse-uri. Eu am pățit-o cu at90pwm3b.

Link to comment

mi-era mie frică, dar pe paralelă e durere la mine, şi aveam nevoie de un programator.am făcut siprogul, nu doar că aveam deja stabilizatorul ăla LDO, ci şi că am comuri şi la desktop, şi la laptop, apoi am folosit poneiul doar ca să citească comoara, să-mi dau seama dacă am făcut corect montajul, şi e corect. ceva mici belele la cablul de prelungire, dar s-a rezolvat scurtându-l la aproximativ 20 de cm. unde pui că acum am 2 prelungitoare d'alea... şi cireaşa de pe tort e că dacă mă doare mintea şi-l am p'ăla, mă pot băga şi la picuri!!! :ciuda: apoi am instalat winavr, şi după ce-am dat doar "avrdude", ca să priceapă că vreau helpu', şi-am luat la răsfoit readme-ul, am descoperit cu încântare că suportă programatorul ăla fără probleme.mai lipsea o interfaţă grafică... khazama nu merge decât cu usbasp, aşa că... l-am întrebat pe gogu dac-a auzit ceva.şi-a auzit... de sinaprog!!! :rade: antibizon, vorba lui xan77...oricum, ce vreau eu să scriu deocamdată au fost scrise cu vi, compilate pe avr-gcc şi scrise în mcu cu avrdude, aşa că am mură-n gură fusebiţii.după aia o să am parte şi de interfaţă grafică...cât priveşte fusecalcul, îi reproşez un singur lucru: că nu prea ai cum avea o copie funcţională şi offline.de-aia întrebam de fuse calculatoare offline într-o vreme...

Link to comment

simplist sinaprog ala, dar foarte clar la fusebiti, deci ii fereste pe cei care citesc inainte de a da click, ca ceilalti isi merita soarta. Merge si cu usbasp, am testat acum, vad ca suporta o mie de programatoare.

Link to comment
  • 9 months later...

PROBLEMA!!!!Am folosit SinaProg, destul de multumit de el...de curind am reinstalat SO si nu mai vrea SinaProg sa porneasca, a pornit o data dupa prima instalare, de atunci nu mai vrea, i-mi da Win eroare... miam amintit de aceasta discutie si poate aveti voi vre-o idee.

Link to comment

Readme-ul zice cam asa:"If you have any problem in running SinaProg you must install Microsoft Visual C++ Redistributable Package http://rapidshare.com/files/411960567/vcredist_x86.rar http://rapidshare.com/files/411960996/vcredist_x64.rar"

Nu am "read-me" acum in fata insa parca zice numai in cazul in care ai probleme cu portul paralel, oricum in disperare de cauza am instalat "vcredist_x64.rar", celalalt nu merge instalat pe calculatorul meu.Daca ai SinaProg functional poate mi-l trimiti si mie, as incerc si varianta asta.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines