Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

numarator de osii


Guest sobo

Recommended Posts

Salutare tuturor.Am si eu o mica rugaminte la voi si anume daca ma poteti ajuta cu niste sfaturi, ideii, scheme electrice, etc (orice este bine venit) pentru un numarator de osii. Acest numarator as vrea sa indeplineasca urmatoarele functii si anume sa detecteze sensul de deplasare, numarul de osii (logic, asta este scopul principal), iar in cazul in care trenul se opreste si merge in sens invers acest numarator sa poata decrementa numarul de osii numarat pana la acel moment.Va atasez si o mica schema bloc la care m-am gandit, daca aveti idei mai bune, sunt deschis oricarei propuneri.Atunci cand trenul va trece de la stanga la deapta va trece peste senzorul de sens, care va trimite un semnal catre discriminatorul de semnal, iar acesta va determina sensul de mers al trenului; senzorii 1 si 2 vor trimite semnale catre numaratorul 1 si 2 ce vor avea iesirile legate la o poarta SI. Senzorii 3 si 4 vor numara osiile care trec peste, iar daca diferenta dintre senzorii 1,2 si senzorii 3,4 va fi zero atunci sectiunea de cale poate fi declarata libera.In cazul in care trenul se opreste pana in senzorii 3 si 4 sau nu trece in intregime peste acestia si se va deplasa in sens invers senzorii ar trebuii sa decrementeze numarul de osii numarate pana in acel moment.Cel putin asa gandesc eu aceasta schema, daca aveti alte idei sau propuneri, astept.Senzorii m-am gandit sa fie niste emitatori cu infrarosu, sau senzori HALL am mai auzit de la anumite persoane. Ce imi recomandati?Tin sa va anunt ca sunt incepator, asa ca va rog sa imi scuzati eventualele stangacii si nelamuriri.Cu respect si stima.

Link to comment
Share on other sites

nu inteleg care e rolul portii SI. aceasta are iesire 1 doar daca ambele numaratoare au ajuns la 15 (1111); orice alta combinatie ar duce la iesire 0 a portii SI.pentru a simplifica logica eu as pune 2 detectoare de sens la fiecare numarator astfel incat bistabilul de sens se pune pe 1 pentru numarare sus sau jos dupa cum este cazul si la prima numaratoare se pune pe 0. pentru osia urmatoare se pune din nou pe 1 acelasi bistabil daca sensul ramane acelasi sau celalalt bistabil daca sensul se schimba.nu am inteles de ce ai numaratoarele 1 si 2? te referi la numere cu 2 cifre sau numeri sina stanga si sina dreapta separat?

Link to comment
Share on other sites

"sezorii" ar putea fi si niste bariere IR sau laser. Astfel de bariere se gasesc de cumparat pe la cei care vand sisteme de securitate (se pun in partea de jos a portii sau se monteaza pe stalpii in gradina). Bariera emite si receptioneaza mereu. Daca ceva apare intre emitator si receptor, electronica de comanda da semnal mai departe.

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa numar sina stanga si sina dreapta in mod separat, vreau ca numaratoarele mele sa imi poata numara pana la 300-400 osii, cu toate ca nu vor fi atatea, dar incerc sa il fac sa para cat mai real.Initial ma gandeam la o schema putin mai simpla in care nu aparea poarta SI, iar detectia se facea prin intermediul cate unui senzor de sens (Ss1 si respectiv Ss4) si a cate unui senzor ce imi numara numarul de osii (S2 si respectiv S3) si pe care am atasato aici, dar m-am consultat si cu un profersor de la facultate (Facultatea Transporturi, unde sunt student in anul IV :da ) si profesorul mi-a sugerat schema cu 3 senzori si cu poarta SI, asa cum am prezentato si eu aici. Ideea cu poarta si apartie profesorului cu care m-am consultat si anume ar trebuii sa functiuoneze ca un comparator. Poarta SI ar putea fi un comparator care sa imi spuna daca diferenta dintre osiile numarate la intrare si osiile numarate la iesire este zero. Daca aceasta difereanta ar fi zero, atunci sectiunea de cale poate fi pusa pe liber, pentru a primi un nou tren.Multumesc pentru intelegere.Tin sa imi cer scuze pentru ca din graba si din neatentie am mai deschis un subiect cu acelasi nume.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines