Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator 231 (alimentare) ?


Guest mihai110

Recommended Posts

Guest mihai110

Salutare!Vreau sa montez acest preamplificator corector "231 ver. 2", si nu stiu sa-l alimentez, pentru ca are trei pini la mufa de alimentare, iar acolo scrie 12-18v . Alimentarea intentionez sa o fac separata de traful etajului final. Avand trei pini ma intreb care este curentul potrivit pt. el , sa nu fie nici "lesinat" si nici sa-l supraalimentez.., daca l-as lega la 16 v ca, cum sa fie oare 2x8 v si sa rezulte curent total de 16v sau 2x16v ?? Poate cineva a lucrat cu acest corector si stie.., e mai vechi.., eu am cautat subiecte cu el dar nimic concret sa-mi zica despre alimentare.., asa ca va rog ..cei care m-ar putea ajuta.Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

scrie foarte clar 2x12V, deci ai nevoie de un transformator cu priza mediana cu 2 tensiuni de 12V si nu mai incurac curentul cu tensiunea. il poti alimenta cu maxim 2x35 (nu recomand mai mult de 24V fara radiatoare pe 78xx)

are si partea de redresare, filtrare si stabilizare direct pe cablaj ?

l.e: se pare ca DA.

 

 

 

*data aviatoare sa stergi treaba cu "donpetru" !

Link to comment
Share on other sites

Guest mihai110

..da scrie am vazut si eu, dar aceea e o schema facuta de cineva care nu a construit acest corector, iar pe placa scrie altceva decat pe schema, , si am mai intrebat si pe la altii inainte sa postez si mi s-au zis lucruri diferite.., precum ca voi avea zgomot de fond cu tensiunea prea mare, si de aici s-au nascut unele controverse, si am zis ca voi gasi pe cineva care a testat kit-ul si-mi va spune exact ce fel de traf sa utilizez.un traf 2x12v 2A ar fi potrivit?Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Fara sa se supere colegul care a intrebat, da prea vrem mura in gura! Si daca aveam si eu net cand m-am apucat sa ma joc cu condensatori si alti "paianjeni' electronici nu ma mai treceau transpiratiile experimentand si iar experimentand incercand sa vad ce si cum am gresit in schema! Pai ce e asa greu sa iti dai seama ce fel de traf sa folosesti?!!! Nimic mai simplu! Te uiti pe placuta cu piesele si vezi ce scrie pe grauntele alea patrate si cu metal atasate de le zice stabilizatoare! Si daca cumva scrie ceva cu 12 in coada pui un traf care sa furnizeze o tensiune de macar 12 V (oricum, condensatoarele, ca vad ca placa are si filtrarea gata realizata, si o sa iti mai ridice un pic tensiunea) si maxim un amper (mai mult de atat nici nu pot duce "grauntii"). Iar ca limita superioara a tensiunii te uit pe aia doi condensatorii mai mari si vezi ce scrie inaintea literei V. Daca de exemplu acolo scrie 16 V, sa nu pui un traf cu tensiunea mai mare de 16-17 volti ca s-ar putea sa faca poc condensatorii! Ideea e ca poti pune orice traf cu o tensiune un pic mai mare de 12 V (dar nici prea mare), iar ca amperaj poti pune unul in jur 500 mA (mai mult nu cred ca "mananca" jucaria aia) sau oricat de mare vrei tu, ca jucaria o sa isi ia amperaj numai cat are nevoie (mai sunt unii pe forum care inca nu au inteles chestia asta)! Era greu? Eu inteleg ca e destul de dificil sa folosesti net-ul si pentru lucruri utile ( ca e plin de pornoace), dar nici nu era asa greu sa te uiti pe cateva datasheet-uri de la 7812 sau mai stiu eu ce circuit ai tu pe placa de textolit.

Link to comment
Share on other sites

Guest mihai110

multam pentru raspunsuri.. si critici bineinteles, cam greu cu timpul la mine.., pt cautari prea multe, m-am uitat vreo doua seri la rand sa vad cine a mai folosit kit-ul.. v-am spus si mai sus, dar mare lucru nu am gasit, iar cand iti mai spune si unu care e electronist ca "nustiu ce si nustiu cum".., ramai un pic in dilema. Acu' sa fiu mai sigur sa nu cumpar alt kit pt ca l-am ars pe ala.. din cauza unui traf nepotrivit iar si ala cumparat.., alt traf.. alt kit alta distractie.., ma repet greu cu timpul la mine.Multumesc mult inca o data! Maine ma apuc de treaba.

Link to comment
Share on other sites

Guest mihai110

l-am alimentat la 2x12v / 400ma, functioneaza destul de corect pt valoarea lui.., numai ca o mica problema cu un "brrum" care apare atunci cand las placa jos din mana, iar si asa tre s-o tin intr-o pozitie verticala sa dispara "brrum-ul". Inca nu l-am pozitionat in carcasa sa vad cum se manifesta, dar din cate mai stiu cica ar trebui sa folosesc o ecranare cu o foaie de aluminiu legata la masa, iar firele de semnal audio tre sa fie si ele ecranate..? multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Firele de semnal trebuie sa fie ecranate, montajul pozitionat cit mai departe de transformatorul de retea. Ecranarea pcb-ului o poti realiza din tabla de la cutiile de conserve mari (merg bine cele de la diluant ambalat la 0,75 sau 1 litru).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines