Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare de control a nivelului de apa intr-un rezervor


Guest parshulea
 Share

Recommended Posts

Guest parshulea

Am urmatoarea problema (este o problema pentru ca nu ma pricep la electronica):Pentru un sistem de udat cu aspersoare nu am suficient debit si presiune de la hidrofor, dar am un rezervor de cca 4mc langa caminul hidroforului. Vreau sa umplu acest rezervor, dupa care cu o alta pompa sa duc apa (care acum are presiune si debit suficient) in instalatia de aspersoare.Concret:1. Am nevoie de un montaj care sa controleze o electrovalva, cu doi senzori de nivel. Ar trebui sa functioneze astfel: cand apa ajunge la senzorul de jos, deschide valva si nu o mai inchide pana cand nu ajunge apa la senzorul de sus. Cand apa atinge senzorul de sus, valva se inchide si ramane asa pana cand apa ajunge la senzorul de jos. (problema mai complicata aici este ca atunci cand se ia curentul cateva minute (si se intampla destul de des), as vrea sa se pastreze statusul dinainte de caderea de tensiune (adica daca era in curs de umplere sa continue de unde a ramas, daca era pe pozitia valva inchisa sa ramana asa).2. Am nevoie de un circuit prin care sa controlez pompa care va scoate apa din rezervor, astfel: am deja instalat un controler de irigatii, care da drumul la niste electrovalve la ore si intervale clar stabilite. Deasemena pot scoate din controlerul de irigatii un 24V~ (asta este tensiunea la care merg electrovalvele) in momentul in care incepe udarea. Deci am un semnal cand trebuie sa porneasca pompa, dar as mai vrea: a.un circuit de protectie care sa opreasca pompa de scos daca nivelul din rezervor este sub sorb (este destul de putin probabil, dar posibil) b.un circuit care sa porneasca pompa de scos si o electrovalva atunci cand nivelul din rezervor atinge un maxim "de avarie" (rezervorul colecteaza si apa pluviala, eu o sa pastrez un tampon de 700l peste maximul de la care se opreste alimentarea de la hidrofor, dar daca ploua mai mult.... tre sa scot apa aia)c. un buton care sa faca ceea ce face senzorul de supraplin de la punctul 2.b. - adica porneste pompa si o electrovana pentru golire.Dupa cum spuneam la inceput cunostintele mele de electronica sunt la nivel basic iar aici am nevoie de ajutor (contracost - conceptie, cablaj, piese), dar in ceea ce priveste celalate aspecte ale automatizarii (relee, cutii etanse, etc.) cred ca ma descurc. Pentru senzori nu stiu inca daca este cazul sa inventez ceva cum ar fi senzori care "simt" apa prin modificarea rezistentei dintre doi conductori, sau pur si simplu cumpar ceva de-a gata. Cam asta ar fi, pentru alte lamuriri va stau la dispozitie. :nas:

Link to comment
Share on other sites

(problema mai complicata aici este ca atunci cand se ia curentul cateva minute (si se intampla destul de des), as vrea sa se pastreze statusul dinainte de caderea de tensiune (adica daca era in curs de umplere sa continue de unde a ramas, daca era pe pozitia valva inchisa sa ramana asa).

E mai complicat...daca se ia curentul electrovalava se inchide(ramane si ea fara curent)Nu merge un flotor de la vasul Wc?In rest asa cevahttp://tinypic.com/r/1zbc41v/6 te-ar aranja!?!?!?!?Eventual unul pentru pornire electrovana de umplere, al doilea pentru supraplin(pornire pompa)
Link to comment
Share on other sites

Daca intre nivelul de sus si cel de jos e o distanta mare atunci nu merge cu flotor de vas wc.In cazul in care rezervorul este din plastic sau fibra de sticla,nu metal,pe un colt al lui in interior se poate monta o teava de plastic de 60mm diametru cu lungimea egala cu inaltimea rezervorului.In interior se monteaza un flotor facut dintr-un pet de la o bautura racoritoare iar in partea superioara a pet-ului(in jurul dopului)se monteaza doi magneti recuperati de la niste difuzoare.Pe exteriorul bazinului se monteaza doua fiole reed la inaltimile cerute de limitele nivelului apei.Avantajul constructiei e ca se pot controla nivele pe inaltimi de metrii iar limitele se pot ajusta usor din exterior dupa necesitati.Cu mai multe tuburi(tevi)puteti extinde automatizarea in functie de ce aveti nevoie.

Link to comment
Share on other sites

Guest parshulea

Da, cu flotorul de wc, nu merge. Ideea de a citi pozitia apei prin inductie data de niste magneti si "chestiilea alea reeds :nas: " mi-a trecut prin minte. Am si citit de ea pe undeva, e bine ca nu presupune contacte intr-un loc cu ... apa. Partea cu electronica ma baga pe mine in sedinta :).

Link to comment
Share on other sites

Guest parshulea

parshulea scrie :

 

"Partea cu electronica ma baga pe mine in sedinta"

 

Sa inteleg ca solutia problemei nu trebuie sa fie... electronica ? :nas:

Am scris in primul post. La partea cu electronica o sa ma implic financiar, pe langa cineva dispus sa ma ajute :limb:
Link to comment
Share on other sites

Daca spui ca te descurci cu relee atunci incearca aceasta schema pentru comanda ventilului de la pct. 1. Senzorii S1 si S2 sunt relee REED introduse intr-un tub de PVC pe care culiseaza un magnet asezat pe un flotor (magnet de difuzor pe un flotor din tabla cositorita de conserva). Sau poti sa lasi flotorul in rezervor si sa scoti doar tija verticala afara cu magnetul in capatul superior, in interiorul tubului si releele REED montate pe exteriorul tubului. Circuitul derivatie facut cu cele 2 diode ajuta la pastrarea starii releelor chiar la intreruperea alimentarii datorita legaturii spre baterie. Incarcatorul bateriei il faci in functie de tipul bateriei ales. Ventilul l-am legat la alimentare pentru ca in momenul caderii de tensiune, hidroforul nu va functiona, neavand nevoie de electroventil deschis, marind durata de functionare cu acelasi tip de baterie. O mica precizare referitor la releul REED S2. Daca amperajul cerut de electroventil este mai mare de 1 amper, in locul ventilului in schema, foloseste un releu intermediar de comanda.2.a - Poti folosi un circuit de releu cu contactele normal inchise, in serie cu pompa de la aspersoare, comandat de S2.2.b - Teava de supraplin la 10 cm de nivelul maxim al rezervorului care sa duca spre reteaua de canalizare. Este cea mai eficienta metoda deoarece nu vrei ca, atunci cand ploua, sa porneasca pompa de la aspersoare. Daca vrei neaparat cu pompa foloseste un releu, cu contacte normal deschise, comandat de S1. Sau poti folosi tensiunea de pe releul din stanga comandat de S1.2.c - acelasi raspuns ca la pct. 2.b cu mentiunea ca, se mai adauga un contct pe releu pentru vana de golire.

Link to comment
Share on other sites

Guest parshulea

Merci mult pentru schema. O sa folosesc un releu sa comand electrovalva pentru ca ea functioneaza cu ~24V (asa sunt astea de la sisteme de irigatii). Din pacate sunt nevoit sa scot cu pompa apa suplimentara pentru ca NU am canalizare si rezervorul este subteran deci, nu am cum sa vars gravitational apa in exces. In rest, cat de curand ma pun pe treaba.

Link to comment
Share on other sites

Eu as utiliza totusi SI un robinet cu flotor, gen WC. La mine la serviciu, avem presiune foarte mica la reteaua de apa; demisolul e alimentat direct, dar la parter, etaj si mansarda nu ar ajunge apa (sau ar avea un debit prea mic). Solutia aplicata: un bazin din plastic, de 300-500 litri, in care se aduna apa, cu debitul retelei, si care limiteaza nivelul cu un robinet cu flotor. De aici trage un hidrofor, care mai are un intrerupator cu flotor care-l opreste inainte de a lasa sorbul sa traga aer, si care are un histerezis semnificativ (trebuie sa se umple aproape jumatate ca sa se reia alimentarea hidroforului.La tine survine complicatia "preaplinului", care trebuie sa fie activ (apa pompata afara din bazin), precum si aportul pluvial, mai greu de controlat. Eu as face urmatoarele: 1 Un reglaj brut al aportului hidrofor/pluvial, prin posibilitatea de a modifica nivelul de inchidere al robinetului cu flotor (dintr-un robinet as regla un debit mic, care sa permita functionarea intermitenta a hidroforului si menajarea nivelului in put). Aceasta realizata cu un brat reglabil pentru flotor (solutie mecanica).2 Cu un contact cu flotor, comanda pompei de golire (solutie simpla si sigura, fara electronica)Singura problema care ramane si de la solutiile anterioare e intreruperea curentului cand ploua si ai bazinul aproape plin...Spor!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Eu am o schema simpla cu 2 tranzistori, ce nu cred ca nu s-ar preta si la debite mari de apa, 

schema e luata de pe saitul http://www.niqro.3x.ro/apa/apa.htm sper sa nu se considere reclama .

Cu ajutoru releului poti face acea automatizare sa iti mentina vasul plin intre anumite limite 

daca nu te descurci iti fac eu un mic montaj 

tot se alimernteaza la 12 volti 

eu folosesc schema la incubator 

Edited by pop_ady44
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Se poate folosi un presostat de masina de spalat pe post de senzor de nivel. De obicei acestea au doua nivele (umplere maxima si umplere la jumatate) fiecare cu contactul lor. Se foloseste un releu cu contactul normal deschis inseriat cu bobina acestuia. Pe acest contact, in paralel pe contactul releului, se monteaza contactul normal deschis de la nivel jos al presostatului. Acesta este nivelul maxim la care electrovalva decupleaza. In serie cu bobina releului (pe cealata borna, opusa contactului normal deschis) se monteaza contactul normal inchis de la nivelul maxim al presostatului si acela este nivelul minim din rezervor la care electrovalva cupleaza. Ca "senzor" se foloseste o sticla PET care se taie si se introduce cu partea taiata in jos sau un tub cu diametrul mai mare care se ataseaza cu un furtun la presostat si in functie de adancimea la care se introduce in rezervor se regleaza nivelul de apa din acesta. Este acelasi principiu pe care il foloseste masina de spalat ca sa controleze nivelul de apa.

Daca presostatul are histerezisul mai mare (adica intervalul intre cuplare si decuplare) atunci se poate folosi numai unul din contactele normal inchise pentru a comanda direct electrovalva.

Fiind folosita o electrovalva pentru alimentarea rezervorului nu vad necesitatea de a folosi o comanda complexa pentru electrovalva fiind suficient un presostat care sa mentina nivelul sus. Asa exista apa intotdeauna pentru hidrofor. Daca vreti umplere completa apoi golire completa si nu vreti sa folositi varianta cu relee reed atunci realizati montajul cu doua presostate, fiecare cu sonda lui, si asezate la adancimi diferite.

Edited by The Stressmaker
Link to comment
Share on other sites

mini PLC cu 4 intrari analogice 

traductor presiune pe bazin supravegheaza umplere -golire cit si protectie lipsa apa 

traductor de presiune pe refulare pompa -confirma functionarea pompei ,opreste pompa la presiune maxima (modifica turatie motor prin convertizor frecventa)

senzor umiditate pentru sol -porneste pompa automat

temperatura motor

poate fi programat pentru tot anul ora zi  luna,esiri pe releu 4  electrovalva (electrovana) , motor ,   semnalizare.

are baterie interna  chear daca se intrerupe alimentarea rularea programului nu are de suferit 

se mai pot aduce imbunatatiri  astept    Numi bine

la caderea tensiunii electrovalva se inchide  deci una din probleme este rezolvata

operare "pe manual"se poate rezolva

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines