Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

chiller acvariu


Guest private_click

Recommended Posts

Guest private_click

salutare.datorita incalzirii excesive din ultimile zile ma simt nevoit sa construiesc un chiller pentru acvariul meu deoarece am ajuns la niste temperaturi extrem de mari (31C-34C) si au inceput sa-mi moara pestii.un chiller din magazin cam iese din discutie datorita preturilor mari (cel mai ieftin 1200 lei) si a zgomotului produs de el.singura idee care mi-a venit a fost ceva bazat pe un element peltier.prototipul la care m-am gandit ar functiona cam asa:o pompa de apa (de acvariu) care sa imi plimbe apa din acvariu de la un punct la altul iar pe traseu sa am un peltier pus pe un radiator de cupru (sau alt metal) si un ventilator in partea superioara pentru disiparea caldurii iar prin radiator sa formez ca niste serpentine cu furtunul prin care trece apa.problema e ca n-am mai lucrat niciodata cu peltier (nici macar nu stiu daca merg cu DC sau AC :jytuiyu ), nu stiu nici ce dimensiune ar trebui sa aiba si ce putere.cantitatea de apa care trebuie racita este de 40L iar temp scazuta cu minim 4C.voi ce ziceti? ar merge?de asemenea daca ati putea sa-mi spuneti si de unde as putea cumpara elemente peltier, de unde ma 'aprovizionez' eu de obicei (conex, e-piese) nu am vazut sa aibe.multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Eu i-am montat un ventilator mic, de PC. CU el oprit temperatura apei urca la 32gC, cu el pornit scade pana la 29gC.Ventilatorul este montat la cativa cm deasupra luciului apei, racirea efectiva se face in urma procesului de evaporare al apei... Asta este solutia de criza. Daca vrei ceva mai profesional ai de investit. Daca folosesti element peltier ai grija cum separi fluxul de apa de radiar. (Cuprul este foarte toxic pentru pesti si mai ales pentru nevertebrate - daca ai creveti vor murii din prima zi :speriat )

Link to comment
Share on other sites

Cauta pe la magazine lada frigorifica auto alimentata la 12 V. In ea ai un element peltier de aproximativ 50W (scrie pe eticheta lazii de cat este). Faci rost de o sursa de calculator care sa tina amperajul cerut de element pe 12 V, si in interiorul lazii faci o spirala din furtun (lungime de furtun). Cu o pompa plimbi apa prin spirala aceea. Cu cat plimbi apa mai repede prin spirala sau spirala este mai lunga, cu atat apa se va raci mai mult. Faci rost de un termostat care sa opreasca pompa la temperatura dorita. Este doar o idee.

Link to comment
Share on other sites

Guest private_click

@ghimpe--: e ok si cu ventilator dar ti se evapora o mare parte din apa din cate am inteles, ceea ce nu e f ok :)dupa cum am spus, cuprul nu va atinge apa.apa va fi plimbata de o pompa printr-un furtun care acel furtun va intra in contact cu radiatorul.The Stressmaker: ideea ta mi se pare cea mai ok, totusi pe unde as gasi astfel de lazi? si la un pret relativ mic... (nu ca sunt chitros, dar ce am vazut erau pe la 100E ceea ce mi se pare cam mult avand in vedere ca pe acvariu am dat atat)multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Din ce am vazut, supermarket-urile (mall-uri) au asa ceva incepand de pe la 100 - 150 ron, nu dau nume datorita politicii forumului. Ce ai vazut tu la 100E probabil era cu compresor. Urmareste ofertele promotionale din pliante, ai sanse sa le iei la promotie mai ieftin. Aceste lazi frigorifice sunt practice si relativ ieftine. Ultima propozitie spune si unde am vazut la oferta acea lada (catalog vara, pag 8, cutie frigorifica 24L, putin peste 100 ron ).

Link to comment
Share on other sites

pana una alta sa nu-ti moara pestii baga o sticla de 0.5-1L cu apa rece sau gheata in acvariu si urmareste temperatura. evident p masura ce se incalzeste apa din sticla se raceste cea din acvariu. va trebui sa faci schimburi evident.

Link to comment
Share on other sites

niste ventilatoare de 12cm in exteriorul acvariului nu ajuta ?cat dai pe un "chiller" :ras: iti montezi AC.e buna si ideea cu recircularea apei din acvariu printr-un furtun (cat mai lung) racit in apa, respectiv apa racita la randul ei cu un radiator si cateva vetilatoare (gasesti si element peltie la TME sau metrafo) dar pana termini "invetia" o sa ai o mica mlastina in acvariu.

Link to comment
Share on other sites

Guest private_click

@The Stressmaker: merci de info, in weekend o sa ma duc prin hypermarketuri sa vad ce [email protected]: asa am procedat pana acu + schimbat apa din acv zilnic, scade cu 3 grade timp de 2-3 ore si revine la [email protected]_ro: ajuta dar daca le tin in functiune pe toata vara (stau la ultimul etaj si camera mea este cea mai calduroasa din casa) imi va evapora toata apa din acvariu care in final va duce la deciclarea lui

Link to comment
Share on other sites

Guest private_click

ba da, dar daca ti se evapora mai mult decat 15% din apa la 24h nu prea e ok.tu cam cata apa pierzi?

Link to comment
Share on other sites

Guest private_click

nu mai radeti de faza cu chiller, asa le-au denumit majoritatea producatorilor hi-end :P (as da si link dar daca ne oparim k e publicitate...)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines