Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

filtru difuzoare la GOLF 4.


misu tdi

Recommended Posts

Vreau un sonor mai clar, la golful meu 4, care are totul original, cassGAMMA 4X20W,4 difuzoare de inalte, amplasate in partea de sus a usi, tweterele si 4 de medi sau bas, cu diametru de 16 cm. Nu stiu ce wataj au acestea, doar ca au impedanta de 4 ohm.Am vaz la un G4 din 98`, cu ocazia schimbarii macaralei electrice de la geam, ca are o bobina, atasat la conexiunile difuzorului mare din usa.Nu se vedea nimic scris pe aceasta, era prinsa in silicon, dar se vedea ca e de fabrica, nu pusa ulterior de om. Vreau sa zic ca avea un sunet f clar, cu bass pronuntat, fata de al meu.Golfurile astea dupa 2000`, nu mai au filtre pe diful mare, doar un condensator electrolitic pe twetere.Vreau sa pun si eu acea bobina, pe fiecare dif mare din usi, ca sa am o separere mai buna a basului.Va rog daca poate cineva sa imi dea niste detali, de modul cum pot sa imi confectionez astfel 4buc bobine.

Link to comment
Share on other sites

Proiectarea filtrelor pentru boxe e o treaba destul de complicata. Daca vrei sa stii amanunte trage cu ochiul aici:

http://www.diy-audio.ro/index.php?optio ... &Itemid=31

 

Revenind la cazul tau, bobina aceea e un filtru trece jos, adica lasa sa treaca prin ea doar frecventele joase. Problema care se pune este frecventa la care se face aceasta taiere. Aici ar fi mai multe de povestit. Punand o astfel de bobina se atenueaza si Breakup -ul difuzorului care este raspunzator pentru sunetul agresiv al difuzoarelor. O simpla bobina este un filtru de ordinul I. In combinatie cu condensator in paralel devine un filtru de ordinul II s.a.m.d..

Problema ta e ce fel de bobina sa pui. E, bobina impreuna cu impedanta difuzorului iti da frecventa de taiere. Cu cat bobina e mai mare, cu atat frecventa de taiere coboara. Atentie insa daca pui o bobina prea mare iti creste Rdc (rezistenta bobinei) si iti afecteaza SPL-ul. Daca frecventa de taiere e prea joasa o sa pierzi frecventele medii. Cu alte cuvinte trebuie sa fii atent la mai multe aspecte.

Banuiesc ca difuzorul e de 4 ohmi, conditii in care eu as experimenta cu o bobina de o inductanta cuprinsa intre 1 - 1.5 - max 2mH facuta din sarma de minim 1mm grosime. Astfel de bobine se pot confectiona sau se pot cumpara. Confectionatul nu e foarte greu dar nici foarte simplu. Daca vrei pot sa-ti dau mai multe detalii in acest sens.

 

Sper ca o sa-ti fie de folos informatiile.

Link to comment
Share on other sites

Ce poti incerca e sa cauti niste tole in forma de I cu sectiunea de minim 2X2cm si sa bobinezi pe ele sarma.Bobinezi vreo 20 spire scoti o priza, iar urmatoarele prize le scoti tot la 5-6 spire.Legi bobina in serie cu diful la capatul de unde ai inceput si la prima priza. Vezi daca s-a mai redus din sunetul agresiv, daca nu mai continui cu urmatoarele prize.Am asta ar fi o solutie la indemana oricui.Folosesti sarma emailata de minim 0.8mm diametru si va fi ok. Sa pui un strat de carton peste miez ca sa nu taie colturile miezului sarma.Nu te complica sa faci bobine fara miez ca n-are rost. Oricum tabla va fi aproape de ele si le va strica raspunsul.

Link to comment
Share on other sites

Deci, sarma de cu email, min 0,8 diametrul. Am sa incerc, sa vad ce iasa.Mai am o varianta.Am un egalizaor auto philips, mai vechi de prin 95`, pare scula buna, are radiatoare mari inauntru, deci e si statie. Oare daca il conectez, rezolv ceva, adica sunetul va fii mai de fideliate ?Problema e unde il pun, La Golf 4 e cam putin loc, aveti idee unde l-as putea pune ?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines