Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priza tripolara in apartament


The Stressmaker

Recommended Posts

Pe scurt, am avut o contrazicere cu cineva in legatura cu existenta prizelor tripolare in apartamentele dinainte de 1989, mai exact in bucatarie. Poate cineva sa dea o explicatie de ce proiectantul a adaugat la proiect acea priza. Eu nu am prins prea mult din acea perioada si banuiesc ca a fost adaugata pentru a permite folosirea unei plite + cuptor electric ( "aragaz" Vera e tot ce-mi aduc aminte, singurul consumator puternic dintr-o locuinta tipica acelor vremuri). Din ce am inteles, in acea perioada, energia electrica era mai ieftina decat alte forme de energie disponibile pentru uz casnic, ceva legat de norma de consum sau asa ceva. Multumesc celui care ma poate lamuri cu o opinie a cuiva care a proiectat efectiv acele "blocuri comuniste", si a motivului pentru care exista acea priza in anumite tipuri de apartamente si nu exista in altele, eventual si intervalul de timp in care a aparut ideea.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca te referi la cea din bucatarie care era alimentata la 380v~.In Sibiu unele blocuri prin 1980 aveau asa ceva si nu erau racordate la reteaua de gaz metan.Intradevar cu multi ani inainte de 1980 cei care aveau un consum de energie electrica mare beneficiau de reduceri la factura,in plin comunism.

Link to comment
Share on other sites

Si apartamentul meu a fost prevazut cu alimentare trifazica,si se pare ca un bloc vecin,care a fost [cu chirie] pana acum 5-ani a fost prevazut in bucatarii cu aragaz [hibrid]; avea 2 plite 1500w si 2000w si 2 arzatoare cu gaz(gpl).Cuptorul era cu rezistenta electrica de 3000w;alimentarea aragazului se facea printr-un cordon flexibil cu stecher dreptunghiular cu 4 borne.In bucatarie exista doar o singura priza de 38ov.

Link to comment
Share on other sites

La acea priza ma refer. Si eu aveam aceeasi convingere ca a fost folosita la "aragazul" electric. Eram curios daca avea legatura cu "intrecerea socialista" si industrializarea fortata si cantitatea mica disponibila a rezervelor de gaze naturale sau GPL. Sau era doar o metoda de a ocoli gazul rusesc.

Link to comment
Share on other sites

Am văzut şi în blocuri de garsoniere confort 1 astfel de prize (blocuri mici ptr ofiţeri, gen vilă cu 2 etaje), făcute prin anii 70. La socră-miu, în bloc cu 4 etaje, confort 1 (dar calitatea mai slabă) terminat înainte de 90, avea tot priză din asta la bucătărie plus gaze, am mai văzut într-un bloc cu 10 etaje confort 2, construit ptr nişte refugiaţi arabi, tot prin anii 80, iar după 90 cînd au plecat arabii, s-au introdus şi acolo gaze şi români.

Link to comment
Share on other sites

Salut, locuiesc intr-un bloc predat de constructor la data de 30.12.1979.In bucatarie exista priza respectiva, am avut si contor electric trifazat, priza de 380v era pe circuit separat, avea 3 sigurante "dedicate" in tabloul de sigurante. Blocul nu era racordat la reteaua de gaz metan, am facut-o noi pe cheltuiala proprie circa 2 ani mai tarziu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest mihalisGR

in grecia si acum se pun prizele alea prin bucatarie (kiar si la blocurile noi),e pentru aragaz electric ,90% din populatia GR ,gateste la curent!doar straini sunt cu butelia....... :cry: bine mai era pe vremea lui Ceausescu!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines