Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda motoare


matzah

Recommended Posts

Salut, Am construit un mic robotel pentru supravegherea de la distanta a unui obiectiv.Constructia foloseste la baza o placa de baza de laptop, iar comenzile motoarelor sunt trimise prin port paralel. Intrebarea mea este: cum as putea sa comand cat mai eficient din punct de vedere energetic motoarele robotului? Momentan foloseam relee, intreaga constructie este comandata prin relee (diverse module, senzori etc) ducand la un total de 26 relee :rade: care impreuna mananca in jur de 10W. Fireste, nu toate vor fi aclansate o data, dar totusi consumul mi se pare prea mare, dat fiind ca eu le folosesc spre a realiza simple contacte pentru circuite nu tocmai pretentioase. Ma gandesc sa folosesc tranzistori mosfet pentru a realiza comutatia, semnalul din portul paralel fiind introdus in poarta fiecaruia. Sarcinile acestor tranzistori n-ar fi asa mari, in cel mai rau caz 2 servo-uri micute (vor fi comandate de un singur tranzistor) si vor merge ca simple motoare cc (partea digitala a fost scoasa, servourile au fost modificate pentru rotatie continua). Cam cum as sta cu aceste tranzistoare si cam ce modele ar putea fi folosite pentru puteri mai mici (doar n-o sa pun irfp 450 sau de-astea) ? De asemeni, stie cineva vreun IC capabil sa coboare tensiunea de la 12-18V la 5V cu mentiunea ca toata treaba asta trebuie realizata in comutatie, nu vreau circuite lineare gen 7805 unde disip termic la greu "diferenta" dintre ce intra si ce iese. Stiam de niste LM-uri, nu mai tin minte seriile, capabile de asa ceva, se foloseau prin gps-uri mai vechi, insa nu suportau tensiuni de intrare decat de maxim 12V. Curentul meu de iesire nu ar depasi 1A.

Link to comment
Share on other sites

De asemeni, stie cineva vreun IC capabil sa coboare tensiunea de la 12-18V la 5V cu mentiunea ca toata treaba asta trebuie realizata in comutatie, nu vreau circuite lineare gen 7805 unde disip termic la greu "diferenta" dintre ce intra si ce iese. Stiam de niste LM-uri, nu mai tin minte seriile, capabile de asa ceva, se foloseau prin gps-uri mai vechi, insa nu suportau tensiuni de intrare decat de maxim 12V. Curentul meu de iesire nu ar depasi 1A.

 

 

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 3ACD.shtml

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Am rezolvat intre timp problema, oricum nu ar fi mers asta de care zici. Lucreaza liniar, disipa caldura aiurea (implicit energie pierduta) la mod barbar incercand sa scad de la 18-19v la 5V. Aveam nevoie de ceva in comutatie, eficienta mai mare e utila cand lucrezi cu acumulatori.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

am "descoperit" alta problema. Am un microcontroller pe usb ce comanda 3 integrate. Cele 3 integrate sunt vreun fel de controllere pentru motoare, vreun neam de punte h mai desteapta impreuna cu alte cateva componente intergate. Fiind chinezarii, n-am gasit nici un echivalent mai cunoscut sau un datasheet calumea pentru ele (nici marcajele de pe ele nu prea se inteleg, poate caut gresit). In fine, ideea este ca unul dintre ele, cel ce comanda un singur motor (in ambele sensuri de rotatie) s-a dus, a murit. Controller-ul este ok, trimite semnalul de comanda, insa la iesirea integratului, desi primesc tensiunea de alimentare a motorului, curentul este insuficient pentru a actiona motorul (abia reusesc sa aprind un led). Deoarece nu pot inlocui acel integrat, m-am gandit sa fac o mica improvizatie. La iesirea sa, acolo unde original aveam cuplat motorul, am in jur de 3.5-4 volti, respectiv valoarea negativa atunci cand se comanda din microcontroller. Ma gandeam daca ar merge sa adaptez o punte h si sa folosesc pentru comanda ei tensiunea de la iesirea integratului defect. Nu am gasit o alta solutie mai simpla de atat....cam asta ar fi schema ce ma gandeam sa o folosesc. Voi elimina q1 si q4 iar in locul darlingtonilor voi pune ceva in genul 2n2222 si 2907, motorul ce se doreste a fi comandat este micut. Iesirea integratului controller pentru motor (cel defect) care original era conectata la motor, o voi pune prin 2 rezistente catre intrarile din puntea H din atasament. [attachment=0]bjt-hbridge.gif[/attachment]Ar merge o improvizatie de-asta??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ar merge o improvizatie de-asta??

Ar putea sa mearga, eu am facut un circuit asemanator asta in 2 variante, prima cu Darlington, pentru a verifica cum merge, si apoi la o scara mai mare, cu mosfeturi, pentru a comanda motoare destul de puternice, in PWM.Am insa 3 observatii:1.La motoare mari trebuie sa pui circuite de protectie contra tensiunii generate (montajul franeaza motorul). Diodele de protectie nu vor fi suficiente pentru motoare mari. Eu am pus niste bobine in serie cu motorul si niste condensatoare, nu imi mai amintesc exact.2.In schema ta, tranzistorii Q1 si Q4 par inutili, pentru ca sus practic ai un grup Darlington iar jos nu.3.Este posibil ca tranzistorii de jos sa nu se inchida total si astfel sa iasa putin fum!Schema necesita mici corectii, dupa parerea mea. Cauta mai bine una verificata.
Link to comment
Share on other sites

Am rezolvat problema. Am eliminat si eu q1 si q4 din acelasi motiv. apoi am eliminat si q2 si q3 deoarece semnalul folosit pentru comanda era pur si simplu prea "mare" pentru a avea nevoie de amplificare suplimentara. Bazele tranzistorilor ce formeaza puntea h propriu zisa le-am cuplat prin rezistente, respectiv sa am 2 half bridge-uri. Smecheria a mers insa problema a aparut cu tranzistorii ordinari folositi initial de mine. Nu se inchideau complet si... fum n-au facut, nu i-am lasat dar se incalzeau la greu. Am inlocuit cu ceva 2n-uri de comutatie si pare ok, chiar daca atunci cand motorul lucreaza se incalzesc nitel. In rest totul a mers ok, am lasat puntea asa pana la urma. Motorasul comandat e de marimea alora din masinutele chinezesti de pe piata (cele micute), fac degeaba risipa de mosfet-uri si chiar si darlingtoni. Evident cele 4 diode sunt suficiente pentru a stavili curentii indusi de "monstru" atunci cand invarte. Cred ca le omiteam si pe alea, insa erau la indemana cand am facut mica improvizatie.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines