Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire CI final


omu_negru

Postări Recomandate

am procurat de curand un amplificator dual cv1180 eftin (20 lei dar ma interesa la el numai carcasa si transformatorul cu tensiune diferentiala +-30v). omu zicea ca is dusi finalii si ca nu merita sa o repare el. m-am uitat mai bine prin el pare in regula (adica nu s-o aprins nimic prin el si nu sunt lipituri aiurea sau altceva) dilema mea e urmatoarea: in data sheetul amplificatorului figureaza CI din etajul final un STK 4161 II. in amplificator CI final este un STK 4181 V. este evident ca a fost schimbat dar treaba pare a fi facuta de un profesionist. intrebarea este, a modificat ceva la circuitul amplificatorului sau doar a schimbat pur si simplu CI fara a mai face vre-o modificare? e posibil ca acestea doua sa fie compatibile? stiu ca au acelsai nr de pini (18) difera doar puterea (original e 2x35w iar cel din amplificator are 2x45w) tensiunea de alimentare poate varia putin deci e normala o variatie de cativa volti. as vrea sa il inlocuiesc si deceea intreb ca sa stiu de care sa cumpar. adevarul e ca cel care a fost pus ulterior e mai eftin (aprox 30 lei) iar celalalt cam 50 lei dar nu prea se mai gaseste. sper ca aveti rabdare sa cititi si sa imi raspundeti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

E aceeaşi familie, diferă numai etajul final din fiecare, la unele e complementar, la altele e cvasicomplementar, dar funcţionează la fel şi piesele externe sînt identice.

Puterea va fi tot cea a integratului original, e dată de alimentare. Dacă merge, nu are rost înlocuirea, mai ales că 99% sînt făcături.

Pune o poză cu talpa integratului.

Link spre comentariu

la o privire mai atenta am observat ca s-a umblat cam mult in el asa ca as vrea sa revin la ideea initiala dar o sa am nevoie de ajutorul vostru. mentionez ca sunt destul de incepator dar ceea ce vreau sa realizez este destul de simplu

avem o carcasa de amplificator cu transformator care impreuna cu un circuit de redresare si stabilizare ne va da o tensiune diferentiala de +-30v. se iau 2 bucati din kitul acesta: http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=147 se ia un egalizator de tipul asta: http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=49 plus un trafo de 12v stabilizat si redresat pentru alimentarea egalizatorului plus buoanele aferente eventual un potentiometru stereo pentru volum montat la intrare pe circuit (inainte de egalizator). daca nu reusesc sa fac eu un modul de redresare/filtrare s-ar putea sa optez pentru acesta: http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=70

atasez o poza cu spatele amplif si una cu desenul/schema la ce vreau sa fac. va rog daca se poate sa imi dati indicatii intr-un limbaj pe care sa-l inteleg si eu si sa imi spuneti cam ce ar trebui sa am in vedere in special la tensiunea de alimentare si amperajul acesteia.

Link spre comentariu

Într-adevăr, se pare că s-a lucrat cu picioarele acolo. Păcat, pentru că e un amplificator nu foarte puternic, dar de calitate bunicică. Traful este mic pentru 4 x TDA7294. Încearcă mai bine să rămâi la 2 bucăţi sau mai bine încearcă din kit-urile de la SORTEH (alea de 100W), deşi tensiunea este cam mică. Vezi şi filtrajul, pentru că din câte ştiu eu prin genul ăsta de amplificatoare nu se punea mai mult de 3300 - 4700 microF şi vei avea nevoie de 10000microF pe ramură minim.

Link spre comentariu

probabil ai dreptate insa am avut un jvc care functiona cu un stk 4141 l-am folosit vreo 6 ani fara probleme apoi in 2007 l-am vandut la un prieten si ii merge si azi. vreau sa va intreb e posibil sa se defecteze jumatate de CI? adica fiind un CI stereo sa mearga doar un canal iar celalalt sa se comporte ca si cum ar fi defect finalul?

Link spre comentariu

am pus aparatul de masura pe iesirea cu defect pe V cc nu variaza iar pe V ca variaza tensiunea in functie de volumul pe care il dau. pana la urma cred ca problema e din potentiometrul de volum. canalul problematic functioneaza doar in unele pozitii ale potentiometrului dar nici o data nu am reusit sa il fac sa mearga la acelasi nivel cu cel functional. si am mai descoperit ceva. rezistorul incercuit in imaginea de mai jos de 1 ko 2w se incalzeste foarte tare (nu pot tine mana pe el) e normal sau sa il schimb? mai eunul la fel pe celalalta parte a radiatorului bse incalzeste la fel l-am lasat sa functioneze cam o jumatate de ora dar nu a patit nimic.

Link spre comentariu

Verifică puţometrul de volum poate a fost lovit, legi cele 2 intrări ale STK-ului între ele şi vezi dacă se aude egal. Referitor la cablaj, eu aş monta STK-ul mai sus pe radiator (nu uita de vaselină) şi aş duce fire de la pinii lui pe cablaj. În felul ăsta nu se va mai exfolia la orice manevră. Rez poţi să o pui la putere mai mare, bobinată.

Link spre comentariu

urmatorul lucru va fi sa inlocuiesc potentiometrul. apoi o sa caut informatii despre CI sa vad care sunt intrarile si sa le inversez. daca problema apare pe celalalt canal e din preamplificator? ddaca nu inseamna ca e din ci sau din alimentare. (asta ultima am mai ptit-o, un canal mergea tot timpul la 50%din cat ar trebui). foarte buna ideea cu montarea stk-ului pe radiator mai sus si trase fire pana pe placa. io am facut altfel dar o sa iti urmez sfatul:

Link spre comentariu

Primul şi ultimul pin sînt intrările, dar legarea lor se face înaintea condensatorilor de semnal. Ptr diferenţe de amplificare (un canal se aude corect dar încet) verifică cond încercuiţi cu galben, ptr diferenţe de sunet (un canal se aude încet şi fără bas) verifici cond de semnal, adică cei cu valori mici, între 1-10uF.

Cablajul ăla alb e într-adevăr mai prost, l-a folosit şi Mitsubishi, Pioneer...

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări