Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

s-a ars tubu de bass


Guest ralphmandl

Recommended Posts

Guest ralphmandl

SalutAm un tub de bass Mac Audio MP Tube 30 care s-a prajit, nu stiu din ce cauza, totul era perfect legat, amplifu de maxim 200W tubul are 240W RMS, chiar nu inteleg. Intrebarea ar fi daca se mai poate face ceva cu el, se poate repara cumva?Acum pe langa bassul care se aude foarte incet se aud si niste fasaieli mult mai tare.

Link to comment
Share on other sites

Probabil amplificatorul tau nu are aceeasi impedanta cu tubu de bass,ar putea sa fie faptul ca ala nu duce 200 watti reali,mai de graba ar putea sa-l vad pe Bula presedinte.Tubul de bass daca gasesti pe cineva care sa stie sa bobineze,adica cineva cu ceva experienta nu unul trezit peste noapte si sigur se poate auzi la fel ca inainte.Nu stiu sigur dar era cineva prin forumul asta ( parca ) care avea chiar si filmulete cu dovezi prin care arata ca nu o balbaie chiar are dar.Rog colegii cu vechime care-l cunosc sa te puna in legatura cu el,apoi va intelegeti voi si decizi daca se merita.Ce amplificator ai folosit ?

Link to comment
Share on other sites

Guest ralphmandl

ceva no name Galaxy STA - 1002AW se numeste. Dar daca amplifu are sa zicem 8 ohmi impedanta si tubu 4 ohmi nu se aude mai incet? dar nu crapa. eu asa stiam si 2 ohmi miramas sa aibe chinezaria. Este careva din arad care se pricepe la rebobinat?

Link to comment
Share on other sites

Nu pui sarcină de 4 Ohmi la ieşirea unui amplif ptr 8 Ohmi, îl arzi. De preferat să pui boxele mai mari decît e recomandat (cam 90% din amplifuri nu ţin 4 Ohmi, din cauză de economie la piese şi materiale).

 

P.S. Nu tubul de bas s-a ars, ci diful acestuia, asta ca să nu facă careva mişto de exprimare.

Link to comment
Share on other sites

Guest ralphmandl

da la dif ma refeream :da sti cum ii ca aproape toate difurile pt masina is pe 4 ohmi, s-ar putea ca amplifu meu sa fie pe 8?

Link to comment
Share on other sites

Cel mai probabil e sa fi bagat distorsiuni in difuzor (ai dat la maxim amplificatorul, si acesta nu putea duce corect respectiva putere), chiar daca puterea amplificatorului e mai mica decat puterea RMS a difuzorului, acesta din urma se poate arde, deoarece respectivele distorsiuni se transforma in caldura la nivelul bobinei. Si astfel se pot arde difuzoare de putere mare, chiar daca tu bagi o putere mult mai mica in el, dar cu distorsiuni.

Link to comment
Share on other sites

Guest ralphmandl

amplifu era pus pe LPF dar cei drept gain-u era la maxim poate ca de asta, apoi am dat la jumate gain dar a fo prea tarziu deja era incins si dupa vre-o 2 min de ask cu gain la juma s-a dus bobina.

Link to comment
Share on other sites

E slab amplificatorul, pe bass nu prea auzi distorsiunile difuzorului, iar cand difuzorul distorsioneaza inseamna ca e omorat de amplificator care e dus la maxim si peste maxim. Iar amplificatorul poti sa il duci in maxim si fara sa dai volumul la maxim. Conteaza nivelul de intrare al semnalului in amplificator, daca dai bass la maxim din player nivelul semnalului creste, si automat amplificatorul ajunge la maxim si fara sa fie el dat la maxim din volumul lui. Asa l-ai ars tu. Trebuie rebobinat difuzorul.

Link to comment
Share on other sites

Guest ralphmandl

nu stiti unde in Arad pot rebobina diful? Si cam cat ma costa. Am vazut ceva dif Dibasi sau cum se scrie 400W scrie pe el RMS nush cat are cu 95 lei, l-am pus la mine in cutie si se auzea destul de bine, mai trebuie sa-l si cumpar. Credeti ca e mai bine sa rebobinez difu sau sa-l cumpar pe asta?

Link to comment
Share on other sites

Nu puterea difuzorului e problema, ca poti sa ai si difuzor de 1000 Watt Reali si sa il arzi cu un amplificator de 100 watt, daca bagi in el distorsiuni. Ideea e sa te feresti sa ai distorsiuni, care apar de regula din cauza ca fortezi amplificatorul sa dea mai multa putere decat poate el duce (cand dai volumul spre maxim de exemplu).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

problema e reala, dar nu chiar asa de exagerata.Nu ai cum sa arzi 1kW (reali, adica masurat cu zgomot roz cu puterea medie de 1kW in banda de lucru) cu 100w nici cu semnal dreptunghiular. Eventul daca amplifu e bulit rau si scapa curent continuu.In schimb poti arde cu un amplif de 3/4 sau mai mare deoarece in momentul in care ampliful merge in saturatie la maxima puterea lui este sensibil mai mare decat cea in regim normal unde reda semnal normal. Pe langa asta in regim distorsionat deobicei cursa creste, impedanta difuzorului scade si puterea disipata creste.

Link to comment
Share on other sites

Cum dracu sa arzi difuzor de 1000 wati (bineinteles reali nu max sau pmpo) cu amplificator de 100w?? M-am saturat sa tot vad prostia asta repetata pe toate forumurile.

Daca din aia 100w ai 30% distorsiuni poti sa il arzi !
De ce?
Link to comment
Share on other sites

Pai intreaba-l pe autorul topicului , dar fa o socoteala simpla : ce sectiune este necesara pentru o rezistenta de cupru sa disipe 1000 W ( are randament maxim 2% orice difuzor de auto ) si arunca o privire la conductorul cu care este facut bobinajul difuzorului de 1000 W si vei intelege !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines