Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina data de amplif si rezistenta boxelor

naminator2003

Recommended Posts

Eu sunt cam in mare ceata.... Cum e frate cu sarcina pe care o debiteaza amplificatorul, si cum trebuie sa fie ea fata de rezistenta interna a boxei? Normal ca trebuie sa fie egala... 1. Totusi ce se intampla in caz ca sarcina amplif > rezistenta boxei 2. Sarcina amplif

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• naminator2003

3

• radu25

3

• Mircea Bartic

1

• Sharky

1

Top Posters In This Topic

In primul rand nu exista sarcina amplifului ci impedanta de iesire a acestuia care trebuie sa fie aproximativ egala cu impedanta difuzorului. Cand impedanta de iesire a amlplifului este mai mare, ca de exemplu la ampurule cu lampi se foloseste un transformator de adaptare a impedantei.Ampliful nu debiteaza o sarcina ci debiteaza o putere pe o sarcina.Cine ti-a spus ca nu se fac boxe pe 16 ohmi? Trage-i una in sfecla!Pe o impedanta a difuzorului mai mica scoti o putere mai mare, pe o impedanta mai mare scoti o putere mai mica. P=V*V/R Unde :P=putereV=tensiunea pe sarcinaR=sarcinaputerea se afla injectand la intrare un semnal sinusoidal de 1KHz si masurand tensiunea pe sarcina cu un osciloscop. Vrms=Vpeak/radical din2. Prms=Vrms*Vrms/RDe aici poti sa-ti calculezi puterea pe ce sarcina ai tu.Nu-i musai sa ai boxe de 16ohmi. Poti folosii si 4 si 8.Intr-adevar puterea suportata de difuzor trebuie sa fie mai mare decat puterea maxima debitata de amplif. Nu stiu daca neaaparat dubla. Depinde de difuzor. Poate sa fie doar putin mai mare cu conditia ca acea putere sa fie reala.

Eu am vazut in Targoviste si in Buc la unul din magazinele de pa Maica Domnului (nu mai stiu care; era pe partea opusa celei cu Conexu).E chiar asa o problema? Chiar nu se mai fabrica difuri pe 16ohmi? Inseamna ca am imbatranit...hi.Dac nu se mai fabrica atunci rog colegul de mai sus sa nu-i mai traga una in sfecla celui care a sustinut asa ceva.Ba sa-i traga, asa, preventiv. Poate spune vreo prostie in viitor.

16 ohm poti face inseriind doua difuzoare de 8 ohm sau 4 de 4 ohm, este simpludifuzoare pe 16 ohmi se mai fac , dar in general in regim OEMP-audio fabrica asa ceva pentru o firma renumita de boxe.

deci masor cu un voltmetru tensiunea pe boxa... care trebuie sa varieze nu... si valoarea maxima e Vpeak si media e Vrms nu? si pe urma R e impedanta boxei si fac cu formulele alea si aflu puterea RMS specifica pt o sarcina anume.....o sa fac mersi

Masori cu voltmetru numai in cazul in care ai voltmetru de audiofrecventa sau radiofrecventa. Pt ca voltmetrul obisnuit nu masoara tensiuni la frecventa de 1khz. Puterea se masoara in regim sinusoidal la f=1KHz. Daca n-ai asemenea voltmetru masori cu osciloscopul.Vpeak (Vp) este nivelul semnalului de la axa X pana in varful sinusoidei.Vpeak-to-peak (Vpp) este nivelul semnalului de la varful negativ pana la cel pozitiv.Vrms=Vpeak/rad(2). Nu e medie.Daca masori cu semnal muzical n-ai facut nici o branza pt ca veai avea o putere care nu e nici peak nici rms, ci va purta, probabil, numele melodiei. Vei avea atatea puteri cate melodii ai.Tensiunea la bornele difuzorului nu trebuie sa varieze decat daca umblii la volum.

Pai din cate stiu eu un osciloscop arata pe un tub catodic... cum naiba masor ala? cu rigla? sau exista si osciloscoape cu display ca la multimetru? oricum nu am asa ceva.. doar unul cu tub catodic.In orice caz voi cam cat ziceti ca scot 2 TDA 7294 legate in punte pe o sarcina de 16 ohmi? cumva 170 W? ca asa scrie in connex de unde am luat montajul.....