ALEKS Posted August 15, 2005 Share Posted August 15, 2005 Data fiind problema motorului cabestan care se roteste continuu chiar si dupa terminarea benzii sau atunci cand se comuta magnetofonul pe amplificare (optiunea SOURCE), propun un mic automatism care sa opreasca motorul cabestan automat la terminarea benzii. Schema este constructie proprie si in prezent echipeaza magnetofonul meu. Descriere: Schema se bazeaza pe un integrat CMOS K(M)561LA7 (CD4011 / MMC4011) care inglobeaza 4 porti logice NAND. Utilizand 2 porti NAND am facut o poarta AND. Cand ambele intrari sunt HIGH, integratul trimite un impuls si releul aclanseaza ferm, cupland motorul cabestan. Cand cel putin una din intrari este LOW, releul decupleaza motorul. Condensatorul de 1000uF introduce o mica intarziere la decuplare necesara pentru protectia releului dat fiind ca releul comuta 80Vca. Starile HIGH si LOW sunt culese de la punctele pe care calca palpatoarele in momentul ajungerii in pozitia "moarta" (detensionate). Pentru decuplarea motorului se cauta firul 20 (pe placa din dreapta sus a magnetofonului privit din spate), si se leaga la releu, de la releu un alt fir se duce in locul fostului fir 20. Schema de principiu: Montajul in faza de test: PS: Montajul il comercializez drept KIT la pretul de 50.000 lei vechi (5 lei noi). Link to comment
cirip Posted August 15, 2005 Share Posted August 15, 2005 Este nerecomandata conectarea directa a iesirii unei porti logice la baza unui tranzistor bipolar. Baza nu va creste peste 0.7V, ceea ce conduce la o conditie de scurt circuit ptr iesirea portii cu care se face atacul in baza. Daca masori tensiunea de la iesirea portii, vei constata ca nu poti trage nici o concluzie daca iesirea este in 1 sau 0 logic, cf. foii de catalog.De asemenea, 1000uF reprezinta o sarcina cam "dura" ptr poarta logica. Conditia de scurt circuit permanent la iesire poate reduce durata de functionare integratului.Solutia recomandata este aceea de a separa cu rezistente poarta de cond si de tranzistor.Cirip Link to comment
ALEKS Posted August 15, 2005 Author Share Posted August 15, 2005 Separat cu un rezistor de 2k2 poarta de capacitor, rezistorul este pe spatele cablajului, de asemenea nu apare in schema cum nu apare nici punctul ce desemneaza nodul (condensator - rezistor, tranzistor bipolar; schema facuta in graba asta noapte, va fi reactualizata corect in minutele urmatoare). Multam ca mi-ai atras atentia asupra schemei, montajul are oricum rezistorul pentru ca altfel functiona eronat. In ceea ce priveste cei 1000uF... nu am sesizat probleme in functionare. Ar mai fi o solutie pentru marirea intarzierii (inserierea unui alt rezistor intre condensator si baza bipolarului... dar se limiteaza prea mult curentul si tranzistorul lasa sa circule mai putin curent prin el, releul aclansand neferm). Varianta comerciala include cablajul executat corect, componentele lipite sau nu plus (dupa cerere si oferta, foarte mica deoarece este un montaj relativ usor de construit pe care si-l poate oricine executa cu mijloace proprii) instructiuni de conectare si utilizare. Fotografii maine. Alex Link to comment
cirip Posted August 15, 2005 Share Posted August 15, 2005 In ceea ce priveste cei 1000uF... nu am sesizat probleme in functionareDaca e separat cu rez aia de 2K2 cred ca nu sunt probleme.Cirip Link to comment
ALEKS Posted August 15, 2005 Author Share Posted August 15, 2005 Adevarat, adevarat graiesti in privinta problemelor practic inexistente! Intr-adevar are 2k2 pe spatele cablajului din considerente de comoditate am montat SMD pe spate. Si fotografia promisa: Alex Link to comment
Guest hombrero Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Prea multa chinuiala de geaba. Aceasta treaba este rezolvata simplu doar cu o dioda (una bucata) 1N4148. Si fara prea multa cheltuiala, de fapt gratis.Cine este interesat sa spuna! Tot rusi au rezolvato la 105 S Link to comment
Guest hombrero Posted September 18, 2005 Share Posted September 18, 2005 Se pune un 1N4148 cu anodul in baza lui VT8 si catodul la palpatoareDoriti o automatizare mai adevarata care functioneaza din 1995 (cu poze,cablaj,montaj)tahometru 4 digiti,derulare f.rapida,programare, derulare la melodia urmatoare.....etc.Dar cine mai foloseste magul acum in vremea CD-calcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment
Guest hombrero Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 Se pune un 1N4148 cu anodul in baza lui VT8 si catodul la palpatoare si motorul de play se opreste la contactul lor la masa Link to comment
Guest hombrero Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 1N4148 cu anodul in baza lui VT8 Link to comment
Guest hombrero Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 VU-metre AKAI la rostov 105 Link to comment
Guest hombrero Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 O automatizare mai adevarata care functioneaza din 1995 (cu poze,cablaj,montaj)tahometru 4 digiti,derulare f.rapida,programare, derulare la melodia urmatoare.....etc. Schemele care si acum functioneaza Link to comment
Recommended Posts