Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu TSOP 1738


vlad_2770

Recommended Posts

Am un montaj cu PIC care primeste comenzi de la o telecomanda TV prin intermediul unui IR TSOP 1738. Cind butonez telecoamnda , montajul merge bine. Cind las montajul in stand-by observ cum montajul la intervale de 5-10 secunde primeste comenzi de la celula IR ca si cum as apasa tasta 1. Am scos celula IR si montajul merge bine si in stand-by. Cind pun inapoi celula IR chiar daca scot bateriile din telecomanda tot imi apare ca primeste din cind in cind codul corespunzator tastei 1.O iedee unde este greseala. Banuiesc ca din soft nu este , datorita faptului ca fara celula IR montajul se comporta ok in stand-by.multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Dupa cate spui, presupun ca problema e in soft, si anume la rutina de decodare a semnalului venit de la receptorul IR (banuiesc ca e cod RC5 si esantionare dupa intervale determinate de un timer intern, esantionarea fiind inceputa la receptia unui 0 de la receptorul IR, e modalitatea cea mai susceptibila la astfel de erori). In mod normal trebuie verificata secventa de start, pentru a detecta bitii falsi, generati de surse de zgomot (in special tuburile fluorescente genereaza f. mult zgomot in IR). Daca nu se verifica secventa de start, la fiecare aparitie a unui puls "parazit" software-ul va citi semnalul si il va interpreta, eronat, ca fiind codul unei taste apasate. Daca presupunerile mele nu sunt corecte, atunci da mai multe detalii, ca sa vedem ce altceva ar putea fi.

Link to comment
Share on other sites

ce ai spus este corect. da receptia incepe cind primesc un 0. cum fac sa nu mai am semnale parazite??stiu ca o data aveam probleme mari cu tasta 0 (cod 00111111). era si normal ca daca aparea un 0 automat => tasta 0 ca nu are alternante din 0 in 1 si invers.tasta 1 (cod 00111110) cred ca are buba ca are 0 la sfarsit.

Link to comment
Share on other sites

Nu poti elimina zgomotele, ele vor exista mereu. Trebuie ca software-ul sa fie capabil sa le detecteze si, eventual, sa le corecteze efectul.Metoda esantionarii la intervale determinate de un delay intern nu e cea mai buna, deoarece eroarea de pozitionare pe mijlocul bitului esantionat creste pe masura ce se receptioneaza sirul de biti. Pentru fiecare bit, trebuie sa detectezi fronturile (RC5 foloseste codare Manchester), si, combinat cu rutine de time-out poti obtine o receptie buna a sirului de biti. Urmeaza verificarea "aranjarii" in sir a bitilor receptionati (2 biti de start care trebuie sa fie 0, bitii de adresa care trebuie sa corespunda cu adresa dispozitivului receptor, etc)

Link to comment
Share on other sites

caum am dat in alta hiba. Era vorba de zgomot si de asta se intimpla ce se intimpla. Dar acum patesc o ciudatenie. O data codul tastei 1 este 00000001 apoi alterneaza 00111110 si apoi din nou. Nu-mi dau seama de unde. ar trebui resetati niscaiva registii ai pic-ului???

Link to comment
Share on other sites

Cred ca e tot o problema de software. Dupa specificatiile RC5 ar trebui sa ai mai multi biti (2 de start, unul toggle, 5 de adresa si 6 de date daca tin bine minte). Cred ca software-ul sare peste cativa biti si/sau citeste cateva paliere incorect (ceva erori de timing probabil).

Link to comment
Share on other sites

Da, banuiesc asta. Dar ce ma descurajeaza este ca am o data 00000001 si apoi 00111110. Primii doi biti sunt 0 si nu intra in calcul. Deci ele alterneaza, de parca dupa prima citire, undeva imi ramane o valoare egala cu jumatate de palier. Daca nu alternau tot timpul mai verificam constantele dar asa stiu ca daca la timpul x adaug o jumatate de perioada (adica 889 us) obtin valorile in oglinda. Ma gandesc ca undeva intr-un registru ramane o valoare si trebuie dupa receptionarea codului unei taste sa resetez ceva.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns. Eroarea provenea de la optimizarea codului. Eu credeam ca era optimizat si el de fapt nu era. Am vazut ca MPLAB-ul nu tine minte anumite setari, celelate le tine minte. Am mai vazut pe un forum chestia asta dar :( nu am tinut-o minte. Sper ca de acum sa nu o uit.Ideea ta cu eliminarea semnalelor parazite mi-a fost de mare ajutor. Acum merge bine programul. Oricum mare mi-a fost mirarea ca acea celula chiar prinde tot felul de semnale parazite. Sa inteleg ca si TV-urile si alte dispozitive care utilizeaza IR elimina semnalele parazite sau celulele lor sunt mai performante. Asta care o am eu vad ca indrept telecomanda in directia opusa chiar spre o perdea si tot primeste comanda. si la 3 metri chiar.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines