MIHAIS Posted August 13, 2005 Share Posted August 13, 2005 stiu ca o sa rada toata lumea de mine !!!!!!!a-ti intalnit vreodata vre-un tv (sau orice altceva) care sa aiba in sursa 2 sau mai multe buz-uri ???????daca da spune-ti si mie unde ca am nevoie de o asemenea schemamercisi nu mai radeti asa de tare (si eu as fi facut la fel)!! Link to comment
Tavi Posted August 13, 2005 Share Posted August 13, 2005 poti sa fii mai concret ?la ce te referi ? unde ai vrea sa fie al doilea tranzistor comutator ? doua choppere ? :shock: Link to comment
MIHAIS Posted August 13, 2005 Author Share Posted August 13, 2005 iarta-ma pentru ambiguitateeventual in paralel-------pentru a putea obtine o putere mai mare in secundar fara a folosi superbuz-uri !am nevoie de orice schema de acest tip ca de modificat -- e treaba mea(am nevoie de putere mare - cam 1kw in secundar)merci pt interes Link to comment
baza Posted August 14, 2005 Share Posted August 14, 2005 Da, astfel de surse se gasesc in plasme. De fapt tranzistoarele nu sunt in paralel, ci lucreaza in contratimp( buck converter ). Eu am avut o astfel de sursa pe masa, era cu 4 MOSFET-uri de 32A la 500V (ceva mai complicata decat convertorul clasic ).Schema n-o am, am reparat-o fara ( numai cu datasheet-urile IC ); placa era cam cat un sasiu de televizor de mare (erau mai multe surse de 5, 12, -5, 170, 90V)."Modelul" pot sa-l gasesti in sursele de calculator clasice (AT, ATX). Aici ca element comutator se folosesc tranzistoare bipolare gen BUT11.Regards,baza Link to comment
Depanatoru Posted August 14, 2005 Share Posted August 14, 2005 Problema cea mai mare n-ar fi punerea tranzistoarelor in paralel si eventual schema ci una mai "practica" : construntia trafului. Cam greu sa faci rost de un miez de ferita pt. 1KW la care sa-i stii caracteristicile ca sa-l poti bobina. Link to comment
MIHAIS Posted August 14, 2005 Author Share Posted August 14, 2005 trafuri pe ferita sunt:aproape toate tv au chooper (si tv sh demolate sunt multe) iar cu 2 trafuri identice se poate face treaba (zic eu)orice sfat e bun !merci Link to comment
baza Posted August 14, 2005 Share Posted August 14, 2005 MihaiS, o idee ( nu stiu cat de buna e) ar fi sa construiesti o sursa cu 2 sau 4 choppere de mai mica putere, identice, in care elementele comutatoare ( tranzistoare ) sa fie comandate cu impulsuri de amplitudini egale dar defazate cu 180 ( 90 ) de grade de acelasi integrat / sistem de comanda. Pe partea de secundar faci un sau cu diode de la fiecare chopper si catozii ii legi impreuna pe un condensator ( ceva similar cu redresarea dubla-alternanta ).Solutia cea mai simpla ar fi sa folosesti un transformator de dimensiuni mai mari, dar iti vor trebui tranzistoare tapene pentru 1KW ( ma refer la Idss ). Eu zic minim 80-100A. Nr. de spire din primar tb. sa fie mic pt. ca se satureaza miezul la puterea asta.Tranzistoarele de care pomeneam mai inainte ( de 32A) erau IXFH32N50Q ( produse de IXYS ) si costa 1,5mil/bucata la vitacom.Avantajul e ca aveau Rds foarte mic. Link to comment
Depanatoru Posted August 15, 2005 Share Posted August 15, 2005 MIHAIS N-ai cum sa obtii 1000W din doua trafo chopper TV care sunt de circa 100W, cred ca ar trebui vreo 5 bucati .Eventual ar merge cu doua trafuri de sursa computer. Cred ca o asemenea sursa ar putea fi modificata relativ usor prin punerea mai multor tranzistori in paralel , repet , cred pt. ca calculele sunt complicate . Link to comment
Guest mister_rf Posted August 15, 2005 Share Posted August 15, 2005 @MihaiS La aceasta intrebare ti-am indicat link-ul cu discutia despre realizarea invertoarelor de sudura, vezi aici: http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic.php?t=2577 8) Link to comment
MIHAIS Posted August 15, 2005 Author Share Posted August 15, 2005 merci pt sfaturicu tranzistoare de alea scumpe nu vreaula aparatul ala de sudura rusii au facut treaba foarte buna (3kw cu semiconductori de 500.000 !!!!)iar cu chooperele de tv merge :la schema de mai jos , cu secundar modificat, am aprins 5 becuri de 100w (paralel) pe un chooper de tv de 51asta inseamna ca cu 2 choopere de GRUNDIG (monolith) (cam 6 cm patrati arie) voi obtine ceva mai multtoata treaba asta am facut-o ca sa testez ferita (ca nu-i stiu caracteristicile)eu m-am apucat de schema aia ruseascapoate iese cevadin nou : orice sfat e binevenit ca doar nimeni nu s-a nascut invatat Link to comment
baza Posted August 18, 2005 Share Posted August 18, 2005 8) Pai tu crezi ca 2N3055 tine la puterea asta?Mai ales ca e un bipolar puturos?Parerea mea sincera: lasa bipolarul. ( n-o sa poti tine mana pe el )Ce sfat poti sa-ti dau acum, e sa cauti o schema de unit ballast de videoproiector si sa o modifici. Sursele astea pot debita puteri de iesire de la 200W in sus, iar MOSFET-urile sunt in aer. Ca titlu informativ, poti sa-ti spun ca OSRAM foloseste MOS-uri IRF640 ( vreo 8 ) pentru 200W putere de iesire. poti sa scoti tr. ridicator de tensiune ( care alimenteaza lampa) si sa-i bagi unul sau 2 choppere de sursa ATX bobinat corespunzator ( la iesiri fa sau cu diode ). Ballastul alimenteaza-l direct de la un redresor de 220V ( vezi ca are vreo 350Vcc tens. de alimentare-bine filtrata) iar MOSFET-urile pune-le pe un radiator.Trebuie modificate si rezistentele din surse, fiindca va creste curentul enorm. Poate si frecventa de lucru. Fara osciloscop n-are rost sa te bagi.Comanda o faci elegant direct prin optocuplor ( are el asa ceva ).Totul bagat intr-o cutie cu 1-2 ventilatoare de calculator.Cred ca masa ansamblului n-o sa depaseasca 1Kg.Scheme de ballast din pacate n-am, ca te-as fi ajutat. Fereste-te de Philips, ballasturile lor sunt foarte complicate. Osram cred ca e ce ti-ar trebui tie.Spor la lucru! Link to comment
MIHAIS Posted August 19, 2005 Author Share Posted August 19, 2005 eu nu fac montaj cu bipolari (ca nu-s nebun)montajul ala era pt testarea miezului de ferita (foloseam bd 911 si dupa 5 min miroseau a incins - n-am pus mana ca n-am avut tupeu )apropo : un miez de ferita cu aria de 560 mm patrati merge pana la 4 kw !!!!!!!!!!! (asa zic rusii!!)eu deocamdata am unul de 500si folosesc 10 buc irf 740 pe post de comutatoare Link to comment
baza Posted August 19, 2005 Share Posted August 19, 2005 Puterea cred ca o reglezi din grosimea intrefierului ( vezi sa nu se satureze miezul ). Cat despre faptul ca folosesti MOSFET- esti pe drumul cel bun.Iti urez mult succes!Daca o sa am timp, o sa incerc si eu proiectarea unui convertizor de 3-400W de la 12V c.c. la 220V c.a. cu randament mare.Daca tragi cateva concluzii mai deosebite din proiectul tau, ( inclusiv problemele pe care le intalnesti ) pune-le te rog pe forum. Poate imi vor folosi si mie. Link to comment
fane Posted August 23, 2005 Share Posted August 23, 2005 eu am vazut la un client un conv 12v/220v la 400w .il foloseste la centrala termica ptr. alim pompelor . cind sint pene de curet . E o chestiedestul de ingenioasa si simpla lucrinnd automat. conv cica la cump de la rusi din piata la 1/3 pret fata de tzx care cica ar avea asa ceva. dupa cum este incasetat si inscriptionat nu pare a fi rusesc. si nici asa vol nu este.daca te ajuta o sa merg la tip si osa iau toate datele de pe el si le pun peforum. Link to comment
MIHAIS Posted August 23, 2005 Author Share Posted August 23, 2005 nu ma ajuta delocala e usor de facutoricum i-ti raman dator !!acum am alta problema : nu gasesc diode rapide de 40A la 100V ! Link to comment
Recommended Posts