Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator Romantika ME-222S (Романтика МЭ-222с)

Guest morpheus89
 Share

Recommended Posts

Guest morpheus89

Salutare !

Am un amplificator dintr-o combina ruseasca veche (tradus: Romantica) care are etajul final ars. Ceea ce mi se pare ciudat e ca etajul se alimenteaza cu +/- 20V, iar finalii care ii foloseste sunt KT808A si ca prefinali KT961b. Intrebarea mea: daca are alimentare diferentiala nu trebuia sa foloseasca finali si prefinali pnp si npn ??? Mentionez ca a mai fost demult la reparat la un meserias de pe vremea lu tata.

Am inlocuit condesatorii de filtraj si vroiam sa-i inlocuiesc si finalii cu BD-uri si prefinalii tot cu BD-uri.

Pun si ceva poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

• Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salutare !Am un amplificator dintr-o combina ruseasca veche (tradus: Romantica) care are etajul final ars. Ceea ce mi se pare ciudat e ca etajul se alimenteaza cu +/- 20V, iar finalii care ii foloseste sunt KT808A si ca prefinali KT961b. Intrebarea mea: daca are alimentare diferentiala nu trebuia sa foloseasca finali si prefinali pnp si npn ??? Mentionez ca a mai fost demult la reparat la un meserias de pe vremea lu tata.

Pai se poate face un amplificator cu finali NPN, si se numeste "cvasicomplementar". Discret nu prea se fac si prefinalii NPN. Asta poti gasi doar in integrate, dar aici este un compromis, pentru ca pe siliciu nu poti face tranzistori PNP decat cu beta mic si cu emitorul legat la substrat. Dar asta-i alta poveste!Asta-i amplificatorul?http://monitor.espec.ws/section9/topic66323.htmlhttp://monitor.espec.ws/download.php?id=14874ca vad in schema finalului (ОУНЧ Модуль) ca si finalii si prefinalii sint complementari. In plus se alimenteaza la +/-27V. Ce model de Романтика este mai exact?

daca are alimentare diferentiala nu trebuia sa foloseasca finali si prefinali pnp si npn?

Nu. Etajul final poate fi si in configuratie cvasicomplementara. Inspre bara de alimentare "+" se conecteaza un tranzistor prefinal NPN si un final NPN, tranzistorul compus fiind in configuratie Darlington, rezultind un echivalent NPN iar inspre bara de alimentare "-" se monteaza un prefinal PNP si un final NPN in configuratie Super G, rezultind un echivalent PNP.Precizeaza ce model de "Romantika" ai.

Guest morpheus89

Vezi ca-s 2 fisiere, unul cu finalul si unul cu restul. .

Cu ce program se deschid fisierele respective? Nu am gasit nici un program pan acu.Au extensia .djvu. Nici sitemul nu a gasit.

Intr-adevar finalii sunt NPN dar prefinalii sunt complementari.

Atunci de ce prefinalii sunt amandoi KT961b ?(toti 4 mai exact) Oare au fost schimbati de "meserias" fara ca el sa stie ?

Din schema observ ca prefinalii sunt tot npn (daca i-am identificat corect)

VT1+VT3 etaj diferential de intrare, cu sursa de curent constantVT2. VT5 tranzistor pilot cu sarcina activa VT4. Pe pinii 3,2,1 cred ca vine tranzistorul de la superdioda, montat pe radiator. VT6 si VT7 sunt protectii la supracurent la iesire. VT8 si VT9 prefinali, iar VT10+VT11 finali.