Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema statie cb tti 550


borki

Recommended Posts

salut.daca ma poate ejuta cineva.una din probleme ar fi ca am schimbat antena care era micutza de vreo 60cm si care ma bruia cand aprindeam farurile cu xenon cu una de 150cm tot cu magnet cu spicul negru pe care o banuiesc ca ar fi de taxi merge mai bine ca cea veche dar parca multe zgomote,parca nu emite cateodata,nu receptioneaza,nu stiu.nu scrie nimic pe ea,dar a disparut zgomotul de la faruri,cum as putea sa stiu daca este cb s-au taxi?s-au nu conteaza?.a doua dintre probleme ar fi ca de ceva timp ma cam bate gandul sa-i umblu pe la finali ceva sfaturi daca se poate.va multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

O antena de taxi in varianta originala NU poate fi folosita in CB. Statiile taxi lucreaza pe frecvente mult mai mari, spre 150MHz fata de statiile CB (26.9 ...27.5MHz).Lungimea spicului nu poate oferi informatii clare, depinde de caracteristicile bobinei de la baza antenei.Antenele CB in general au 1.3 ... 1.5m lungime si fixare mecanica cu suruburi (sunt destinate de obicei cabinelor de camioane).La antenele taxi fixarea se face prin talpa magnetica.Adaptarea antenei cu statia trebuie facuta cu un reflectometru, lasa finalii in pace.

Link to comment
Share on other sites

pai asta este cu talpa magnetica,dar merge oricum.crezi ca o sa dea randament mai bun daca o calibrez?ar implica mai multe chestii sa-i maresc puterea un pic?multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Cel mai bine ar fi sa dai o fuga pe sos Alexandriei, cum treci podul peste centura la vreo 50m pe dreapta este o firma, "Mondo-Plast" se numeste. Acolo se calibreaza antene, se vand fel de fel de echipamente CB inclusiv amplificatoare pentru marirea puterii.Sigur ca adaptarea perfecta a antenei cu statia confera ansamblului un randament mai bun.Zici ca functioneaza. La ce distanta poti comunica? Este un indiciu important.Statia nu are indicator de acord la emisie si S-metru pe receptie?

Link to comment
Share on other sites

1. Antena trebuie obligatoriu calibrata pentru a putea emite cat mai mult din puterea primita de la statie. La receptie calibrarea influenteaza "mai putin", insa la emisie este absolut necesara. 2. Xenoanele iti vor influenta intotdeauna receptia, induc zgomot de radiofrecventa. Mi se intampla si mie mai ales daca dau sensibilitatea RF a statiei la maxim. Acele belasturi pentru xenoane sunt de fapt niste oscilatoare care induc frecvent zgomote parazite la receptie.3. Chestia cu schimbarea finalilor este "tuningul saracului". Eu ma ocup de ceva vreme de statii si amplificatoare de statii. am facut acele modificari pe care le-ai vazut probabil pe net si pe youtube. Se inlocuieste tranzistorul bipolar din finalul statiei cu un MOSFET, de obicei IRF520. Eu personal, cele mai bune rezultate le-am avut cu IRF510 si IRF620. Intr-adevar, cand pui doar un "power meter" made in China, o sa vezi acolo puteri de ordinul a 30W. Doar ca aceea nu este o putere "reala". Daca refaci cum trebuie acordul filtrelor de iesire ale statiei, pentru a se "pupa" cu noua impedanta a finalilor si pui o antena corect acordata (calibrata), vei vedea puteri reale disipate in antena de ordinul a 10-15W. E drept ca e ceva mai mult decat cei 4w clasici, dar ca acoperire nu vei avea mari diferente (crezi ca 5Km in plus conteaza?). Ok, sa zicem ca dai un ban in plus si in loc sa schimbi finalii, iei un amplificator de RF, care iti va debita in antena 50-100W (vezi sa nu fie si astea chinezarii, daca te tine buzunarul ia un Zetagi) Ok, vei avea o bataie semnificativ mai mare..... Si pe cine crezi ca vei auzi? Ca ala care iti raspunde de la 30Km, raspunde cu 4w ai lui, care nu ajung pana la tine. Deci vei cam vorbi singur... Sigur ca exista si amplificatoare cu preamplificator de receptie incorporat, care mai amelioreaza un pic si receptia, dar, te intreb... merita investitia?Concluzii:1. Obligatoriu calibreaza antenaDaca nu e antena de CB si nu poti obtine o calibrare buna cu reflectata sub 1,5 - 2, ia-ti alta cantena, dedicata CB si cu tija cat mai lunga. Lasa-le in pace pe acelea scurte cu N bobine pe la inceput, mijloc si coada, ca nici o bobina din lume nu va suplini tija metalica clasica.Daca antena e ok si tot nu vei fi multumit, poti cumpara un amplificator, dar sa aiba obligatoriu si preamplificator de receptie incorporat.Hai succesuri!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest bosco iovanovici

buna ziua.va rog daca ma poate ajuta cineva:am o statie tti 550,am montat-o pe masina ,receptia este buna dar emisia este 0,am conectat un reflectometru,dar nu indica nimic,am incercat cu mai multe tipuri de antene,dar tot cand apas ptt reflectometru nu indica nimic, acul indicator nu se misca deloc.pe ecranul statiei apare "tx"la emisie dar degeaba,la 10 metri de masina de abia se aude in statiile colegilor,nu stiu daca statia este defecta sau trebuie reglat ceva la ea ,am incercar sa schimb si microfoanele dar tot degeaba. va multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Guest bosco iovanovici

multumesc pt.raspuns.asa este probabil finalu este ars, am trimis-o inapoi in magazin,este in garantie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Am patit si eu ca tine acum vreo 2 ani. Se deslipise lipitura de pe mufa de pe statie. A trebuit sa o trimit si a doua oara la garantie pentru ca prima data au verificat-o cred "pe aparate" si parea ca merge. Sa insisti pe simptome sa nu patesti la fel.In alta ordine de idei si a mea e cam zgomotoasa cu un Millenium ML145 mag. Dupa ce s-a stricat antena asta am pus un Overmax ... (leit Sunker elite CB 109) de 1 m de la Real si s-a cumintit. Pentru prima data am putul sa stau cu squelch-ul pe auto. Pacat ca Overmaxul nu avea cablul bine ecranat si baga paraziti de la incarcatorul de telefon. A trebuit sa o returnez.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines