Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistoare in paralel sau...

Guest neculea corneliu

Recommended Posts

Guest neculea corneliu

daca nu se supara careva ca deschid din nou un subiect pentru care deja se stiu solutiile as indrazni sa ridic niste semne de intrebare.

IPOTEZA:multi se izbesc de faptul ca nu pot achizitiona tranzistoare originale de puteri peste 100 de watti pentru ca nu au de unde sau nu au cu ce, iar sa faci comanda de 30 de tranzistoare ca sa le poti imperechea in beta si pe osciloscop este si mai greu,mai ales ca un tranzistor original de doua sute de wati trece de trei sute de mii, daca nu poti face comanda de cateva sute de bucati(daca stie careva cine se invoieste la mai putine sa dea un bip).

Solutii?

-am gasit intr-o carte in schema unui comutator de putere cu mos fet o schema care m-a pus iarasi pe ganduri.portile feturilor de putere se incarcau capacitiv prea tare pentru ca oscilatorul era filtrat puternic si ca solutie era prezentat un alt fet care descarca fortat potile finalilor in momentul trecerii in conductie inversa.AICI AM O RUGAMINTE:daca stie cineva o schema care foloseste un astfel de artificiu sa mi-o indice si mie macar ca un url sau pe [email protected]

-am vazut intr-o alta carte o schema de amplif de 200 de watti pe doi ohmi care folosea trei perechi de darlingtoane simulate cu bd 135 si 2n3055 puse in paralel pe fiecare ramura si nu cu un singur bd ca driver pentru trei 2n3055.fiecare final avea driverul lui separat si toate driverele erau impinse de un singur tranzistor.banuiesc ca in felul asta sursele de curent se separa mai bine si raspunsul finalilor in conductie inversa se amelioreaza.am inteles ca ideea de a folosi mai multe amplificatoare total distincte si puse in paralel pe aceeasi sarcina -solutuie imprumutata de la constructorii de convertizoare industriale care la puteri de peste zece kw o foloseau des pe vremuri,este detul de sanatoasa.banuiesc ,dar nu stiu sigur.poate ma lamureste cineva...

-ma "gandeam"intr-o zi ce ar fi daca, in loc sa folosesc zece tranzistoare de doua sute de watti perfect imperecheate in paralel ,adica sa cheltuiesc vreo zece milioane pe tranzistori ca sa am de unde imperechea,sa cumpar la engros o suta de bd-uri(cam multe gauri de dat in radiatoare or sa zica unii si n-o sa ma ce sa le raspund) care puse in paralel ar avea parametrii de de inchidere in conductie inversa mai imprastiati decat ,zece 2 n-uri si atunci tranzistorul care s-ar inchide ultimul ar fi ajutat imediat de un altul care s-ar deschide imediat dupa aceea care va fi ajutat imediat de un altul care,etc...adevarul e ca eu nu sunt tare nici la mate si nici la fizica si nu stiu daca nu cumva distributia aceasta mult mai pronuntata a timpului de raspuns nu ar fi incurcata de un alt parametru care fiind si el imprastiat scade posibilitatea functionarii ansamblului tocmai descris.iarasi,daca stie cineva raspunsul,il rog sa ma ajute.

multumesc anticipat celui care nu va zambi doar.

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• csl1131

1

• Depanatoru

1

Top Posters In This Topic

dar la ce vrei sa le folosesti.la amplificatoare sau la surse in comutatie, sau la ce..??si la tranzistoare le imperechezi daca au acelasi beta...asa ca ai putea sa te duci la magazin cu un aparat de masura si sa le masori beta...si sa ii imperechezi asa...eu cam asa fac....

Ca sa pui in paralel tranzistoare nu trebuie sa fie imperecheate. Se pune in serie cu fiecare cate o rezistenta de valoare mica si asa se uniformizeaza parametrii.