Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Display fara controler pe LPT

MaxSteel

Recommended Posts

Salut!Spuneti-mi si mie va rog care ar fi swchema de conectare a unui LCD fara controler (dintr-un calculator de buzunar de exemplu) la portul LPT al unui calculator pentru a "aprinde" cate un element (liniuta) din fiecare digit.Banuiesc ca se poate folosi pur si sim plu cate o rezistenta, dar va intreb totusi.De asemenea as vrea sa stiu cum aflu catodul(daca sunt cu catod comun sau daca are vreo importanta).Ideea ar fi urmatoarea: am construit VU-metru cu leduri pe portul paralel si as vrea sa-l modific astfel incat sa folosesc cate o liniuta de la fiecare digit.Rugaminte: Nu-mi sugerati idei de genul "ia-ti display cu controler 1x16, 2x20", etcMultumesc anticipat!

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Pana la urma la ce vrei sa conectezi lcd-ul, direct la portul paralel sau la schema de vu-metru? nu e tot una. Din cate ai scris deduc ca vrei doar sa inlocuiesti led-urile cu segmentele lcd-ului.

Nu exista schema general-valabila, caci depinde de lcd-ul in cauza.

LCD-urile tip "calculator de buzunar" se adreseaza simplu, segment cu segment; de obicei exista un pin comun pentru fiecare digiti, plus pinii pentru fiecare segment. Nu conteaza polaritatea (chiar e recomandat ca aceasta sa se schimbe pentru a evita efectul de memorie al celulei). Tensiunea de lucru e de obicei de 3V; poti face teste aplicand tensiune pe rand, pe pini, pana gasesti care pini corespund la fiecare segment. Dupa aceasta, cred ca e usor sa faci conexiunile la vu-metru (avand grija sa nu aplici mai mult de 3V).

Mai poti cauta si un datasheet de la un lcd asemanator (ca marime/numar de digiti/numar de pini), poate ti se va potivi si tie.

Un exemplu de datasheet (cu mai putini digiti): http://zefiryn.tme.pl/dok/a06/lcd4_0-25.pdf

Salut!Multumesc mult pentru raspunsul prompt si documentat.Pentru a obtine cei 3V pe digit pot folosi doar cate o rezistenta si daca da cam de ce valoare aproximativa ar trebui sa fie aceasta, avand in vedere ca iesirile de pe portul LPt sunt de tip TTL?Polaritatea va ramane aceeasi in ciuda riscului de aparitie al efectului de memorie.

Iti trebuie clar un divizor. Nu stiu daca iti va iesi cu limitare de curent pentru ca daca tin eu bine minte un segment din ala are nevoie de un curent de ordinul nA, deci ti-ar trebui rezistente de ordinul Gohm, nepractic. Poti face divizorul cu 33K + 22K, chiar poate cu vaori mai mari. In plus, daca nu alimentezi display-ul in curent alternativ, o sa aiba o viata foarte scurta.

Salut!Spuneti-mi si mie va rog care ar fi swchema de conectare a unui LCD fara controler (dintr-un calculator de buzunar de exemplu) la portul LPT al unui calculator pentru a "aprinde" cate un element (liniuta) din fiecare digit.Banuiesc ca se poate folosi pur si sim plu cate o rezistenta, dar va intreb totusi.De asemenea as vrea sa stiu cum aflu catodul(daca sunt cu catod comun sau daca are vreo importanta).Ideea ar fi urmatoarea: am construit VU-metru cu leduri pe portul paralel si as vrea sa-l modific astfel incat sa folosesc cate o liniuta de la fiecare digit.Rugaminte: Nu-mi sugerati idei de genul "ia-ti display cu controler 1x16, 2x20", etcMultumesc anticipat!

in primul rand ce tip de LCD este : pasiv sau activ ?Apoi poti sa vezi ca iti trebuie o interfata mai speciala ca sa "aprinzi" un LCD .Ia si citeste ce si cum incepand cu wikipedia si asa mai departe :http://en.wikipedia.org/wiki/LCD_display

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines