Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defect tv RECOR


Recommended Posts

am o problema la un TV , un RECOR, am refacut sursa, si are teniunea B1=187V(f mare), cealalta in jur de 6V...Am schimbat cond electrolitici din sursa, +tranzistorii toti, diodele(in loc de cea de 10V(zenner) am pus de 9v1)...sursa are si un sunet ciudat, un sfarait f tare...deranjant, ledul de stby se aprinde oricum...Stima

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Daca sursa a fost refacuta si au fost schimbati tranzistori , foarte mare atentie la configuratia terminalelor , sa nu fi schimbat din greseala cu altul echivalent , dar cu terminalele dispuse altfel .

Link to comment
Share on other sites

Remediaza sursa mai intii si nu-l mai sicii atit cu tensiunea aceeia asa de mare.Ma mira faptul ca nu s-au luat condensatoarele dupa tine.Ai nimerit un final de linii bun dar nu se stie cit mai rezista .Vezi sa nu pocnesti trafo linii si tot ce iese din el :cadre,filament tub, etc.Decupleaza liniile si remediaza sursa cu becul 220/60w montat paralel pe cond C618-100mf/160v respectiv bara U1=115v. Succes.
Link to comment
Share on other sites

vezi daca ai schimbat vreo rezistenta. exista una care pe schema este de "7E2" ceea ce pare a fi 7,2 ohmi... :ras: ...nici nu exista asemenea valoare si tu vei pune o valoare apropiata ca sigur nu ai una de 7,2...e gresita schema. In realitate rezisenta e de 27 de ohmi/2W...asta am patit eu cu unul care a ajuns inclusiv la fabrica inapoi...si nu l-au facut, ca cei din sevice garantii au gait rezistenta arsa si au inlocuit-o cu 8,2ohmi...si de aici...dai si lupta pana iti vine rau...in cauza e R615

Link to comment
Share on other sites

Sursa de Recor este identica (si la fel )cu Royal model RC4020PS(Recor s-a fabricat dupa Royal)cu singura precizare R615(Recor-27ohmi,Royal-7,2 ohmi/2w)sfiriitul ciudat se aude din traful Chopper si denota faptul ca simulatorul de tiristor-amplificatorul de eroare(Q602+Q604)trimite impulsuri false si regulatorul de tens.(Q603)nu functioneaza deloc-ajustare tens. din potentiomertul VR601-1K.Pentu aceasta se inlocuiesc :chiar daca arata bine la masuratori Q602-bc369(bd 140)p-n-p dispunere pini bce,Q604-bc547(337)n-p-n ebc,D609-zener 9,1v(10v),C610-47mf/50v(Q601-but11) si ptr. regulator Q603-bc547(337)n-p-n ebc,D609-zener 8,2v;C612-10mf/63v.Se decupleaza din secundarul Chopper D611(nu te speria,led-ul no sa se mai aprinda fiinca nu mai este 5v prin scoaterea D611),si bobina L603 de pe bara de U1=115v .Se monteaza becul de 220v/60w patralel cu C617-47mf/160v si se porneste.Becul trebuie sa se aprinda si sa simta(vizibil) cresterea sau scaderea tensiunii prin reglarea +/- din potentiometrul regulator tens. VR601>.calibrare pe 115v.se monteaza totul la loc D611+L603 (becul se scoate ptr. a elimina consum suplimentar si.....SUCCES.

Link to comment
Share on other sites

tranzistorul care da comanda la etejul "tiristor", lucreaza, regleaza tensiunea dar in plaja foarte mica 187..178V...Tranzistorii i-am schimbat cu unii noi, am observat ca nu sunt identici la pini, dar i-am "strambat" un pic pe placa...Rezistenta am pus-o de 7,2 ohm...cred ca am verificat toata sursa, am scos toate piesele si le-am verificat...nimic, am decuplat ambele tensiuni din secundar...dar degeaba...cred ca o sa-i iau o sursa universala...Stima si multumesc pentru sfaturi

Link to comment
Share on other sites

Schimba but11 poate este puturos si se incinge,pune in baza lui ,C610 unul de 100mf/50v si compara diferenta.Masoara R607-3,3k R606-6,8k sa nu fie decalibrate si potent.VR601 sa nu fie in aer in baza lui Q603.Este si asta o solutie,cu UPS 001,dar tipul acesta de surse tranzistorizate au lucrat destul de bine si ca fara probleme in depanare(exceptind foarte rar trafo Chopper),ramine decizia ta,numai bine.

Link to comment
Share on other sites

NU FOLOSITI CONDENSATOARE DIN REFOLOSIBILE DECIT DUPA O MASURARE SI VERIFICATE CAPACITIV ,IN PREALABILA ,IN SPECIAL PTR.SURSE IN COMUTATIE CU VALORI STRICTE,FOLOSITI PIESE NOI, in special de valori mici ,care pot schimba frecventa de functionare al montajului,producind avarierea instantanee al acestuia sau functionare deficitara si obtinerea unor indicatori eronati care afecteaza grav functionarea in parametri normali al respectivului modul.

Link to comment
Share on other sites

Mai stiu pe cineva care scoate un electrolitic[care se vede din avion ca e terminat}, il masoara,{dar prin incalzire condul pe moment isi revine cat de cat} si pune condul prost la loc, asta ca sa faca o mare economie de 0,05...o,2 lei, dupa care mai plezneste un BU, un integrat de cadre si se mai minuneaza ca de ce s-a intamplat asta.Asta electronica de balta se numeste. ascultati-i pe colegii care spun ca sa folositi{macar condensatori} piese noi, ca stiu ce spun.Cel vizat de mine se stie{vorba lui Bendeac ...pe sistem...} si cand mai intra pe forum se mai cearta cu unul si cu altul , probabil din lipsa de ocupatie. Toata stima colegilor anteriori .Un clujean!

Link to comment
Share on other sites

ai cumva o rezistenta de 7,2 ohmi sa imi vinzi si mie? e sters 2 din fata, pe schema aia. Corect este "27E2".Ia pune o rezistenta de valoare apropiata de 7,2, ca 7,2 nu o sa gasesti si vezi cum va merge sursa aia :ras:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines