Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se scot integrate SMD fara statie cu aer cald...


Recommended Posts

Atentie, acest topic este pentru oameni cu vederea foarte buna. Sau cu lupa. :limb:

 

Citisem pe undeva ca integratele SMD se pot scoate cu un letcon de putere mica, prin acoperirea tuturor pinilor cu cositor, incalzirea acelei mase de cositor in timp ce se trage cu o penseta de cip, si repetarea figurii pe partea cealalta. Apoi cositorul dintre pini se scoate cu tresa.

 

Ei, nu am crezut treaba asta dar din lipsa de ocupatie am zis sa incerc. Ei bine, in afara de niste circuite SO-8 care se pot oricum dezlipi si fara masuri speciale, am reusit sa dezlipesc cateva memorii flash. Cred ca stiti ce pini au alea... Mai mult, am incercat sa "operez" stickul meu vechi de 128MB cu o memorie Samsung de 2GB scoasa dintr'un MP3 player defect. Operatia a fost nereusita dintr'un motiv evident - pe flash se afla si firmware'ul controllerului, deci saracul stick nu a mai schitat nici un gest cu memoria noua. Da' nu'i bai, am dat'o jos si am pus'o iar pe cea veche. :da Stick'ul merge exact ca inainte.

 

Si ca sa ma dau mare cu ce "scule" am reusit sa fac asta... Un letcon rusesc de 25W cu varful ascutit de mine, niste sacaz, si pe post de tresa fire din cablu UTP trecute prin sacaz. :nebunrau: Iar in loc de penseta am folosit niste tabla de aluminiu subtire introdusa sub integrat, cu care impingeam in sus. Si eu credeam ca e imposibil, pana acum. Acu chiar ca nu'mi mai e frica de SMD'uri. Pe de alta parte, figura merge doar cand e ceva loc in jurul integratului respectiv, nu cred ca m'as apuca sa fac asta intr'un telefon mobil.

 

Poze in rezolutie nesimtita pt necredinciosi: http://www.mediafire.com/?mq0zyithmho Si nu, nu arata foarte curat dar MERGE.

Link to comment
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

am dezlipit/lipit o memorie capsula TSOP la un Motorola mai vechi si a mers treaba bine, chiar daca nu prea era spatiu, tot cu metoda "fludor pe toti pinii" insa am avut tresa si nu imi tremura mana in ziua aia :rade: singurul dezavantaj: folosind lupa imi obosesc foarte repede ochii.

Link to comment

Ca tot suntem la capitolul memorii... Are cineva idee cu ce se citeste/scrie RAW un flash, adica cu tot cu firmware de la producator, partitii ascunse, si ce o mai avea pe el? Ca ma atrage in continuare ideea de stick de 2GB moca. Nu ca ar costa si mult (mai am unul de 16GB), dar asa de distractie.In alta ordine de idei, de mult vroiam sa fac un amp de casti mic mic de tot, ca am o baterie de MP3 si nu am ce face cu ea. Ia ghiciti ce am gasit in placa de la un cas vechi. Una bucata TDA1308 SMD. Merge cu alimentare simpla, si merge la 4v. O bucatica de PCB, cateva rezistente, 2 conzi, un TL431 (ca vrea un Vref de 2.5v pe langa alimentare), 2 jack'uri, si gata ampliful. Cand ma apuc de el o sa pun poze, momentan nu am jack'uri si mi'e lene sa desenez cablaj.

Link to comment

firmware-ul nu se afla pe flash ci pe controler lui, in flash se afla informatii despre partitii s.a.

am desfacut stick-ul meu TDK si am gasit urmatorul controler PS2232, cu ajutorul lui goangle am gasit un site util: http://www.boot-land.net/forums/index.p ... topic=8704 (foarte utile tool-urile din linkurile rusesti)

Daca FW nu este in flash atunci de ce nu imi pornea cu integratul de 2GB (nu se aprindea LED'ul si nu era detectat absolut deloc, nici ca Unknown Device macar), si de ce memoria de 128MB are 122MB utilizabili? Nu e vorba despre spatiul ocupat de tabela de fisiere.

 

Exista totusi posibilitatea ca stick'ul meu sa nu suporte memoria de 2GB, nu am gasit datasheet la controller, insa tot sunt de parere ca e ceva FW in flash. Mai am una de 512 pe undeva, o sa incerc si cu aia... Sau mai bine, am un "Intel FLASH" pescuit mai demult cu cutterul dintr'un telefon Ericsson A1012s. Intotdeauna am vrut sa vad softul din telefonul ala.

 

Mersi de linkuri, o sa studiez.

Link to comment

Th3_uN1Qu3 firmware-ul chiar se afla in controler dar sunt ceva informatii si in flash (in utilitarele alea am vazut 2 .BIN-uri)

Mask ROM : 64KB Mask ROM for control f/w.

nu am gasit un catalog mai detaliat dar e bun si asta:http://electronicstefan.lx.ro/ftp/Phiso ... aSheet.pdfia verifica la cele de 4-8-16G treaba cu

si de ce memoria de 128MB are 122MB utilizabili?

la al meu de 2G am spatiu utilizabil 1,8 ! asta nu inseamna ca am FW de 200 M :speriat
Link to comment

la al meu de 2G am spatiu utilizabil 1,8 ! asta nu inseamna ca am FW de 200 M :speriat

Aia stiu, e diferenta dintre MB "reali" adica vazuti de OS si MB comerciali. Ca la hard diskuri. Controllerul de pe al meu e "custom" ca sa zic asa, e Lexar FC1610-TC-AL, si mare lucru nu am gasit despre el. Oricum e controller USB 1.1, e vechi, deci e posibil sa nu suporte mai mult de 256MB, pe net am vazut stick ca al meu doar de 128 si 256.
Link to comment

Relativ la dezlipiri ... vad ca e vorba de integrate cu pini doar pe 2 laturi ale capsulei ...De vreo saptamana tot aman dezlipirea unuia tqfp (patrat) ... nu e imens, parca 64 de pini cu latimea de 0.8mm intre pini.Eu l-am lipit, dar din motive de "schimbat modificarea" l-as da jos ... si deocamdata mi-e cam greata de idee. Poate cu ceva bere mi-a trece.N-am statie cu aer cald, doar letcon (termostatat); de lipit m-am mirat cat a fost de usor de lipit, dar de dezlipit am asa o jena ...Daca aveti idei, ascult. Nu e bai nici daca distrug placa, doar integratul sa il scot intreg, ca n-am chef sa astept dupa comanda (si eventual sa mi se raspunda ca nici nu mai e pe stoc ...) Oricum nu e critic, om prevazator luasem simultan 2 bucati. Dar totusi .. poate ma mai razgandesc odata :nebunrau:

Link to comment

Iei un letcon chinezesc si o bucata de sarma de cupru,groasa cam cat varful original. Scoti varful,infigi sarma acolo,dupa care o modelezi pe forma pinilor integratului,ca sa-i incalzesti pe toti odataDiferentele apar la toate mediile de stocare (hdd,flash etc). E treaba aia cu 2^x versus 10^y (unde aia mai mica se aproximeaza cu aia mai mare,ca sa para mai mare -uitati-va la proprieties la valoarea in kB si cea in Mb)

Link to comment

Eu am "executat" o transplantare a unui controler de pe o placa de HDD, terminal pe 4 laturi (vechiul meu Seagate de 8,4GB, prin 2003-2004...)Circuitul defect l-am extras ridicandu-i pin cu pin, incalziti cu "sarma pe ansa" (eu sunt un maniac al pistolului: o bucatica de sarma de 0,5-0,6 - odata se folosea un terminal de rezistenta de 0,5w cu terminal lipit - cu un capat infasurat 3-5 ori pe ansa normala de pistol, capatul de cam 5 mm fiind capabil de lipituri "extrafine")La aceasta manevra, jumatate din pini s-au rupt (circuitul era oricum compromis, am urmarit sa menajez cablajul)Circuitul bun (initial nu stiam sigur ca e bun, il extrasesem de pe alt HDD, dar care clantanea, simptom ca nu gaseste sectoarele de boot=ampli cap probabil defect), l-am dezlipit asa: am taiat cablajul cu traforajul in jurul integratului; am prins integratul de colturile capsulei cu o "gheara" improvizata din 2 fasii de tabla prinse in cruce cu un surub trecut printr-o gaura in mijloc, fixat de un "maner" improvizat si arcuite. Intr-un capac de la o cutie de tabla de la dropsuri chinezesti, am realizat o baie de cositor topit (pe aragaz). Am "pus" cablajul pe suprafata baii si intr-o fractiune de secunda s-au topit toate lipiturile, placuta a ramas pe baie iar capsula prinsa in gheara, ridicata, libera. Cu atentie, rabdare si fara tremuraturi de mana, am lipit cu scula descrisa mai sus, terminal cu terminal (atentie ca e destul de dificil de curatat un exces de cositor care face punte intre 2 pini situati la 0,3mm sau poate chiar mai putin!) Acum am pus la punct tehnica: se evacueaza excesul de cositor (pompa, tresa, etc.) si se "rupe" puntea cu o scobitoare ascutita.Succes!

Link to comment

Excesul de cositor dintre pini l-am rezolvat simplu de tot cu ceva mai mult sacaz peste pini, si apoi "tras" cositorul este traseele de pe cablaj (cablaj facut de mine, fara lac pe el); pentru cablaje industriale acoperite cu lac, probabil ar merge cu tresa.Am incercat sa folosesc si tresa, dar ori nu m-am prins eu de "miscare", ori ceva nu era ok - mi-a mers mult mai usor fara ea. Tresa parea de calitate, ceva nemtesc (fara caractere chinezesti pe ea - chiar m-a mirat).Pentru dezlipit TQFP-ul, am incercat cu "varf" facut din sarma indoita sub forma de patrat, dar ... problema e ca patratul acela trebuie sa fie perfect plan pentru a incalzi toti pinii simultan, si nu prea mi-a iesit; e drept ca nici nu am alocat prea mult timp timp pentru asta. Am sa ma studiez problema, cand a fi timp; retin si ideea cu baia de cositor (placa pot sa o distrug, doar integratul mi-e mai important).

Link to comment

@ blazeu: E mult mai simplu sa tragi cu un fir imbibat in sacaz... imediat se desfac puntile de cositor. Chestiile cu ansa subtire la pistol le'am facut si eu la un moment dat, dar de cand am letcon si i'am ascutit varful... e de 100 ori mai usor.

 

Chiar ieri am refacut 2 trasee de 0.1mm pe o placa de baza. Am zis, daca si asta imi iese, chiar ca nu e nimic imposibil. Si mi'a iesit. :da Cu singura observatie ca am lasat sarmele (tot de 0.1) ceva mai lungi, si inainte de cositorire le'am lipit cu scoci la mijloc, sa stea cat de cat pe pozitie. Altfel lipesti la un capat si se dezlipeste celalalt ca se transfera f repede caldura. Dupa - am dat cu lac peste sarmulite, sa nu le bata gandul sa sara de pe trasee. Merge brici placa.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines