Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

driver 16ohm

Guest ioni

Recommended Posts

Salutare tuturor ,putin ajutor din partea cunoscatorilor binevoitori,daca intro boxa fulrange pe 8ohm,cu filtru pasiv 12db/oct intretaierela1,5hz ,se va schimba driverul de 8 ohm cu unul de16ohm care va mai fi atunci intretaierea filtrului ?care din aceste doua drivere va rezista mai mult ,diferenta dintre ele fiind doar nr de ohm.Multumesc.

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Sharky

5

• adircf

1

Da intradevar sunt doua raspunsuri ,total diferite,eu nu ma pricep sunt incepator in domeniu si am nevoie de putin ajutor de la cei ce se pricep.asadar cocobuc din cele doua raspunsuri de pe forumul poweraudio sa-l aleg pe care imi convine?

Doar acum am vazut topicul.Frecventa de taiere la filtru trece sus va SCADEA, NU VA URCA odata cu cresterea impedantei asa cum scrie pe forumul celalalt.Fiind o chestie elementara imi e lene sa intru in detalii pentru a 'nspea oara. Cauta pe forum/net formule, exista simulatoare de circuite, bla bla. La o adica cauta un calculator de filtre si vezi care-s valorile pt 1.5k 8 ohmi si 750hz 16 ohmi. Oricine care are un minim de cunostiinte de electronica iti poate confirma asta.ASta in cazul in care nu e vorba de difuzoare ci de o rezistenta fixa de 8 ohmi.La difuzor intervine si rezonanta si armonicele ei care de multe ori ridica impedanta mai mult, deci la acele frecvente intra putere si mai mare.Asa din brisca poti considera ca scade la jumatate. Daca ar fi frecventa de -3dB dpdv electric la 1.5k se va face la 750Hz +-50%. Cazul este destul de tragic.Care sunt valorile componentelor de pe filtru? Scoate o schema si da valorile pieselor.S-ar putea ca 1.5k sa fie un raspuns acustic obtinut din raspunsul driverului + raspunsul electric. Daca proiectantul filtrului a luat in calcul faptul ca un driver e eficient pe medii, atunci a urcat frecventa de taiere a filtrului ca sa corecteze raspunsul, deci situatia nu e chiar asa de grava, in sensul ca nu cobori la 750Hz ci pe la 1-1.5k. Oricum ambele frecvente sunt cam joase pt dti2500.De fapt asta ai vazut si tu. :nas:

Va multumesc pentru raspunsuri,tot respectul, filtrele mele se compun din 3 condensatori :16mF,6mF,1mF,doua rezistente de 25wsi33RJ,doua bobine cu miez din tole si o a treia bobina fara miez. Sincer nu ma prea pricep la electronica ,de aceea aveam nevoie de putin ajutor.

Va multumesc pentru raspunsuri,tot respectul, filtrele mele se compun din 3 condensatori : 16mF,6mF,1mF,doua rezistente de 25wsi33RJ,doua bobine cu miez din tole si o a treia bobina fara miez. Sincer nu ma prea pricep la electronica ,de aceea aveam nevoie de putin ajutor.

Fa poze la ambele parti ale cablajului sau scoate schema, altfel nu prea pot sa imi dau cu presupusul in legatura cu frecventa filtrului.

Cateva poze cu filtrele mele: http://tinypic.com/view.php?pic=161kpxy&s=5 ; http://tinypic.com/view.php?pic=n5h89y&s=5, http://i44.tinypic.com/8z0j9x.jpg, http://tinypic.com/view.php?pic=20gi3ba&s=5 , http://i44.tinypic.com/2pqp187.jpg .aceste filtre le am de la o cunostinta,am inteles ca iau cazut boxele evzx5 de pe portbagajul de pe masina, au fost distruse aproape in totalitate lea vandut la bucata iar eu am luat filtrele erau ok.din manualul evzx5 am aflat datele filtrului ,driverul era de 40w de aceea am luat d2500ti fiind de 60w in ideea ca va fi mai rezistent de cat originalul.

Am scos schema:

Posted Image

Nu am idee cat is bobinele, dar orice valoare ar avea nu ar trebui sa taie electric mai jos de 7k (f3) si de acolo filtrele cad cu o panta de 10-12dB/oct.

Faptul ca diful e pe 16 ohmi nu influenteaza asa mult deoarece mai exista o rezistenta de 17ohmi in serie cu el. Intre 32ohmi sau 26ohmi nu e asa mare diferenta. S-ar putea ca la boxele originale driverul sa fie pe 16ohmi, aia trebuie sa te interesezi.

Problema care o are dti e ca nu ii place sa vada impedanta mare la borne. Am scris asta in topicul de pe pa-forum.

Am incercat acolo sa atenuez cu rezistenta serie mare si rezultatul a fost ca la putere mare troznea driverul.

Dupa ce i-am pus 6ohmi la borne si am scazut rezistenta serie ca sa pastrez aceeasi atenuare nu a mai troznit.

E drept ca filtrul respectiv taia mai jos, nu asa sus ca si acesta. Nu am idee cum se comporta filtrul tau.

O sa revin cu modificarile care le poti incerca ca sa adaptezi filtrul pt 16 ohmi.

La evzx5 driverul e de 8ohm ,mi-am comandat reconkit pt d2500ti pe 8ohm ,pt ca unul din driverele de 16 ohm a crapat membrana si vreau sa le pun si ferofluid aceasta sper sa le faca mai rezistente.

Ma indoiesc ca ferofluidul le face mai rezistente in cazul tau.Doar a crapat membrana, nu s-a ars bobina. Dar oricum incercarea moarte n-are.Vezi ce se intampla daca pui fix peste bornele dti-ului o rezistenta de 5.6-6.8ohmi (minim 10w, sau 2 de valoare dubla, tot de 10w, puse in paralel). S-ar putea sa mai reduca din excursia membranei si totodata sa mai atenueze driverul. Mie din schema mi se pare ca e prea putin atenuat si urla prea tare inaltele.Ai putea sa pastrezi in acest caz driverul de 16ohmi pt ca mare diferenta de atenuare nu va fi.