Guest sacral Posted August 6, 2005 Share Posted August 6, 2005 Am realizat acest programator in urma cu 3 ani si functioneaza fara oprire, cu o singura problema (aparuta inca de la constructie). Pentru cei ce nu cunosc schema sau detin colectia tehnium, acest programator foloseste doua memorii RAM tip MMN 2114. Acum, problema mentionata consta in faptul ca programarea nu e deloc cum ar trebui sa fie si anume: de pilda setez comanda "1" (ON) pentru ora 12.00 si comanda"2" (OFF) pentru ora 13.00. Surpriza e ca aceasta comanda "1" mai este memorata si la alte ore (10.55 , 11.01 , 13.43 etc) lucru care devine extrem de neplacut atunci cind creste numarul de echipamente comandate. Inscrierea comenzii "0" (stergerea memoriei) la ora 12.00 anuleaza si celelalte locatii aleatoare, fapt care m-a facut sa schimb setul de memorii, fara succes insa. Daca exista cineva care intelege fenomenul, as aprecia "aproape" orice fel de sugestii (probabil mi-a scapat ceva din vedere la constructie)! Nu-mi sugerati trecerea pe PIC-uri , imi este strain subiectul! Multumesc anticipat! Link to comment
cirip Posted August 7, 2005 Share Posted August 7, 2005 Salut sacral,Nu cunosc schema si daca o poti posta ar fi util, dar din ceea ce ai descris suna ca scurt circuit intre niste pini de adresa. Iti sugerez sa iei un ohm-metru, sa-l pui pe bip si sa incerci sa vezi daca nu ai vreun scurt. 2114 e de 1k, deci banuiesc ca are 10 pini de adresa, A0...A9 (n-am foaia de catalog). As pune ohmmetrul pe A0 si as incerca cu restul, apoi as pune pe A1 si as incerca cu A2...A9, apoi pe A2 si as cauta pe A3...A9.O alta posibilitate e ca unul dintre pinii de adresa sa fie blocat fie in 1 fie in zero. Simptomul sugereaza ca zone de memorie care ar trebui sa fie distincte sunt in realitate suprapuse. Asta ar putea fi cauzata de pini de adresa care nu se misca.Revino cu amanunte.Cirip Link to comment
Guest sacral Posted August 7, 2005 Share Posted August 7, 2005 salut cirip!Ti-am urmat sfatul si am masurat memoriile asa cum ai sugerat si in montaj si scoase din socluri. Asa cum ai presupus, tipul respectiv de RAM are 10 pini de adresa, insa nu am gasit nimic in neregula, nici la cele doua pe care le folosesc si nici la setul de back-up care prezinta acelasi "defect"!Ma tem ca nu am inteles totusi, cum pot verifica daca unul din pinii de adresa e blocat fie in 1 fie in 0. Tot ce pot sa spun, e ca memoria poate fi stearsa complet sau dupa nevoie poate fi programata orice locatie (cu prezenta defectului doar pe unele din ele)!Exista ceva ce as mai putea incerca/verifica? Link to comment
cirip Posted August 7, 2005 Share Posted August 7, 2005 salut sacral,"cum pot verifica daca unul din pinii de adresa e blocat fie in 1 fie in 0"Raspunsul cel mai direct ar fi "cu osciloscopul", dar nu stiu daca ai asa ceva. Ar mai fi posibilitati, dar trebuie sa vad schema ca sa imi dau seama ce s-ar mai putea face. Te-as ruga sa o scanezi si sa o postezi.Intre timp, mai verifica daca vreuna dintre adrese nu e in scurt la masa sau la Vcc sau daca are rezistenta mica spre masa sau Vcc. Deasemenea, daca memoria e adresata de un bloc numarator (banuiesc, nu stiu schema), verifica daca nu cumva ai pini neconectati. Masoara de la pin de adresa memorie la pin de iesire numarator, chiar la capsula.As vrea totusi sa vad schema, altfel mi-e greu sa dau sugestii.Cirip Link to comment
Guest tigrufero Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 am vazut ca nu a mai scris nimeni de vreo 5 ani dar , daca totusi cineva vede acest mesaj , sunt foarte interesat de acea schema ca am dat intamplator peste trei mmn-uri 2114 si doream idei ... practice Link to comment
Recommended Posts