Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme amplificator AKAI


Yuly

Recommended Posts

am un akai cu stk4152II. problema e ca pe canalul din dreapta imi face probleme. si anume oscileaza volumul cu cativa decibeli 1-2db. de obicei este volum mai mare dar cateodata si scade. am schimbat boxe, cabluri de semnal, placa audio, aceeasi chestie. deci sigur e de la amplificator. i-am curatat potentiometrul am refacut lipituri, fara vreun rezultat. se poate sa fie de vina integratul???

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Posibil să fie condensatori electrolitici obosiţi pe lîngă STK şi în preuri, sau lipituri reci pe placă. Verifică şi comanda trz fet 2SK381 (care execută funcţia de ''mut'').Foloseşte numai sarcini de 8 Ohmi.

Link to comment
Share on other sites

tranzistorii de mute i-am scos de mult pentru ca faceau probleme (faceau -20db tot timpul).tocmai ce am schimbat toti condensatorii de pe langa stk si erau cativa mai obositi dar fara vreun rezultat.boxele chiar sunt pe 8 ohmi.lipiturile le-am refacut la tot ce era semnal de intrare si iesire.deci cred ca integratul este de vina, exact ce ma temeam eu mai tare. am si facut o comanda la un integrat mai ieftin chinezesc pentru proba. dar buba e tocmai ca nu se mai gasesc integrate originale :cry: , cel putin nu in magazine. si nu stiu daca mai merita unu original (ca pret desigur), ma gandeam la un fet60 sau poate lm3886 (nu ma intereseaza putere mare doar cat mai calitativ).

Link to comment
Share on other sites

1. Integratul nu merge de capul lui, e condiţionat de piesele de pe lîngă el. Ca defect intern, nu poate fi decît un terminal de bază sau emitor dezlipit, însă nu vrei să afli cum reacţionează. 2. Ar fi bine să verifici cu o cască semnalul care intră în integrat, foloseşti cască normală înseriată cu o rez de 2,2k, s-ar putea să descoperi că defectul e pe la comutatoarele de semnal sau preuri.3. Mutul acela cu feturi avea rol şi la pornire.4. La STK-uri făcături e bine să-l cumperi pe fratele cel mai mare 4192, deşi au aceleaşi piese în interior, stai mai liniştit.

Link to comment
Share on other sites

Se gasesc.....dar sigur nu vrei pt ca pretul de achizitie este aproximativ de 300 RON!!!! la ASWO !

ai ghicit bine ca nu vreau la asa pret. am dat 150 lei pe tot amplifu in urma cu mai mult de 1 an.ampliful are un buton pentru semnal direct adica semnalul direct de la intrare in amplif, clar ca a fost una din primele lucruri pe care le-am testat. ori prin pre ori direct la fel face. am incercat si pe intrarea de cd si pe cea de tuner (in schema sunt la fel ca intrare si ca iesire numai ca arata ca ar fi pe comutatoare diferite in circuitul de comutare al intrariilor) deci nici de aici nu este.transistorii de mute faceau doar o trecere la -20db, si nu au afectat pornirea intarziata la alimentarea amplifului.am dat comanda de un stk4191V anumea ca sa stiu ca merge pe 40v la alimentare, pentru ca asta original cel putin din datasheet se pare ca este alimentat la limita.un lucru suplimentar la diferenta de volum este si faptul ca pe canalul din stanga se aud mai incet unele frecvente :nebunrau: habar nu am de ce, mi sa si frecat un difuzor mai demult exact pe canalul din stanga. posibil sa fie totusi canalul din stanga cu probleme, dar aud clar cum oscileaza volumul pe canalul din dreapta, cel din stanga ramanand la acelasi nivel.cat ma poate enerva amplifu asta :bataie am pus noul integrat dar aceeasi treabaam tras 2 fire ecranate de la intrarea de cd direct spre potentiometru decupland comutatoarele, aceeasi problema. o sa inlocuiesc potentiometrul cu unul nou desi prevad aceeasi problema. imi ramane sa il sparg :sparge: macar sa imi descarc nervii
Link to comment
Share on other sites

pai am zis ca am tras semnal direct din mufele rca de la intrarea de cd pana in potentiometru si am decuplat semnalul ce vine de la comutatoare, dupa potentiometru semnalul merge prin cate un condensator si o rezistenta pe canal, ambele masurate. cablul de la pc pana la amplif masurat si schimbat, nu e de aici problema.integratul l-am schimbat fara nici un rezultat. condensatoarele din circuitul integratului le-am schimbat pe toate. rezistentele au fost masurate nu e nimic defect.deci nu imi dau seama cu ce nu m-am conformat din ce ai zis tu. ca nu am casti cu ce sa ascult semnalul e alta treaba.in afara de potentiometru (doar l-am curatat) totul am testat, chiar si pe 2 placi audio.deci am epuizat tot ce puteam sa ii fac, nu vrea deloc sa mearga corect cu intrare direct in potentiometru (potentiometru nou) si iesire masurata (sigurante bune si fara contacte intrerupte). :sparge:ca sa nu mor prost am inversat intrarile in integrat si se pastreaza problema pe acelasi canal la iesire. deci nu e clar de la intrarea semnalului. condensatoarele din circuitul integratului le-am schimbat cu condensatoare bune si masurate, rezistentele din circuit nu prezinta urme ca si cum ar fi arse si le-am si masurat. mai ramane iesirea desi are continuitate. se poate sa fie bobinele de pe iesire ??? sau eventual condensatorii inseriati cu rezistenta de 10 ohmi si paralel cu iesirea (am masurat rezistentele de 10 ohmi si cele paralele si cele inseriate nu au probleme) ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

in sfarsit am reusit sa il fac sa se auda la fel pe ambele canale. fiecare rezistenta de pe canalul din dreapta de la mufele rca pana la intrarea in integrat, fie in serie fie in paralel cu masa era mai scazuta ca valoare fata de canalul din stanga. :nebunrau: bineinteles ca aceste diferente de valoare se cumulau. nu am mai vazut asa ceva. :nas:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines