Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

frecventmetru

Guest yo7hli

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

SalutL-am facut eu, dupa ce am reproiectat cablajul, pt ca asa cum l-au dat ei bagarea lui intr-o cutie era imposibila.Morala E relativ ieftin, cu totul <500.000 lei. Eu as propune si o termostatare a qurtzului, pt marirea preciziei.In partea directa, f<50MHz, merge, imi masura bine. Si ca sensibilitate..Buba era pe partea de >50MHz. Eu nu am aparatura care sa imi genereze atat de mult, asa ca am folosit un osc cu 1 trz + 2 diode redresoare cu dublare de tensiune care imi aprin un led atunci cand detecteaza oscilatii cu care imi verific quarturile...Mi-a afisat frecventa scrisa, 49,.. MHz, am zis ca e OK si am dat frecventmetrul cuiva. Care mi-a spus ca partea respectiva Nu mai "canta".De abia m-am intors din CO si nu am avut timp sa reiau "joaca". Dar cred ca e "boala cu leac".FlorP.S. Apropos de indicativ, cautand prin net am gasit unu' care putea sa masoare si direct si cu +/- FI-ul si parca perimitea si setarea a 2 frecvente...Asa ca o sa rezolv primul frecventmetru ca sa-l pot da...Daca vrei schema +hex-ul celui de care iti vorbeam, va trebui sa astepti pt ca trebuie sa sap prin hartogarie...Sau daca mi gasesc adresa o postez...Eventual, daca te frige, bate-ma la cap cu MP pt ca sunt "prins" rau de tot.

Guest Gicutzu

Frecventmetrul ala de la tranzistor.3x.ro este un proiect mai vechi de al meu. Stiu ca am publicat textul sursa cu tot cu comentarii detaliate pt a fi usor de adaptat si modificat. Pt a aduna un offset la frecventa trebuie doar sa facem o dunate pe mai multi byti nr4:nr2:nr2:nr1 + FrecvOffset, sau pentru a scadea un offset: nr4:nr2:nr2:nr1 - FrecvOffset adica sa adunam nr4:nr2:nr2:nr1 cu "FrecvOffset" negat si adunat cu 1(vezi reprezentare in complement fata de doi) -> nr4:nr2:nr2:nr1 +[~(FrecvOffset)+1].

Sper ca m-am facut inteles :P. Cand am verificat daca am facut bine perioadele de esantionare am folosit un repetor cu care am luat semnal de la referinta PIC-ului(quartz), si am aplicat la intrare. Dupa nu mai tin minte ce logica trebuia sa numar un numar fix de impulsuri pentru fiecare perioada in parte. Stiu ca numara bine( deci nu este o problema de software).

Pt yo7hli daca ai nevoie de un frecventmetru cred ca merita sa il construiesti, adaptat la nevoiele tale (PCB modificat sa incapa in cutie, sau sa ai aduni un offset etc.). Citeste comentariile din program, cred ca te vor ajuta mult sa intelegi si sa modifici rapit programul....Spor la munca.

SalGicutzu, iti multrumesc atat pt raspuns cat si pt realizarea si publicarea articolului. Sunt ferm convins ca:1) ai muncit foarte mult ca sa realizezi ce ai dorit, iar proiectul dumitale mi se pare deosebit de interesant.2) fiecare vede lumea prin ochi lui. In cazul meu se si aduna ochelarii, nu-i asa?! Hi, hi. Nu cred ca exista 2 oameni care sa proiecteze la fel un cablaj, tinand seama de aceleasi conditii date. Fiecare are stilul lui, ideile lui, etc..Si mi se pare normal sa fie astfel. Esentialul e sa "cante".Morala : Nu am vrut sa iti denigrez, minimalizez , etc in nici un fel realizarea. Sper ca am fost clar.Din pacate eu sunt incepator in PIC, asa ca deocamdata ce ai scris imi suna la fel cu limba chineza. Doar de mine depinde sa citesc si sa invat, adica sa muncesc la "traducere". Si de pacatosul asta de timp, care niciodata nu se elibereaza...Flor

Guest yo7hli

l-am facut si merge foarte bine.in gama 60-1000, la 145.000 MHz, eroare cam 200Hz, la 430.000MHz eroare cam 600-700Hzin gama 0-20MHz masoara la fixpentru calibrare am folosit o statie yaesu pentru vhf si un icom706 pentru HFgreat :P

• 5 weeks later...

Dear sirs:where is the project of the photo freq. counter........Thx in advance....regards from Buenos Aires ,south america....and a big hurrah to site administrators...

Hi edu38,The project is based on an article that was published in a romanian magazine. You may want to follow the link in the first post and that would take you to a somehow similar project.There is a frequency counter in the Microchip web site in the App Notes section.Good luck,Cirip

• 2 years later...

Acest frecv. l-am facut in 2006 si merge brici.Am folosit pt. masurare in domeniul 60-1000Mhz un FUP-1A(65-80/80-95/140-175Mhz)folosind mufa OUT-generat. de semnal mare(sortie compteur)eroarea fiind nula.Pentru domeniul 0-60 Mhz,am luat semnal de la iesirea etalon(standard out)10Mhz a unui frecv. E 204-citind 9,99992Mhz.Pentru a masura frecv. sub 60 Mhz. este necesar un amplif. de tensiune(adaptor)deoarece frecventmetrul nu mas.corect decat semnale cu tens.peste 50 mV.p.s.-Multumiri d-lui croif c-tin ptr.acest frecv.

• 8 months later...

Am construit si eu acum cativa ani frecventmetru de pe tranzistor.3x.ro.Recomand termostabilizarea cuartului si inchiderea PCB-ului intr-o cutie de metal(ecranare).Daca exista fire intre PIC si afisaj vor fi cat mai scurte posibil.Astfel nu veti mai auzi in RX testat semnalele multiplexate generate de PIC.Alimentarea se va face dintr-o sursa liniara.Cele in comutatie reduc drastic sensibilitatea, mai ales daca sunt incorporate in aceiasi cutie cu frecv. Pe partea de amplificare 60Mhz am folosit porti SI-NU 74HC00.Le-am legat pe post de amplificator-trigger.Astfel sensibilitatea a crescut pe domeniul 0-60Mhz.Prescaler am folosit SDA2101, circuit care se gaseste in PLL din televizoarele vechi.

• 2 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines