Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placuta de test cu tda1524

Guest

Recommended Posts

Salut...Am facut si io o placuta de test cu tda1524 (corector de ton HI-FI cica original de Philips, asa scrie pe el). De raspuns in frecventa nu sunt probleme insa am un zgomot de fond destul de suparator stie cineva din ce cauza sau nu ai ce sai faci ? Am incercat si cu tda1526 dar este acelasi lucru. Alimentarea este de 15 volti si ma batea gandu sa il reduc la 9 volti dar nu cred ca asta sa fie o rezolvare.Daca aveti idei si pareri abia astept sa le citesc ... :d .

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Depanatoru

4

• niq_ro

2

• Purple

2

• cristitranca

2

Guest drbas

Salut si io aveam aceasi problema cu 1524 si se cam incalzea la 12V asa l-am alimentat in 5V si a mai scazut din zgomotu de fond, oricum sta la rece la 5V. Incearca si tu

Eu am facut mai multe montaje cu TDA1524 si n-am observat nici un zgomot de fond deranjant , ce-i drept am folosit integrate recuperate din televizoare mai vechi. Vezi ca tensiunea de alimentare optima este 9V.

Nu cred ca ar fi probleme din cauza tensiunii de alimentare deoarece lucreaza intre 7,5 si 16,5 volti nicidecum la 5 volti dupa cum scrie in catalog. Am sa incerc sa modific tensiunile de alimentare sa vad daca sunt diferente (pana acum nu am incercat). De incalzit se incalzeste dar pana in 80 grade :).Eu ma gandeam ca comenzile facandu-se pe tensiune continua degeaba pui volumu la masa ca semnalul de la intrarea in tda este un pic amplificat. In fine o adevarata teorie.In caz de progrese am sa le scriu.

Concluzii :Dupa o gramada de incercari de ai scoate zgomotul de fond raspunsul este simplu " nu ai cum ". :(( Ceea ce nu inteleg este de ce un integrat amplificator de putere cu intrarea in gol ( si nu la masa ) si cu o amplificare de 42dB nu scoate nici un pic de zgomot de fond si vii cu un corector ( tda1524 ) si ii strici toata fidelitatea !... Daca nu ma credeti incercati si voi sa dati volumu la maxim si inaltele la maxim iar intrarea la masa. Puneti pe iesire un amplif de putere mai mare ( peste 20 wati ) si vedeti rezultatul.Cred ca tot la operationale raman :(.Ar mai fi o varianta sa fie facute cu CI specializate pe I2C ( digital ) dar nu stiu daca merita efortul !

TDA1524 nu este un CI foarte reusit, am avut experiente neplacute cu el, parerea mea este ca e bun doar pt tv si casetofoane auto fara pretentii.

E clar ca cea mai mare parte de zgomot intr-un lant acustic vine din partea de semnal mic si nu de la amplificatorul final , problema e cum sa-l reduci.

Ceea ce nu inteleg este de ce un integrat amplificator de putere cu intrarea in gol ( si nu la masa ) si cu o amplificare de 42dB nu scoate nici un pic de zgomot de fond si vii cu un corector ( tda1524 ) si ii strici toata fidelitatea !...

Ideea e sa se foloseasca o amplificare cat mai mica ( amplificatoarele de calitate au in jur de 30dB ) ca sa nu se amplifice zgomotul de la intrare! TDA1524 suporta tensiuni mari de lucru la iesire circa 2V rms destul si pentru un amplificator de mare putere , asa ca nu trebuie amplificari mari la final . Circuitele integrate corectoare specializate au intradevar zgomot mai mare ca operationalele dar au si avantaje : simplitatea schemei , reglajele se fac in DC si nu sunt sensibile la brum si altele.

si vroiam sa fac si eu un corector cu tda1524 sa-l pun la intrarea unui upc 1892 sa-l folosesc ca reglaj de volum doar pt ca era comandat in tensiune dar pt ca are un zgomot mare nu cred ca am sa-l mai il folosesc ca am sa stric tot lantul audio cred ca am sa folosesc un lm 1036

Incerc sa mai fac o placuta de test cu lm1036 / lm1035 sa vad daca mai sunt aceleasi probleme iar rezultatele le voi scrie pe forum.tca5500 mi se pare prea eftin :wink:

S-ar putea sa aiba nevoie de racire daca il alimentati la 12 V. Dupa ce am parlit cateva m-am prins. Ideea este ca si LM 1036 are nevoie de racire.Eu am folosit niste radiatoare mici de la chiturile de racire ale placilor video (erau pentru memorii).La mine nu suna prea rau (discutabil).

Am observat ca probleme sunt la inalte ( amplifica prea mult zgomotul de fond ), asta la o auditie destul de puternica nu se simte insa la volum mic sunt probleme destul de mari. Daca esti cu inaltele pe undeva pe la mijloc e OK dar mai mult zgomotul e suparator.Am mai observat ca daca ai un amplificator cu amplificarea mai mica ( de ex pe tranzistoare bipolare) atunci zcomotul e mai scazut dar tot se simte.Pentru o auditie fara prea mari pretentii e OK dar nici pe departe de HI-FI sau HI-END. La cat de scump e integratul ( TDA1524 ) ma asteptam la ceva mai bun, mai ales ca e destul de vechi ( 1986 cred )!!

E mai vechi de 1986 si e HiFi pentru normele de atunci ( poate pe atunci nici oamenii nu erau asa de "gingasi" :lol: ) La 8RON n-ai cum sa te astepti la culmea Hi-End-ului.

• 7 months later...

E mai vechi de 1986 si e HiFi pentru normele de atunci ( poate pe atunci nici oamenii nu erau asa de "gingasi" :lol: ) La 8RON n-ai cum sa te astepti la culmea Hi-End-ului.

Aifacut cumva placa de test cu LM1036. Daca da te rog sa ne spui cum a iesit. M-ar interesa si pe mine, dar nu imi vine sa ma puc (am cam putin timp liber). Ma intereseaza parerea ta vis a vis de preurile cu AO.

M-am pacalit si eu cu TDA1524A. Are un zgomot de fond inacceptabil de la +3 dB in sus corectie de ton pe inalte. Si totusi care ziceti ca e mai bun: 5500 sau 1036? As vrea sa mai incerc ceva. Sincer cred ca o varianta ca asta e mai practica decat cu de ex. TL07X...