Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori filtraj


Guest jack_daniel

Recommended Posts

Guest jack_daniel

am cumparat un amplificator si se recomanda ca pe sursa sa fie filtraj din 2 condensatori de 2200 si 2 de 4700. are ceva daca inlocuiesc condesatorii recomandati cu 4 de 6800uF :?:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply
  • 7 months later...

cum pun la redresare condensatori de valori mari ( 4700 micro) dar la tensiuni diferite????? trebuie sa echilibrez ceva prin rezistente???sau deexemplu am un cond de 3300 micro la 40 volti, altul de 2200 la 63 volti...daca ii pun in paralel...e problema????

Link to comment
Share on other sites

nu...n-am fost inteles...\eu respect ca sa pun mai mare decat tensiunea de iesire chiar filtrata....\de exemplu...eu am facut un amplif cu tda 2030 alimentat la 35 vcc...redresarea pot sa o fac cu 1 cond de 4700 la 40 volt si inca unul de 22oo la 35 volti...si altul de 1000 la 63 volti...de exemplu...

Link to comment
Share on other sites

am si eu o intrebare adiacenta.Daca se pun dupa puntea redresoare condensatori mari, gen 6800 in loc de 2200, in ideea unei filtrari cat mai bune, nu cumva se omoara in mod inutil traful?In cazul unui amplif audio nu e bine sa am condensatori mari mai la vale, care sa furnizeze un plus de curent etajului final cand acesta are nevoie?Intreb si eu ca sa mai invat cate ceva.

Link to comment
Share on other sites

dar chiar am inceput ziua cu veselie.

noua ne pare bine ca te bucuri dar macar puteai fi un pic de ajutor...in finedaca pui condensatori mai mari traful o sa aiba de suferit doar la pornirea lui, totodata cel mai mult are de suferit puntea redresoare......ideea e ca la pornire valori mai mari ale condensatoarelor necesita un curent mai mare pentru a fi incarcate, curent care poate depasi (pentru cateva fractiuni de secunda) curentul maxim suportat de puntea redresoare ceea ce ar fi fatal pentru punte (se scurtcircuiteaza diodele si poti sa o arunci)si transformatorul are un pic de suferit la pornire dar de obicei fiind depasita puterea doar pe un timp foarte scurt nu o sa fie afectat prea tare... deci nu o sa pateasca nimic...dupa pornire nu mai e nici o problema.....
Link to comment
Share on other sites

:goodman: ai intuit bine daca pui C mai mare si alimentezi puntea prin traf o "sa-ti omoare traful" adica o sa-ti reduca maximul tensiunii redresate din cauza combinatiei necorespunzatoare dintre inductanta de dispersie a trafului si varfurile de curent absorbite de C prin punte. Concret o punte redresoare cu C de mentinere la iesire este net diferita de o sarcina rezistiva deoarece C fiind incarcat la o tensiune apropiata de tensiunea de varf a sinusoidei diodele puntii sunt deschise si conduc doar cand tensiunea sinusoidala din secundarul trafului depaseste tensiunea C deci conduc doar pentru durate scurte de timp comparativ cu perioada, ca urmare pentru a sustine consumul mediu de curent din C, curentul care trece prin diode in duratele mici de conductie are valoare mare (uzual de cateva ori mai mare decat curentul mediu). Timpii de conductie ai diodelor sunt cu atat mai mici cu cat C este mai mare deoarece acesta fiind mai mare se mentine incarcat mai aproape de tensiunea de varf a sinusoidei. Daca se face un calcul se poate vedea ca duratele de conductie a diodelor sunt uzual la valori de 1...2 ms pe o semiperioada de 10 ms deci varfuri de curent de 5...10 ori mai mari decat curentul mediu luat de consumatori din C. Problema apare pentru aceste varfuri de curent trebuie sa treaca prin inductanta de dispersie a trafului care le limiteaza si reduce , uneori nedorit , tensiunea pe C. Aici se face un compromis, varfurile de curent sunt mai mici daca permiti variatii mai mari a tensiunii pe C (deci C mai mici) dar accepti mai putina stabilitate(10...20% variatii) sau vrei stabilitate pe C dar ai inevitabil varfuri mari de curent (valoare C mai mare). De asemenea puntea redresoare trebuie dimensionata tinand cont macar aproximativ de valoarea varfului de curent prin diode.

Link to comment
Share on other sites

noua ne pare bine ca te bucuri dar macar puteai fi un pic de ajutor...

in fine

 

Scuze dar eram la serviciu si intentionam sa raspund, dar a intervenit ceva si am lasat doar o parte din mesaj. Mai tarziu, cand am intrat din nou pe forul, am omis sa continui raspunsul, neobservand mesaje noi.

 

De acord cu explicatia data de tavix.

Link to comment
Share on other sites

multumes tavix pentru raspunsul tau.chestii din astea gen pun o punte de 10 amperi pentru un curent de 2,5A si un trafo cat casa poate sa faca orice nespecialist, mai greu e sa dimensionezi la meserie.ma bucur ca am putut sa amuz ceva lume, dar cred ca raspunsul lui tavix e bun si pentru altii.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Guest anvaflor_78

buna seara!ce vreau sa stiu est, daca am un traf care scoate 2x23v,dupa redresare si filtrare are 2x33v.filtraj 2x4700micro la 50volti.este partea de alimentare a unui amplif.eu mai am in casa 2 condensatori de 4700 micro dar la 35volti.ei sunt noi si m-asi folosi de ei in paralel cu ceilalti.dar nu stiu daca vor rezista (sa nu crape).in sarcina mai scade putin curentul cu vre-o 2v.a mai folosit careva de pe aici asa la limita condensatori?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines