Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre doar din condensatoare?

dragon82

Recommended Posts

Am mai adus in discutie ideea asta,dar nu am batut prea mult pasul pe ideea asta asa ca nu s-a discutat prea amanuntit.Am uitat de ele,pana cand de curand am vazut asa ceva prin magazine si am intrebat ce sunt alea.Oricum made in china.Dupa ce am aflat ce sunt am pus tasta pe google.Asa ca:Am vazut in mai multe locuri in comert filtre facute doar din condensatoare(nu electrolitice)ci MKP,MKT etc.,filtre doar pt inalte sau pt medii.Deci separat,ori medii ori inalte.M-am uitat pe circuite si am observat o aranjare atat in paralel cat si in serie a cel putin un condensator,sau cate un condensator in serie si 2 in paralal si invers,2 in serie si unul in paralel.Acum nu stiu ce sa zic ca nu-s expert,dar e posibil asa ceva pt inalte si medii filtre doar din condensatori pusi in paralel si in serie?Apoi am mai cautat pe net despre aceste filtre,doar din condensatoare si am gasit foarte putin si foarte neclar pt mine.Am mai gasit si la niste magazine online,tot niste filtre formate tot din condensatoare,dar astea erau pt 2 cai,nu doar pt o singura cale.Deci intrebarea ce o pun,exista intr-adevar filtre formate din condensatori fara bobine?Se poate obtine o astfel de filtrare pt inalte si medii fara bobine?

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• dragon82

4

• mariobe

2

• Spitfire

1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Cum se poate construi un circuit oscilant sau un filtru trece-jos doar din condensatoare?Teoretic e posibil, dar cu performante slabe, reactanta capacitiva a unui condensator de o anumita valoare, e de 10 ori mai mica la 10 KHz decat la 1KHz, dar la 1 KHz e suficient de mica pentru ca acel condensator sa fie tranzitat de o parte destul de insemnata de semnal cu valoarea de 10KHz! Deci un filtru slab.Chinezii nu mai stiu cum sa economiseasca cuprul...

:rade: Oricum au preturi acceptabile intre 20 si 40 ron,depinde de model.Nu am idee daca chiar functioneaza asa ceva,dar voi copia unul din modele(mai intai sa aflu parametrii condensatoarelor) si sa fac ceva teste.Economie sau nu la cupru,pe chinezi ii duce capul...Offtopic:Sa ne uitam un pic la toate telefoanele lor dual-sim sau tri-sim(am auzit chiar si de quad-sim!!!)cu touch-screen,tv,wi-fi,opera mobile etc,la niste preturi sub 100€(am vazut dual-sim identice cu i-phone la 239ron!!!) si apoi sa ne mai gandim un pic la ce pot face ei cu ideea de economie.Si totusi functioneaza perfect.Sunt detinator de dual sim de 2 ani si ceva si inca merge,fara bug-uri.Si a costat cu putin 100€ la vremea respectiva.Au facut imposibilul posibil la bani putini,desi se spunea ca nu poate exista asa ceva la bani putini,adica calitate.Cunosc de asemeni un detinator de ceas-telefon dual sim ce merge fara probleme de mai bine de un an!Pt 600ron chinezii au dat totul.Sa mai credem in calitatea si preturile Nokia sau SonyEricsson?Ma indoiesc.Nokia ar trebui sa faca televizoare daca tot s-au apucat de asa ceva,ca piata telefoanelor a fost invadata de chinezi.Asa si cu aceste filtre,oarecum dubioase,poate chiar fac ceva,cine stie?Va trebui sa verificam in practica daca economia la cupru e doar o idee suficienta sau mai e si altceva,ce au inteles ei de curand...Am ramas placut impresionat uneori de ce pot face chinezii cu putini bani.Daca ne-am limita la pareri si la presupuneri,nu am afla nimic,parerea mea.Orice teorie trebuie verificata in practica,de mai multe ori pana se confirma...Cine a avut pe mana aceste filtre,sau cine a incercat asa ceva sa ne povesteasca...

nu te supara dragoane ,eu chiar te-am sustinut in unele topicuri de ale tale dar cred ca tu ai ramas blocat pe filtre inca de cand ai desfacut boxele alea sony,eu sunt de acord cu tine ca nu ai pretentii ca si ale unor experti de aici si ca nu ai cunostintele necesare pt a face ceva perfectionistde ce nu te rezumi la filtru de ordinul 1 ?eu am pus pe bas o bobina (100 spire CuyEM 1.2 mm pe un suport 3cm ) ,pe medii de 10mf(prin tatonare,inca nu sunt multumit pt ca media e mai sensibila ca basul dar voi ajusta asta cu un rezistor tot prin tatonare,dupa cum spunea ahegyes 1ofm pt un decibel) iar pt inalta 1.8mfAcum nu zic cat de corect e ceea ce am facut eu dar stiu ca eu sunt multumit de ce a iesit si asta conteaza cel mai mult,iar daca veti spune ca voi arde ceva va inselati,niciodata nu exagerez cu volumul,am trecut de acea fazaCred ca asta conteaza cel mai mult ,sa fii tu multumit,nu?

Nici nu imi mai bat capul cu filtrele de pe Sony.Momentan sunt bune asa cum le-am pus urechiometric.Iar daca le voi mai aduce ceva modificari in timp nu stiu ca nu mai am timp de surubait.Oricum sunt foarte multumit de ceea ce a iesit,indiferent de ce spun cunoscatorii.Suna foarte bine!La fel ca si tine nu folosesc volume mari la ele,si tot asa nu ma tem ca voi arde ceva.Sincer din ceea ce am citit pe net,totusi gradul unu la filtre e preferat de audiofili.Eu am facut acolo un talmes balmes de gradul 1 si 2.Problema la una din acele perechi Sony,e ca are 4 difuzoare,ceea ce mi-a dat batai de cap cu filtrarea.Era mai simplu daca aveau 3 sau 2 cai.Dar in principiu au iesit bine.Dar ma mananca ideea:de ce am gasit aceste filtre fara bobine,cand toti folosesc bobine.Aici e faza unde m-am blocat.Cum ar functiona aceste chinezarii fara asa ceva?Care e randamentul lor in practica?

Nici nu imi mai bat capul cu filtrele de pe Sony.Momentan sunt bune asa cum le-am pus urechiometric.Iar daca le voi mai aduce ceva modificari in timp nu stiu ca nu mai am timp de surubait.Oricum sunt foarte multumit de ceea ce a iesit,indiferent de ce spun cunoscatorii.Suna foarte bine!La fel ca si tine nu folosesc volume mari la ele,si tot asa nu ma tem ca voi arde ceva.Sincer din ceea ce am citit pe net,totusi gradul unu la filtre e preferat de audiofili.Eu am facut acolo un talmes balmes de gradul 1 si 2.Problema la una din acele perechi Sony,e ca are 4 difuzoare,ceea ce mi-a dat batai de cap cu filtrarea.Era mai simplu daca aveau 3 sau 2 cai.Dar in principiu au iesit bine.Dar ma mananca ideea:de ce am gasit aceste filtre fara bobine,cand toti folosesc bobine.Aici e faza unde m-am blocat.Cum ar functiona aceste chinezarii fara asa ceva?Care e randamentul lor in practica?

da si tu un link sa vedem despre ce e vorba,eu personal nu vad decat pe medii puse doua condesatoare ,adica unul inseriat si unul in paralel cu diful,se poate ca ce ai vazut tu erau niste bobine capsulate in care se afla bobina cu conductor de forma foita sau chiar sarmai-mi amintesc despre boxele tale si stiu ca te-ai necajit mult cu ele,probabil ca difurile de bass nu urca suficient in fregventa,cele de inalte nu coboara suficient iar cele de "ultrainalte" sunt niste porcarii folosite pt a alunga tantarii ,cu alte cuvinte nu esti multumit de mediieu personal am achizitionat niste medii de care sunt extraordinar de multumit,au sensibilitatea mare si sunt foarte rezistente (am bagat accidental bass pe ele)daca te intereseaza caut linkul cu mediile si ti-l dau pe privat

Link cu filtrele alea nu am acum,dar am pus pe undeva,nu mai stiu in care topic poze cu filtrele alea.Alea erau pe 2 cai.Dar am sa caut firma ce le vindea.Oricum ce am vazut in magazine,aveau niste condensatori imensi.Cine stie,poate chiar bobine capsulate...?