Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare simetrica vs asimetrica TDA2030


DarthVader

Recommended Posts

Salut. Am un prieten care are nevoie de un amplificator simplu si cat de ieftin (nici pe departe pretentii audiofile). Am eu doua integrate TDA2030 cu circuit aproape complet, ramas din experimentari mai vechi, i-am aratat cum se aude si a fost multumit. Ideea ii ca are un traf mai vechi (adica gasit in beci:)) ) functional (l-am testat) si scoate 12V AC dar e doar o infasurare. Intrebarea mea este: sunt diferente de calitate la sunet la alimentarea asimetrica 0-12V fata de +-12V? (inafara de putere). Si chiar, cam ce putere ar scoate cu 12V asimetric? (presupunand ca traful nu limiteaza putere ca e destul de marisor).

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Daca transformatorul are 12Vca, dupa redresare si filtrare vei avea 15...16Vcc. La alimentare asimetrica cu 16V si masa, elibereaza o putere de 4...5W/4 ohmi, dar pentru asta e suficient sa utilizezi un TDA2003.Amplificatorul suna destul de bine (fara pretentii audiofile!) atita timp cit nu ii supramodulezi intrarea, sa duci finalul in clipping.

Link to comment
Share on other sites

Intrebarea mea este: sunt diferente de calitate la sunet la alimentarea asimetrica

...parca ziceai ca nu are pretentii audiofileCa raspuns la intrebare eu nu am vazut nici o diferenta intre cele doua cu toate ca ma trag din neam de solisti si lautari...deci am ceva ureche muzicala...deci nu nu cred sa fie vreo diferenta.
Link to comment
Share on other sites

Da.... ma laud ca am discutat cu domnul niqro inca dinainte de a face acest blog si nu numai....am discutat si cu domnul Vasile si cu celalalt administrator al elforum care mi-au dat unda verde in folosirea schemelor, cablajelor, documentatiei si discutiilor pe propriul blog...uite aici ceva poate asa va apucati de ceva mai serios de facut nu de observatii aruncate in vant si in necunostinta de cauza.... :sparge: ....nu am chef sa ajung subiect de discutie intr-un post de amplificatoare audio...la bodega puteti sa ziceti ce vreti nu ma deranjeaza

Link to comment
Share on other sites

Depinde si de calitatea trafului..daca ai spira langa spira si bine stranse pe carcasa ....daca e rebobinat de un nene cu "experienta", iar daca e cumparat de la magazinul de la coltul blocului sunt sanse mari sa se incalzeasca....nu cred sa fie probleme asa mari daca ajunge la 50 si ceva de grade....oricum din cate cunosc eu odata cu cresterea temperaturii creste si rezistivitatea si scade tensiunea...deci trage si tu concluziile....daca cineva stie mai bine sa ne zica si noua.

 

Asta scrie pe wikipedia : în cazul celor mai multe metale, conductivitatea scade cu temperatura, iar în cazul semiconductorilor conductivitatea creşte cu temperatura

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Revin cu alta problema. Mi-am facut un amp cu TDA2050 si am folosit schema de alimentare asimetrica(aia din datasheet) cu 40V alimentare. Cand l-am pornit prima data a sunat bine, asta pana am dat mai tare sa realizez ca face clipping urat si foarte repede (nu ajung nici la jumatate volum). L-am luat la puricat si am gasit urmatoarea chestie: inainte de condensatorul de iesire am 3.8V tensiune continua, si la intrare, dupa condensatorul de intrare ala de 2.2u am tot 3.8V. Dupa logica mea ar trebuia sa fie 20V (jumatate din tensiunea de alimentare), si nu-mi explic cum de is numai 3.8V. Am verificat daca n-am lipit ceva aiurea, totul pare ok. Care poate fi problema ca deja devine frustrant? O singura modificare am adus schemei, am pus la iesire 2200uF nu 1000uF.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines