Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

FAN4803 (ML4803)

Recommended Posts

E un controller pfc+pwm dip-8 care pare ca nu se mai face si nu gasesc nimic similar(de fapt e o sursa chinezeasca 230-48 in care scrisul de pe integrat e ras jos dar nu am gasit nici un alt integrat care in 8 pini sa le faca pe toate si pinout-ul corespunde cu ce vad pe placa. Chestia a murit in timp din cauza caldurii care a terminat toti electroliticii mici si medii)Are cineva din greseala vreunul sau idee daca exista vreun echivalent?

• 11 months later...
  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Cat6

17

• danb1974

8

• nostrom

8

• catalin004

3

Am si eu o problema cu o sursa cu FAN4803. La iesire are 3.3V-10A;5V-10A;12V-2A;24V-0.3A. Problema e ca tensiunile sunt mici si nu da putere cand o conectez acolo unde alimenteaza. Am masurat piesele pasive, active din partea secundara, partea primara, si am trecut la inlocuirea lui FAN4803 care a costat 39lei. Nimic nou acelasi defect. Acum trec la verificarea si trecerea intr-un tabel a familiilor de componente, R,C,D,Q(rez,cond,diode,tranz).Am sa scot transformatorul principal si am sa pun tensiune pe partea secundara sa testez functionarea diodelor duble, etc. Cred ca bobinajul din traf are spire in scurt(ori in primar ori secundar) ce duce la retragerea impulsurilor integratului FAN4803 catre mosfet, lasand doar o tensiune reziduala pe iesire.Scuze poate trebuia sa postez la sectiunea Depanari RTV-AV, dar am gasit aici deschis subiectul de danb1974 despre i.c..Deci se gaseste FAN4803.Daca are cineva informatii de modul de lucru al acestui i.c. in sursele in comutatie il rog sa raspunda.Va multumesc.

Da multumesc, intr-adevar la pagina 10 este schema de utilizare a c.i.. Ce am eu e putin diferit. Trafo principal cel cu tensiunile de iesire este comandat de doar 1 mosfet, R27 cu R26 nu exista, ci doar una de 15k (alimentata din tensiunea pulsatorie de 100Hz, inainte de dioda CR1) impreuna cu un tranzistor care in baza are un zenner de 13.6V, pe emiter iese tensiunea stabilizata ce vine pe C11.Am verificat toate piesele din partea primara, gasit nimic, tot bun. Trafo are 2 bobine in secundar, pe acolo am pus 4-5V si 10-11V pe rand (si tensiune continua si alternativa de 50Hz), si am testat functionarea diodelor duble (gen SBL3040, 30A cu 40V). Nimic defect, tensiunea se regaseste la iesire.La urma urmei trafo are spire in scurt. L-as desface dar mi-e frica sa nu sparg miezul tip "E" + "E", are o rasina cu care e prins, oare merge cumva la cald daca-l incalzesc, sa se desfaca mai usor?Multumesc.

Nu stiu ce schema ai dar in general sursele in comutatie nu functioneaza fara sarcina.Iti recomand sa verifici circuitul care monitorizeaza tensiunea de iesireposibil sa ai ceva defect.Spune cu ce e realizata schema pentru o discutie concreta

Da asa e. Pentru 3.3V are un rezistor de 27ohmi; la 5V - R=51ohmi; la 12V - R=270ohmi, toate la 2-3W.In partea primara are 2SK2850 (Q3 in schema de la pag10 din datasheetul FAN4803) care comanda traful cu tensiunile de iesire. 2SK1940 (Q5) pe circuitul PFC comanda traful L2, care din secundar alimenteaza c.i. FAN4803. Tranzistorul 2SC4242 care am zis ca alimenteaza in prima faza pe FAN4803, montat in conexiune baza comuna.In partea secundara 2 x SBL3040PT (diode schottky 30A, 40V) pentru 3.3V si 5V. Iarasi o dioda dubla BYQ28X200 (10A, 200V) pentru 12V. Un regulator AN7924 (pentru tensiunea de 24V) pus cu iesirea la masa si masa lui la iesirea de +24V. Astea 4 sunt pe radiator. Pentru obtinerea de 3.3V din aceeasi infasurare de unde se obtine 5V este un tranz 2SA1020 (PNP) si o dioda programabila TL431. Ca si control al tensiunilor este un integrat 6358 (doua operationale 741 la fel la pini cu LM358) care comanda un led din optocuplorul PC123S (U3 pe schema), un alt optocuplor (deci sunt doua) alimentat prin doua circuite (doua zennere, unul de 3.6V si unul de 5.4V) de la cele doua tensiuni 3.3V si 5V. Acest optocuplor e deschis cand tensiunea creste peste cele doua valori ale zennerelor.Diodele zenner toate le-am scos si verificat tensiunea la care stabilizeaza. Rezistoarele toate le-am verificat. Condensatoarele scoase si ele si verificate cu capacimetrul. Diodele gen 1N4148 testate. Ca sa nu ma insel (sa nu le testez de doua ori)le-am scris notatiile (gen R1...Rn) pe hartie cu valoarea citita de pe ele si dupa verificare le-am bifat cu rosu.De asta zic ca am ajuns la trafo, el se incalzea tot timpul cand functiona. Primarul are 0.6ohmi si secundarele 0. Nu am miliohmmetru (pentru secundare).Cam asta e, ciudat si interesant in acelasi timp.

Parerea mea este ca transformatorul nu este compromis.Verificati/inlocuiti Condesatoarele care sunt pe tensiunile de iesire.Optocuploarele.Era bun un tester pentru Transformatoare .Verificati si circuitul OVP

Da am sa fac asa, multumesc pentru promptitudinea cu care raspundeti. Traful l-am testat cu o sursa de tensiune de 6kHz, dar neconcludent, in primar nu se strica forma undei, dar in secundar are spire putine si nu se intelege pe osciloscop (sau probabil nu am experienta cu trafuri). La urma urmei se poate cumpara doua miezuri "E" daca se sparge originalul la desfacere.

Da interesant, e bine sa ai asa ceva. Si pentru dvs. v-am pus o mica brosurica "howtobesuccessfulelectronicsrepairer.pdf", un interviu cu un asiatic din Kuala Lumpur, Malayezia. O zi faina!

Am acest tester K7205 dar si K7214MK2 Cel pt.transformatoare K7205 il am de aproximativ 10 ani.Am corespondat cu Jestine Yong si primesc si eu diverse articole din partea lui