Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se imparte curentul trifazic in curent monofazic,,

Guest constantynoo

Recommended Posts

Guest constantynoo

cum se imparte curentul trifazic in curent monofazic,,si ce tip de sigurante se folosesc ???????eu am contoor trifazic si as vrea sa montez 2 prize cu curent trifazic si restul instalatiei sa fie monofazica.cum sa fac? :jytuiyu

• Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zal

5

• gcom61

5

• gica70

4

• nightmare

3

Top Posters In This Topic

Intre oricare din faze si nul ai 230V, iar intre 2 faze ai 400V. Preferabil ar fi sa proiectezi instalatia astfel incat incarcarea pe cele 3 faze sa fie cat de cat egala.

Nu recomand "echilibrarea" instalatiei electrice in acest caz.

Circuitul de 3x380V sa fie neaparat separat de restul consumatorilor de 220V.

Pt. circuitul "monofazic",intradevar folosesti [o faza] +nul =220V.

Foloseste o singura faza pt. instalatia electrica de 220V monofazic (in locuinta atelier)chiar daca puterea instalata depaseste 5Kw. In acest fel nu vei avea surprize neplacute.

Cum spune colegul de mai sus s-ar putea sa ai supratensiuni pe una din prize...curenti nesimetrici...Leaga doar intre o faza si nul!Totusi asta e fizica de clasa a 10a...ciudat...totta lumea stie ca intre o faza si nul sunt 220V! :ciuda:

Standardul a fost copiat de nişte secretare bete din ministerul industriilor, nici vorbă de modificare, decît pe unde a montat fosta Electrica instalaţii noi, refuzate de Congo. Dacă la măsurare în consum redus, noaptea pe la 3:00 aparatul arată 230V, e normal ptr reţeaua de 220V, altfel ar fi arătat 240V sau mai mult ptr cea de 230V, idem ptr 380V (spre 400V în gol) şi 400V (420V sau peste). Nu mai vă luaţi după saituri de nepricepuţi.

Evident ca in Romania totul se schimba doar pe hartie. Practic probabil peste 10 ani si sunt optimist cand zic 10, or sa fie 230/400 V peste tot.

Dupa cum a spus si colegul nightmare , imparte consumatori pe cele 3 faze, facand un calcul estimativ al puterii consumate. Asa este corect si treaba asta o faci de la tabloul cu sigurante.

Cum spune colegul de mai sus s-ar putea sa ai supratensiuni pe una din prize...curenti nesimetrici

:nas: De curiozitate poti detalia ce ai spus aici! Se pare ca aceasta carte nu am citit-o inca! ...cum ii cu curentii nesimetrici? Spuneai ca esti student anul intii!

Standardul a fost copiat de nişte secretare bete din ministerul industriilor, nici vorbă de modificare, decît pe unde a montat fosta Electrica instalaţii noi, refuzate de Congo. Dacă la măsurare în consum redus, noaptea pe la 3:00 aparatul arată 230V, e normal ptr reţeaua de 220V, altfel ar fi arătat 240V sau mai mult ptr cea de 230V, idem ptr 380V (spre 400V în gol) şi 400V (420V sau peste). Nu mai vă luaţi după saituri de nepricepuţi.

Din pacate asa este; nu stiu care standard se respecta in Romania si in general ce se respecta?!.

Eu am la casa de vacanta trifazic pt. utilaje si pt. interior monofazic.In momentul cand am realizat instalatia(electrica,si toata tara dealtfel era tare dezorientata)-1990-am impartit prizele si corpurile de iluminat intr-un mod echilibrat ,tinand cont chiar si care becuri vor fi in functiune simultan.

Un prieten care lucra la electrica(sau cum se mai numea atunci) mi-a explicat babeste ce se poate intampla ,daca ,de ex. am 2 tv.in 2 camere ale caror prize sunt pe faze diferite;bineinteles ca nu am gasit nici un raspuns,si atunci m-a intrebat cum sunt legate mufele de antena in tv.;nici acum nu am stiut sa raspund si omul a explicat ca unele tv au "obiceiul" sa [ciupeasca] la antena din cauza masei comune.Desi nu am inteles foarte multe pt. ca stiu ca 99.99% dintre tv. au sursa in comutatie si masa este izolata am pus in functie 2 tv pe aceeasi antena si alimentate pe faze diferite(un Goldstar si telecolor) si cand se scotea mufa de antena indiferent de la care pur si simplu facea mici scantei;nu am avut curajul sa ating cele 2 mufe,dar a fost suficient sa trec toata casa pe o faza.

Echilibrarea se face de regula la posturile de transformare functie atat de nr. de consumatori cat si de consumul estimat pe care acestia l-au declarat la electrica.

Tensiunile pt.Romania sunt 220 si 380V cu abateri acceptate de 10%

PASTE FERICIT

Tensiunile pt.Romania sunt 220 si 380V cu abateri acceptate de 10%

au spus si colegii mai sus ca standardul e de 230/400, deci pot sa ma trezesc lejer cu un 253V :bataie

constantynoo e recomandat sa apelezi la un electrician autorizat !

Guest constantynoo

Eu am la casa de vacanta trifazic pt. utilaje si pt. interior monofazic.In momentul cand am realizat instalatia(electrica,si toata tara dealtfel era tare dezorientata)-1990-am impartit prizele si corpurile de iluminat intr-un mod echilibrat ,tinand cont chiar si care becuri vor fi in functiune simultan.Un prieten care lucra la electrica(sau cum se mai numea atunci) mi-a explicat babeste ce se poate intampla ,daca ,de ex. am 2 tv.in 2 camere ale caror prize sunt pe faze diferite;bineinteles ca nu am gasit nici un raspuns,si atunci m-a intrebat cum sunt legate mufele de antena in tv.;nici acum nu am stiut sa raspund si omul a explicat ca unele tv au "obiceiul" sa [ciupeasca] la antena din cauza masei comune.Desi nu am inteles foarte multe pt. ca stiu ca 99.99% dintre tv. au sursa in comutatie si masa este izolata am pus in functie 2 tv pe aceeasi antena si alimentate pe faze diferite(un Goldstar si telecolor) si cand se scotea mufa de antena indiferent de la care pur si simplu facea mici scantei;nu am avut curajul sa ating cele 2 mufe,dar a fost suficient sa trec toata casa pe o faza.Echilibrarea se face de regula la posturile de transformare functie atat de nr. de consumatori cat si de consumul estimat pe care acestia l-au declarat la electrica.Tensiunile pt.Romania sunt 220 si 380V cu abateri acceptate de 10% PASTE FERICIT

uni zic ca daca folosesc o singura faza o sa am parte de o factura mai mare decat in cazul in care echilibrez cele trei faze dar in fine cred ca o sa apelez la un electrician autorizat si bineinteles cu ceva experienta in domeniu paste fericit si tie

PASTE FERICIT

uni zic ca daca folosesc o singura faza o sa am parte de o factura mai mare decat in cazul in care echilibrez cele trei faze dar in fine cred ca o sa apelez la un electrician autorizat si bineinteles cu ceva experienta in domeniu

paste fericit si tie

Si eu am crezut ca daca am pe fiecare faza alt amperaj (faza folosita pt 220) contorul va inregistra doar amperajul cel mai mare,iar consumatorii de pe celelalte faze vor fi ignorati.

Din pacate m-am inselat,contorul inregistrand suma puterilor consumate,iar aceasta este aceeasi indiferent daca sunt consumatori numai pe o faza sau pe toate 3.

contorul inregistrand suma puterilor consumate,iar aceasta este aceeasi indiferent daca sunt consumatori numai pe o faza sau pe toate 3.

Un raspuns foarte corect. In rest cam tot ceea ce sa scris pe aici sunt doar parerile fiecaruia.Si in Romania standardul de joasa tensiune este de 0.4kV, si nu numai acesta sa modificat. (Nu a fost adoptat de nici o persoana beata, in domeniul energiei totul este foarte serios)Sa trecut la doar 2 nivele de tensiune: joasa tensiune pana la 1000V si inalta tensiune peste 1000V, disparand termenul de medie tensiune, deocamdata acesta se mai foloseste la noi, si sa standardizat la 20kV.Sistemul energetic national este intr-o continua modernizare pentru a trece la noile standarde, dar acest lucru nu se poate face peste noapte si implica costuri de neimaginat pentru o persoana consumatoare.... (Un simplu exemplu: un transformator cu tensiunea superioara 400kV si cea inferioara 220kV are un cost de aproximativ 3 milioane de euro) Pentru a modifica tensiunea pe o linie sa fie adusa in standard se fac o multime de calcule de dimensionare, pierderi, modalitatati de compensare a factorului de putere si multe altele. Toate lucurile acestea nu le stie nici un consumator, ci doar isi da cu parerea fiecare.