Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Elicopter cu telecomanda


Vizitator sandumib

Postări Recomandate

Vizitator sandumib

Salut,As dori sa fac un elicopter cu telecomanda si as vrea sa stiu cam de unde sa incep.De unde pot face rost de "motorasul" pentru elicopter si in principal cum as putea sa fac o telecomanda (calea cea mai usoara);as dori sa fac astea cu ce am pe acasa,avand in vedere ca am foarte multe aparate(radio,jocuri video,etc) cara nu le folosesc si care sper sa ma ajute cu piese.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 10 luni mai târziu...

e prea complicat sa faci tu unu de la 0, :nas: http://www.hobbymedia.it/img/2008/09/co ... andato.jpg cum poti observa e prea complicat, daca vrei neaparat poti cumpara unu gata facutdar daca chiar vrei sa incerci ai nevoie de un motor brushless, controller ptr brushless, baterii elicii si multe altele.sistemul ptr telecomanda il poti lua de la o masina teleomandata

si sa nu uitam de platoul ciclic, care in regim de DIY nu prea cred ca ai sanse sa-l constriuesti...LE: abia dupa ce am postat am vazut ca postul e vechi din 2010 :rade: a inceput sa mi se intample prea des... se vede ca imbatranesc :sparge:@flo_sf25: ce imbunatatiri sa aduci? in afara de "optionalele" care exista de cumparat pentru modelul tau, nu prea ai altceva ce sa-i faci.
Link spre comentariu

Hmmm... dar de unde stii ce model de elicopter am eu? :)Spre rusinea mea nu sunt familiarizat cu termenii tehnici cu toate ca am asa o idee de cum functioneaza elicopterele.Ce e ala "platoul ciclic"?Am o banuiala cam ce ar fi dar nu vreau sa ma fac de ras :d.Oricum sunt de mai multe tipuri elicopterele astea teleghidate.Cu motor electric sau termic, cu 1,2 sau 3 motoare(motoare electrice cc sau pas cu pas)....cu pale in contrasens coaxiale, cu un singur rotor si servo pentru controlul directiei (cele mai performante), cu giro mecanic, cu giro electronic, sau cu ambele....etc.Al meu e mai slabutz, cu pale contrasens coaxial, 3 canale cu giro mecanic si electronic.Are 2 motoare portante si unul pentru coada (toate CC).Imbunatatirile care vreau sa i le aduc sunt timpul de zbor si distanta teleghidarii.Momentan cu acumulatorul lui de 1000mA duce doar 7-8 minute.Distanta telecomenzii este de 30m.Idei pentru imbunatatirea timbului de zbor sunt micsorarea greutatii (acum are 210g fara acumulator), un acumulator mai puternic fata de cel original (3,7V 1000mA 25grame) sau niste motoare de tractiune mai performante fata de cele originale care au 25g fiecare.Pentru distanta de teleghidare m-am gandit la un etaj de amplificare in banda de 40Mhz dar asta o las pe locul 2.Principalul este zburatorul.

Link spre comentariu

uite am pus aici niste poze.

http://www.clubopel.com/viewtopic.php?p=1029463#1029463

 

acum am reprodus schema acelui circuit de protectie al acumulatorului.

daca cineva este interesat.....problema e ca nu se gasesc mosfeturile si acel circuit.

 

daca e nevoie de alte poze mai amanuntite pe componente sa imi spui.

oricum ieri l-am demontat complet pentru revizie.

am impresia ca se intampla ceva cu motarele.cred ca trebuie curatate.problema e ca sunt capsulate :(

motoarele sunt identice (vorbesc doar de cele pt tractiune).ca rezistenta au in jur de 1 ohm.

in gol unu consuma 600ma iar celalat 900ma.in sarcina primul consuma 4,91A iar celalat 4,02A.defapt vizibil cel care consuma mai mult pare sa aiba forta si viteza mai mare.

de aici urmatoarea probblema: cand virez dreapta el executa si o urcare.cand virez stanga o usoara coborare. cum elicopterul este dotat cu giro electronic la viraj accelereaza un motor si decelereaza celalat motor, ele fiind in contrasens.din pacate este dotat cu giro doar pentru directie nu si pe inaltime.asa ca atunci cand accelereaza motorul mai puternic, el executa si operatia de urcare si invers.nu mi se pare normal.

 

plus ca de curand am constat o problema.scoate un zgomot ca un fasait si termina foarte repede acumulatorul.problema nu se intampla inainte sa pun cate o picatura de ulei (pentru mecanica fina) axului motorului.banuiesc ca acel ulei a patruns pana la perii.

aveti alta idee?

prima data am banuit acumulatorul.dar am cumparat altul nou si la fel se comporta.

merge 3 minute dupa care pierde portanta si pluteste pe la un 10-20 cm de sol (pana se termina acumulatorul).daca il las cateva secunde se ridica iar....apoi revine la sol.inainte cu acumulatorul original megea minim 7 minute dupa care cobora si nu se mai ridica, chiar se opreau motoarele cand ajungea pe la un 3,5v.

acumulatorul original nu are mai mult de 20 de cicluri incarcare descarcare, cel nou si mai putine.

Link spre comentariu
Vizitator cata_cata

salutare! scuze ca ma bag peste posturile tale,dar am si eu o intrebare,poate ai,sau are cineva ,idee despre problema mea:)am cumparat ieri un elicopter cu telecomanda, are 20cm lungime.ieri seara m-am jucat ceva cu el prin casa,azi la fel....s-a lovit de cate ori de mobila,dar nimic seriosfaza e ca dintr-o data nu mai vrea sa se ridice, elicele parca nu se mai invart la fel ca la inceput de rpd (puternic) si cateodata se aude un fel descartait si elicopterul se invarte pe locm-am uitat,cele 2 roti sunt la locul lor....ce naiba ar putea sa aiba??p.s. l-am si incarcat,deci acumulatorul ar trebui sa aiba destul curent

Link spre comentariu

Daca nu-mi este cu suparare RazvanTi toate sunt jucarii.Diferenta este ca unele sunt mai complexe si mai scumpe, sau mai simple si mai ieftine.Initial am vrut sa imi fac singur unul de la 0.Dar am considerat ca mai bine iau unu ieftin si-l studiez.Intre timp am desfacut motoarele.Nu au spire in scurt ci periile sunt pe carbune si foarte tociti, iar colectorii deformati si i-am inlocuit.Acum merge ca si nou dar probabil se va repeta povestea.Unde gasesc astfel de carbuni, eventual si placute colectoare?Carbunii sunt de tip rosiatici probabil contin mai mult praf de cupru, iar colectorii erau din cupru.Ma gandeam la niste motoare fara perii, trifazice.Am careva de prin cd-romuri.Dar asta implica un controler pentru fiecare, plus ca nu orice fel de controler ci smd.Pe unde am cautat nu am gasit mosfeturi smd.

Link spre comentariu

la partea cu "toate sunt jucarii" ai dreptate.doar ca exista jucarii pentru copii (ceea ce ai tu) si jucarii profesionale pentru copii mai mari (ceea ce nu ai tu si ce zic eu)cu motoarele de CD-Rom nu vei face nimic.mai bine intra pe magazinele de specialitate si cumperi motoare brushless (asa le spune la astea fara perii) si controllerele aferente.sunt motoare care arata ca al tau deci nu trebuie sa faci modificari mari la elicopter in sine.problema va fi de acumulator, deoarece, cel existent nu va putea duce 2 astfel de motoare( unul singur papa un minim de 8 Amperi)marind capacitatea acumulatorului, ingreunezi elicopterul considerabil si vei constata ca nu va mai zbura.de-aia spun ca NU ai ce sa-i faci sa-l upgradezi.Bafta!

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări