Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

jvc sp-e31 suna diferit o boxa fata de cealalta

Yuly

Recommended Posts

am o pereche de boxe jvc sp-e31 la care una din boxe reda mai mult mediile dar foarte putin basul si parca se aude mai tare probabil din cauza lipsei basului, iar la cealalta se aude bine basul bubuie frumos dar se aud mai putin mediile fata de cealalta.am masurat rezistenta difuzoarelor, sunt etanse boxele fiind pe reflex, am schimbat boxele intre ele dar tot degeaba. poate stie cineva ce se intampla, pentru ca nu imi dau seama dc suna diferit avand aceleasi difuzoare.

• Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Yuly

10

• ahegyes

2

• mariobe

2

• stefanev

1

Top Posters In This Topic

sunt plasate in fata la 0.5m distanta una de cealalta. m-am si uitat la cursa difuzoarelor sa nu fie blocata dar tot degeaba. nu pot sa imi dau seama de ce se aud diferit. am observat un singur lucru, si anume la boxa ce reda basul bine are un strat destul de gros de adeziv intre membrana si plasa aia interioara ce sustine membrana centrata pe magnet.

Vezi poate sunt defazate(vezi ce se intampla cu membrana difuzoarelor de joase, daca este trasa sau respinsa in momentul in care alimentezi cu o baterie de 1,5V "+"baterie la "+"intrare boxa si "-" baterie la "-" intrare boxa, pentru ambele boxe.Daca la una din boxe membrana difuzorului de joase este trasa iar la cealalta este impinsa inafara, inseamna ca sunt defazate, adica undele sonore se anuleaza prin compunere,caz in care trebuie sa vezi ce se intampla cu firele care vin in filtre respectiv difuzoare.) sau daca camera nu introduce vreun defazaj caz in care incearca sa le asculti in mijlocul camerei nu in colturile ei.

nu sunt defazate, le-am testat. nu e vorba de camera, le-am schimbat pozitia intre ele. am scris mai sus ca e 100% de la difuzoare. eu as vrea sa stiu ce ar putea determina un astfel de comportament al difuzoarelor. cursa difuzoarelor nu este obstructionata, rezistenta este buna, membrana nu e perforata sau rupta. ma innebuneste treaba asta, in timp ce ascult muzica aud si fara sa comuta pe cate o boxa, cum de la una se aude mai tare basul si de la cealalta se aud mai tare mediile.[Edit]cateodata se echilibreaza de exemplu la volum ridicat dar nu intotdeauna si nu se echilibreaza complet, adica se mai simte o diferenta intre ele dar subtila.[Edit2]daca nu stie nimeni daca se pot repara macar sa imi dea cineva o sugestie la niste difuzoare cu care sa le inlocuiec. alea de inalte nu au probleme pentru ca am probat sunetul numai cu ele si nu era nici o diferenta intre ele. doar difurile mari sunt cu probleme.

verifica din nou cu atentie conexiunile la filtre,conectori,poate e dus condesatorul ala de pe medii.Poate sa fie o lipitura rece pe undeva dupa simptome.Problema poate sa fie si de la medie din ce zici tu,nu de la basi,daca una din medii se aude mai incet sau se intrerupe ceva pe-acoloExista si varianta grava in care difurile au fost umblate si reparate,daca zici ca se vad urme de umblatura la spiderul de la un bas.Cum de ai obs tocmai acum ,sau le-ai cumparat recent?

le-am cumparat recent. la inceput nu prea sesizam asa o diferenta dar in ultimul timp parca sa accentuat si ma scoate din sarite. filtru exista doar pentru inalte si anume un cond de 3.3uf ce face taierea la 6khz. are 2 difuri pentru inalte. am testat boxele doar cu difurile de inalte si nu exista nici o diferenta intre ele. m-am uitat mai atent la difuzorul care reda basul mai bine si sunt convins ca a fost reparat (reparatia a fost facuta bine si nu se observa din prima) desi vanzatorul afirma ca nu au fost reparate.nu imi ramane decat sa inlocuiesc difurile. ceva sugestii?

unul dintre ele probabil a fost rebobinat si de aici apar diferentele , uita-te cu atentie daca prezinta urme de adeziv , la bobina , calota sau la firele leonice , cu siguranta e ceva schimbat......

pai tocmai ca mi-am dat seama din cauza ca are adeziv in exces la imbinarea membranei cu suportul acesteia, precum si urme de adeziv pe magnet. totusi lucrarea a fost cat de cat bine facuta dar se aude diferit. iar celalalt difuzor presupun ca e invechit si nu mai poate reda asa bine basul.

mi-am luat dibeisi g6501 pentru a inlocui cele 2 difuzoare. spre surprinderea mea se aud mai bine si echilibrat. va dati seama ce uzate erau astea vechi de se aud mai bine si dibeisi.

si cum iti dai tu seama ca suna prost. eu zis ca suna bine mai ales dupa ce am schimbat difuzoarele. sunau prost boxele ce le aveam inainte. am facut si un filtru pentru taierea frecventelor de peste 6khz pentru difuzoarele schimbate