Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

LEMNUL ca sursa de energie

vfp_marius

Recommended Posts

salut inca odata tuturor am deschis acest subiect in dorintza de a informa pe unii dintre noi cum am putea sa ne producem destul de usor curentul electric ,si a nu folosi combustibil benzina sau motorina , cat ci caldura necesara incalzirii locuintei . Precizez faptul ca desi avem destula materie lemnoasa la indemana o folosim neadecvat , in ultima vreme am observat o tendinta a populatiei catre folosirea de cazane termice pe lemne cu gazeificare , dar sunt cam scumpe la pret fata de un cazan normal. Am vizualizat diferite filmuletze pe youtube in care se construiesc diferite instalatzii de gazeificare a lemnului ,iar o parte din gazul produs este folosit pentru a alimenta grupuri electrogene diesel, se stie ca in tara noastra sunt ateliere de tamplarie iar acestea detin o cantitate destula de deseuri lemnoase , in spatzii se pot depozita aceste deseuri si folosi ulterior .

cautatzi va rog pe cei intetresati de acest subiect pe youtube filme cu "syn gas" sau "wood gas tractor " , " gas generator" si poate veti intelege despre ce e vorba , in cazul in care nu se detine o sursa de materie lemnoasa se poate utiliza cultivarea sai zic a salciei atasez o pagina in care se explica cam cum sta treaba " http://www.salciaenergetica.ro/index.html "

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vfp_marius

11

• cristian_draghiescu

7

• EmyRulz

1

• dorian 70

1

Deoarece ma intereseaza discutiile pe teme energetice (deh, deformatie profesionala !), v-as ruga sa prezentati Dvs. subiectul mai in amanunt.Imi cer scuze ca nu pot apela la sursa indicata de Dvs. (Youtube), dar eu nu pot considera acest site ca fiind o sursa de incredere, mai ales in aplicatii legate de energie.

sut deacord cu tine youtube nu este un sait de incredere , dar in mica parte daca stii ce sa alegi din el totul e ok adevarat , sunt multe falsitatzi pe youtube stiu , am sa adaug un model de generator de gaz poate pot sa atasez poza

Deoarece ma intereseaza discutiile pe teme energetice (deh, deformatie profesionala !), v-as ruga sa prezentati Dvs. subiectul mai in amanunt.Imi cer scuze ca nu pot apela la sursa indicata de Dvs. (Youtube), dar eu nu pot considera acest site ca fiind o sursa de incredere, mai ales in aplicatii legate de energie.

Ati postat doua scheme de principiu ale unor instalatii de producere a gazului provenit din "distilarea" unei mase lemnoase.Si ce-i cu asta ? Ideea nu e deloc noua. Iar "Lemnul ca sursa de energie" este cunoscut de cand s-a descoperit focul.Spuneti cu cuvintele Dvs. ce doriti de fapt, in loc sa postati poze si filmulete.

frate ideea e veche de cand sa descoperit roata dar nu prea se stie cum si cu ce se mananca ,daca estiinteresat de aceasta idee puneo in practica singur fara comentarii de prisos eu doar incerc sa readuc in discutzie ceva care sa uitat si poate lumea vrea sa aiba si alta varianta de energie nu numai de eoliana sau hidro , si cea a masei lemnoase , biomasa mai bine zis . :bataie nam intzeles prea bine notziunea de distilare a masei lemnoase , sau poate nu ai intzeles ce vor sa zica defapt acele poze , era vb de piroliza ,

"Frate"... esti superficial rau, da-mi voie sa-ti spun.Renunt la a ma adresa la persoana a doua in acest topic...Eu nu sunt deloc interesat de aceasta idee, asa cum spui, ca doar tu esti cel care a deschis topicul.Si sa stii ca am inteles foarte bine despre ce era vorba.Piroliza inseamna de fapt procesul de distilare a lemnului sau a carbunelui, dar nu stiai ca sunt sinonime."Piroliza substanţelor organice este una dintre cele mai importante căi de obţinere a arenelor avînd drept materie primă lemnul dar mai mult cărbunele. Distilarea uscată a cărbunilor cuprinde procese complexe care au loc la temperaturi de 500-1200 °C, la vid, obţinîndu-se următoarele fracţiuni: * fracţiunea gazoasă formată din hidrogen, oxid şi bioxid de carbon, amoniac, hidrogen sulfurat dar şi unele hidrocarburi gazoase * fracţiunea lichidă: ape amoniacale şi gudroane, cu un conţinut diferit de hidrocarburi, dar şi combinaţii organice cu oxigen şi azot. * fracţiunea solidă formată numai din cocs.După temperatura la care are loc acest proces de piroliză se pot deosebi: * distilare la temperatură joasă 500 °C-600 °C numită si distilare primară sau semicarbonizare care urmăreşte obţinerea distilatelor necesare ca materii prime în industria chimică. Ea se aplică la huilă, cărbune brun, turbă în cuptoare de distilare. * o distilare la temperatură medie 600 °C-700 °C (cocsificare la temperatură medie) * distilare la temperatură înaltă 900 °C-1200 °C (cocsificare prin care se obţine cocsul metalurgic).În urma diferitelor procese rezultă un ulei de absorbţie saturat cu hidrocarburi; acesta este încălzit la 135-140 °C iar apoi distilat cu abur supraîncălzit într-o coloană de distilare. Produsul de distilare pînă la 140 °C –format din benzen, toluen, xilen-reprezintă benzenul brut. Amestecul cu puncte de fierbere peste 140 °C (naftalină, compusi aromatici cu sulf azot oxigen) formează un bun amestec dizolvant cunoscut sub denumirea de solvent nafta."Citatul nu am pretentia ca mi-ar apartine, insa fenomenul il cunosc cam de multi ani...Deoarece am convingerea ca este un nou topic bun de batut apa in piua (in genul celor legate de energia pneumatica obtinuta din energie eoliana), imi permit sa ma retrag de la discutie.O seara buna.

frate daca nu esti interesat de aceasta idee nu mai posta si bata apa in piua in alta parte , de copiat citate vad ca esti bun , sau poate chiar te pricepi , atunci dane noua celor care nu stiu un exemplu mai bun si mai economic de obtzinere a curentului electric si apei menajere si termoficare mai avantajos , astept oferte , sper sa nu batzi campii asa cum bat eu , parerea ta dealtfel :ciuda: o seara buna :sparge:

"Frate"... esti superficial rau, da-mi voie sa-ti spun.Renunt la a ma adresa la persoana a doua in acest topic...Eu nu sunt deloc interesat de aceasta idee, asa cum spui, ca doar tu esti cel care a deschis topicul.Si sa stii ca am inteles foarte bine despre ce era vorba.Piroliza inseamna de fapt procesul de distilare a lemnului sau a carbunelui, dar nu stiai ca sunt sinonime."Piroliza substanţelor organice este una dintre cele mai importante căi de obţinere a arenelor avînd drept materie primă lemnul dar mai mult cărbunele. Distilarea uscată a cărbunilor cuprinde procese complexe care au loc la temperaturi de 500-1200 °C, la vid, obţinîndu-se următoarele fracţiuni: * fracţiunea gazoasă formată din hidrogen, oxid şi bioxid de carbon, amoniac, hidrogen sulfurat dar şi unele hidrocarburi gazoase * fracţiunea lichidă: ape amoniacale şi gudroane, cu un conţinut diferit de hidrocarburi, dar şi combinaţii organice cu oxigen şi azot. * fracţiunea solidă formată numai din cocs.După temperatura la care are loc acest proces de piroliză se pot deosebi: * distilare la temperatură joasă 500 °C-600 °C numită si distilare primară sau semicarbonizare care urmăreşte obţinerea distilatelor necesare ca materii prime în industria chimică. Ea se aplică la huilă, cărbune brun, turbă în cuptoare de distilare. * o distilare la temperatură medie 600 °C-700 °C (cocsificare la temperatură medie) * distilare la temperatură înaltă 900 °C-1200 °C (cocsificare prin care se obţine cocsul metalurgic).În urma diferitelor procese rezultă un ulei de absorbţie saturat cu hidrocarburi; acesta este încălzit la 135-140 °C iar apoi distilat cu abur supraîncălzit într-o coloană de distilare. Produsul de distilare pînă la 140 °C –format din benzen, toluen, xilen-reprezintă benzenul brut. Amestecul cu puncte de fierbere peste 140 °C (naftalină, compusi aromatici cu sulf azot oxigen) formează un bun amestec dizolvant cunoscut sub denumirea de solvent nafta."Citatul nu am pretentia ca mi-ar apartine, insa fenomenul il cunosc cam de multi ani...Deoarece am convingerea ca este un nou topic bun de batut apa in piua (in genul celor legate de energia pneumatica obtinuta din energie eoliana), imi permit sa ma retrag de la discutie.O seara buna.

Guest adisor2

nu sunt in masura sa comentez acest subiect,deoarece nu conost bine fazele,INSA as avea ceva de zis ptr cristian draghinescu: domnule,poate ii fi tu inteligent,sau poate te crezi,tot pomeneai ca generatia de azi nu am putea fara net,si ca ne luam informatia de acolo,dar tu de unde o iei?!!! vad ca nu-ti convine multe subiecte de aici,pai MUTA-TE PE ALt SITE,deshide-ti un blog ceva,si nu mai bate apa in piua cu noi,mai mult ca sigur la practica esti zero,in multe domenii,sigur nu ai incercat sa faci ceva cu mana ta,ca la cate stii tu,sigur nu ai fi in stare,ca nimic nu ar fi bun sau rentabil daca ai fi cu adevarat bun nu ai comenta atat fiecare subiect,ti-ai zice parerea si te-ai retrage,dar tu preferi spectacolul, de asta ne-am adunat toti aici ,sa discutam

draga cristian daca esti bun la citate , eu am sa citez un fragment dintro pagina pe care am so scriu la final .

deci citez "Instalatia de gazeificare utilizeaza deseuri lemnoase rezultate în urma prelucrarii lemnului, iar în cazul când acestea se vor epuiza, instalatia se poate adapta cu rapiditate la alimentare cu gaz metan.

Este destinat alimentarii cu energie electrica in zonele neracordate la RENEL, sau unde se doreste obtinerea de energie ieftina în fabricile de prelucrare a lemnului.

Prin sistemul performant de gazeificare, realizat dupa cea mai moderna tehnologie elaborata de firma POWERHEARTH, din America se obtin urmatorii parametrii tehnici:

- pentru 1 kW/h energie electrica , este necesara 1,5 kg biomasa;

- prin cogenerare se obtine 1,334 kW/h energie termica, la 1 kW/h energie electrica;

- pretul energiei electrice obtinuta prin gazeificarea biomasei este de 0,01 $/kW;

- emisiile poluante sunt considerate "zero".

Se pot livra echipamente complete compuse din motoare CATERPILAR, adaptate la functionarea pe gaz obtinut prin echipamente de gazeificare cu puteri cuprinse in urmatoarele game: 100;250;500;750;800;900;1000 kW. "

am incheiat citatul , acu te intreb crezi ca ai putea sa scotzi un pretz pe kiloweat mai mic daca renelul e departe , da idei sa esti bun.

pagina e asta pentru cei doritori so vada : http://www.finex-energy.ro/biomasa.htm

sunt si ceva tabele si grafice destul de interesante acolo . faza cu emisiile mia placut sunt considerate ZERO , ai ceva de zis?

hai cristiane ce faci ai trecut la nani ,asteptam oferte de obtzinere a curentului electric si a apei menajere , si termoficare ,sub pretzul de 0,02 dolari , nu ne tzine cu gura cascata , avem de scotocit minunea asta de google poate gasim ceva mai atragator . :101

Pentru adisor2 :Tinere, se pare ca nu-ti dai seama nici acum ca "nu iau informatia de pe internet", ca apartin altei generatii care a crescut si invatat fara internet, si la anii mei cade in ridicol cel care afirma (la modul cel mai superficial, ca sa folosesc din nou acest termen, din pacate atat de potrivit) ca n-am realizat nimic in practica.Spre stiinta ta, am realizat (atat d.p.d.v. practic cat si teoretic, adica proiecte, dar din acelea adevarate !) cam tot ce nu intra in conflict cu legile fizicii si ale bunului simt. Si nu este vorba de niste biete alambicuri de distilat lemne !Totodata, constat ca nu ai sesizat nici faptul ca toate comentariile mele au un subiect comun : lipsa unui fundament teoretic elementar.Daca va plac atat de mult discutiile lipsite de acest ingredient, perfect, dati-i bataie inainte, voi sunteti cei care creati spectacolul si nu eu.Nu uitati insa ca astfel va puneti la vedere atat adevarata voastra valoare, cat si imaturitatea in judecata.Pentru vfp_marius :Nu ma intoarce ca la Ploiesti. Nu are nici-o legatura ceea ce ai postat tu (chestia cu cutiile de lapte praf, ti-o mai amintesti ?) si la care ti-am dat raspuns, cu ceea ce postezi acum.N-ai sa te poti apropia niciodata de randamentul unei instalatii industriale cu niste chestii facute artizanal, mai ales daca nu cunosti fenomenele care au loc.Pot insa sa te informez ca prin 88' am facut un studiu de rentabilitate (asa se numea atunci), urmat de un proiect, care nu s-a mai finalizat practic, a unui grup electrogen avand drept materie prima rumegusul provenit de la o fabrica de mobila de renume in Timisoara la acea vreme - acum e pusa pe butuci, ca atatea altele.Ma indoiesc ca la acea vreme puteam sa iau informatii de pe Internet, te las pe tine sa ghicesti de unde le aveam - de fapt, corect spus ar fi cunostinte, nu informatii -.Tot prin anii aia am participat la constructia unei centrale eoliene, montata pe cladirea Facultatii de Mecanica, centrala care, inutil sa o spun, nu a produs nici-un KWh de energie, dar asa era in acele timpuri, se punea accent pe economia de energie, care ajunsese la rang de politica de stat. Iti dai seama ca pentru toate astea ai nevoie sa stii ceva teorie din vreo cateva domenii bune, iar pentru asa ceva trebuia sa te documentezi la greu din literatura de specialitate.Nu exista Internet, nu erau forumuri... dar erau lucruri foarte bine cunoscute, bine proiectate, acceptabil realizate (practic numai cu componente indigene, nu exista import pentru asa ceva) si care nu au produs nimic datorita mentalitatii politicului de atunci.Prin 92' faza cu centralele eoliene s-a repetat pe muntele Semenic, acolo erau conditii de functionare, insa desi constructia se afla intr-un stadiu avansat, a fost sistata din lipsa de fonduri si ulterior s-a renuntat la ea.Si in domeniul surselor de energie neconventionale ar mai fi si altele, de mai mica importanta.Nu-ti spun toate astea pentru a "ma da mare", am trecut de mult de varsta asta, ci doar pentru a incerca sa te conving ca "nu tot ce zboara se mananca", in orice caz nimic "nu se mananca" fara teorie. Cu atat mai mult practica.De asta tot insist asupra acestui aspect. Nu este nimic rau in a imagina tot felul de instalatii-minune.Insa a-ti apara cu incapatanare punctul de vedere, atunci cand nu detii decat cunostinte vagi despre principiile si legile care le fac sa functioneze, consider ca este o mare greseala.Ca sa revin la topic, ceea ce vrei sa-mi arati este in regula, cu conditia ca investitia sa fie rentabila, justificata, amortizabila si sa ti-o poti permite.Dar daca vrei doar sa mesteresti ceva aducand drept argument pagina la care faci referire... atunci nu.Poti obtine o flacaruie anemica la capatul unei tevusti,dintr-o cantitate de gaz atat de mica incat practic sa nu-ti dauneze, dar ca sa produci o energie de care sa te poti servi cu adevarat ar trebui sa produci cantitati uriase de gaz, cu toate riscurile si deficientele pe care ti le-am expus mai inainte.Pentru amandoi :Va rog sa o lasati mai moale cu bascalia cu citatele, ca e deplasata.Spre stiinta voastra, nu sunt citate de pe Internet, ci dintr-un vechi manual, clasa a X-a, editia 1975. Au fost copiate de cineva caruia nu-i place sa invete si prezentate pe un site drept referat personal. Doar acestea sunt la moda, nu ?De unde stiu ca a fost editia 1975 ? Simplu, din acel manual am invatat, la vremea respectiva si eu. Si contine o eroare semantica pe care am remarcat-o acum 35 de ani.Pentru vfp_marius din nou :Tocmai vroiam sa-ti trimit raspunsul, cand am vazut ce ai postat ultima data.Adaug un singur lucru : imi pare rau de timpul pe care l-am pierdut cu tine. Chiar ca acum stim masura bunului tau simt.P.S. Ti-l trimit, totusi.

astept proiectul promis . punct . mie numi place bascalia ,da prea mai luat tare . observ ca esti mai in varsta decat mine , dar in ceea ce ai zis mai sus ,in tot ce ai facut se pare ca sa ruinat din lipsa de fonduri sau caderea lui ceasca iar acum unii nu sunt in stare sa dea cu var ceea ce a construit ceasca :da , sincer ai realizat ceva ,util ,ma refer la construirea unui sistem de generare a vreunei energii , fie ea electrica termica ,sau biogaz , facuta pe cont propriu. eu poate abia incep sa construiesc ceva sunt la inceput experimentez , ma informez de pe net ca acu este (mai merge cineva la biblioteca ca altadata) , si aleg cei bun , dar ma intreb daca in anii dumneavoastra era net la discretzie nu cautazi nimic pe net , acum de ce o facetzi totusi , in ziua de azi comunicarea e mai importanta decat cunoasterea , mai sunt la noi in tzara centre de studiu de cercetare? cum era odata, va zic eu ca nu prea mai e niik, acum se da banul si se importa ca e mai ieftin de la EU .

Pentru vfp_marius :Te rog reciteste atent postul meu si arata-mi unde ti-am promis eu un proiect !Nu induce si pe altii in eroare cu asemenea afirmatii !Mai spui ca :"in ziua de azi comunicarea e mai importanta decat cunoasterea".Da, dar asta este valabil numai pentru cel lipsit de cunoastere.Nu crezi ca datorita lipsei de cunoastere s-au datoratpolemicile dintre noi ?