Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

homemade rc car

bmxdany

Recommended Posts

salut mi-am construit o masinuta cu telecomanda dintr-o o masinuta veche un electromotor un releu shi o baterie de 12 v .problema e ca nu pot sa pun directie :cry: .... acum merge destul d bine dar ma poate ajuta cineva sa imi explice cum sa-i pun directie :nas: . eventual shi frana .ma gandeam sa folosesc un motoras de stergatoare sau de geamuri electriceastept sfaturi.

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• bmxdany

5

• cristian_draghiescu

2

• sergiu mihoc

1

• Vlad20

1

salut mi-am construit o masinuta cu telecomanda dintr-o o masinuta veche un electromotor un releu shi o baterie de 12 v .problema e ca nu pot sa pun directie :cry: .... acum merge destul d bine dar ma poate ajuta cineva sa imi explice cum sa-i pun directie :nas: . eventual shi frana .ma gandeam sa folosesc un motoras de stergatoare sau de geamuri electriceastept sfaturi.

sau mai bine poti folosi un motoras brushless, :da ... se folosesc in modelism, numai ca is mai scumpe

sau mai bine poti folosi un motoras brushless, :da ... se folosesc in modelism, numai ca is mai scumpe
poi e cam mare ...e bun shi electromotor dar la directie am nevoie de niste sfaturi

PUNE SI TU UN SERVO CA ORICE MODELIST CARE SE RESPECTA

problema este ca masina are vreo 15 kile shi nu am bani de un servo de 25 kg era mai usor cu un motor de parbriz

Poti pune tu si sapte motorase de stergator , cu tot nu faci nimic , la curbe sau daca lovesti cu roata vreo piatra , o sa iti miste rotile . Daca vrei sa faci ceva calumea iti trebuie totusi un motor cu reductor , cu cat este mai mare raportul cu atat mai bine , totusi trebuie sa fie in acelasi timp destul de rapid .

Prin anul 1983 am reparat unui copil o masinuta teleghidata model RENEGADE. Era fabricata in fosta RFG si avea un grad inalt de detalii, cu un finisaj comparabil cu actualele modele feroviare Marklin.Tin bine minte ca schimbarea directiei se facea prin pivotarea puntii fata, pivotare obtinuta prin blocarea rotii din stanga sau din dreapta (dupa cum era comandata directia) cu ajutorul cate unui electromagnet al carui miez constituia axul rotii respective.In momentul alimentarii, datorita campului electromagnetic creat, acest ax era imobilizat in interiorul bobinei.Desigur ca executia mecanica a acestui ansamblu este foarte dificila, de aceea am prezentat acest lucru mai mult sub aspect teoretic.Sunt convins ca modelistii pasionati (si fata de care am un respect deosebit) pot veni cu precizari suplimentare in legatura cu acest sistem, in sensul simplificarii si al eficacitatii lui.Din pacate nu am masurat la vremea respectiva consumul acelor bobine, insa imi aduc aminte ca 6 acumulatori tip R6 (erau cred de 600 mAh) care alimentau exclusiv directia, se epuizau rapid, in circa 30 de minute.In orice caz, cred ca pentru un viraj eficient roata trebuie sa "intepeneasca" pentru ca intreaga punte sa poata pivota, acest lucru necesitand o forta electromagnetica mare si implicit un curent deloc neglijabil.P.S. Acum vad ca masina din topic are 15 Kg. In acest caz cred ca solutia viabila ramane totusi un servo. Jucaria respectiva, cu tot cu baterii, nu avea cu mult peste 1 Kg.

• 2 weeks later...
Guest ferry

Te inteleg acum foarte bine...ce vrei sa faci.Mai ales pentru ca am un baiat de 2 ani jumate si are la randul lui o masinuta electrica din ala in care se poate urca . Si ma enervez cand ma duc in parc cu el si inca este prea mic sa invarta volanul ca trebuie sa depui un pic de efort ca sa rotesti directia . Are roti de plastce foarte late si trebuie sa ma plimb paralel cu masina.Din acest moiv mi-a trecut si mie prin cap sa-i fac o telecomanda si sa stau frumos pe banca si sa teleghidez pe el cu masinuta..... :dans:

"sa-i fac o telecomanda si sa stau frumos pe banca si sa teleghidez pe el cu masinuta..."Ar fi haios... s-ar aduna lumea ca la circ.Cred totusi ca cel mai putin s-ar distra copilul.

• 6 months later...

salutare,eu as pune un motoras cu un comparator cand este neactionata directia sa faca contact cu o rezistenta care va fi egala cu cea din telecomanda, daca din telecomanda actionam dreapta la buton se pune o rezistenta mai mare iar comparatorul va actiona motorasul in acel sens, daca actionam stanga o rezistenta mai mica in telecomanda iar comparatorul va invarti motorasul in cealalta directie. toate pot fi in masinuta nu in telecomanda si sunt nevoie 2 canale care sa comande 2 relee ND-NI.Daca credeti ca merge asa fac si o schita.

Frana cea mai simpla este punere motorului de tractiune in scurt cu un releu. Acelasi releu puen frana si cand masina iese eventual din raza de actiune a telecomenzii.