Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum curat un radiator de vopsea?

matzah

Recommended Posts

Salut, Am un vechi radiator de al pe care as dori sa-l folosesc pentru un montaj actual. Radiatorul este nuami bun numai ca ma deranjeaza partea estetica a sa. Respectiv a fost candva vopsit, acum arata urat, am incercat sa-l frec cu o perie de sarma insa nu ajung pana la talpa sa, aripioarele respective fiind destul de inalte. Acum arata ca naiba, jumate vopsit, jumate pilit. Evident ca nici tata diluantilor n-o sa dizolve vopseaua de acolo.Are cineva idee cum as putea sa-l curat? pana acum au fost urmatoarele variante: - un neam de alifie chimica ... se presupune ca reactioneaza cu vopseaua si o dizolva (nu gasesc)- sablare chimica, alt neam de alifie (scump.. 88 euro suta de ml de solutie)- sablare cu nisip in conditii de santier naval (chiar am nevoie de radiator asa cum e, nu de jumatatea care mai imi ramane dupa ce il trec prin nisip la granulatia aia care o folosesc ei) - discuri gen perie de sarma pentru bormasina (prea groase, nu incap intre aripioare) -diluanti, scursori si potiuni magice (nu e cazul) - pilit individual aripioara cu aripioara (poate, dar sper sa termin pana implinesc 40 ani) Cred ca am sa-i dau foc si apoi sa sper ca vopseaua sa se arda si sa poata fi eliminata mai usor. PS: e vorba de un radiator de 35x22 cm relativ maricel si util pentru a raci un amp cat de cat marisor.

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• matzah

6

• lorik199

3

• Spitfire

2

• miron1947

2

Top Posters In This Topic

asa tehnic vorbind as putea (chiar daca intr-un timp mai mare) sa folosesc si statia de aer cald. Dar am draci pe bucata aia de metal, eu tot o sa-i dau foc. :41

Poti incerca sa-l arzi cu un brener de genul celor folosite la instalatiile sanitare.Ai zis o chestie de sablare. Vezi daca sunt baieti in Galati care readuc la viata jante auto. Stiu ca cei care se ocupa cu astfel de chestii gen tuning au aparate de sablat. Am vazut jenti de aliaj care au iesit perfect.

Exista in comert niste solutii pentru indepartat vopseaua. Se aplica peste, se lasa cateva minute si apoi se razuie... Incercati pe la magazinele cu vopseluri/amenajari interioare.

Spitfire ai incercat tu cu soda peste vopsea si a mers? sablarea e cea mai buna metoda dar nu prea ieftina, in conditiile actuale nici eloxarea nu este o solutie.

pe aluminiu curat in loc de soda stiu ca merge si clorura ferica de-asta mai apoasa de la magazinele noastre cu piese, practic se spala metalul cu ea, cu un burete imbibat in clorura se freaca bine pana iese uniform, cam acelasi aspect, am mai incercat. referitor la solutia pentru vopsea, exact asa ceva cautasem si nu gaseam. N-am incercat la ateliere auto dar ultima oara cand ma uitasem astia pe aici frecau cu peria de sarma apoi cu o dracie de slefuit care se monteaza pe bormasina (acolo mai merge, suprafata cat de cat mai accesibila).

Da cu niste decanol de la Cinele Negru ai incercat?recomand ca piesa sa fie calda ,chiar si solutia ,asa la bunul simt.Bafta!

Cu solutie de soda caustica (2-3 linguri cristale la 1 litru de apa calduta) zboara orice eloxare/ vopsire de pe radiatorul de aluminiu, in 10 min. ramane aluminiul oglinda. Atentie, reactia degaja hidrogen cu ceva impuritati urat mirositoare. "Fierberea" poate fi intensa, atentie la ochi, sa nu improashte reactia vreo picatura in ei.

Foloseste DECANOL si ai terminat cu toate bataile de cap. Aplici pe suprafata, lasi o perioada apoi indepartezi vopseaua cu un spaclu din plastic.