Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator auto cu SMPS TL494

MrPerform

Recommended Posts

Salutare.

As vrea sa dezbatem impreuna daca e posibil un amplificator pentru masina deoarece am vazut ca sunt multi doritori de asa ceva si dupa cateva cautari pe internet am gasit o schema pentru o sursa SMPS alimentata de la bateria masinii care foloseste ca transformator unu dintr-o sursa PC fara a fi nevoie sa fie rebobinat, asta pentru a usura munca multor persoane.

Aceasta ar fi schema de principiu :

Posted Image

Transformatorul din sursa PC si cum trebuie folosit :

Posted Image

Posted Image

Modul de legare a diodelor la iesire in acest caz :

Posted Image

Ca amplificator am putea folosi cel a lui Red Elliot de 100W/4ohm deoarce eu zic ca e de ajuns si mai si suna frumos si e usor de reglat.

Acuma va cer parerea celor care se pricep la sursele de acest tip daca e realizabil acest proiect deoarece de unde am luat aceasta schema si idee e de pe un site turcesc si nu inteleg mai nimic din descriere dar din poze arata ca a fost realizata si ca functioneaza.

Astazi mi-am procurat piesele necesare si pe maine ma apuc sa construiesc aceasta sursa.

Astept pareri daca e realizabila sau nu inainte sa ma apuc de lucru.

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Da, felicitari !!!O idee interesanta.Se poate face.Trafurile sa fie cat mai mari k vor fii foarte solicitate. Practic dai cu 12 V in ramura de 5V, Bmax e mult mai mare. Ai un numar de spire /volt mai mic.O sa iasa maxim 33V, adica +/- 33Vfaceti cateva calcule de curent si putere transferata k sa nu ia foc in masina.In schimb mai adauga cate un MOS, sa scazi radiatorul, si fa TOTEM-POLE k driver la tranzistoare, o sa ai semnale dubioase si surprize in secundar.

• 2 weeks later...

Am realizat cablajul...mai trebuie sa montez diodele si rezistenta de 36K. O intrebare cu aparatul de masura UNI-T UT81B cum masor si unde trebuie sa pun sondele pentru a masura daca lucreaza totul bine? Pentru ca are si functie de osciloscop.

:ras: Pagina o am salvată pe PC și am uitat că în bara de adrese apare locația de la mine. E vorba de un amplificator auto Lanzar RK1200-2c, cu schemă și ceva de detalii - un fel de review.

Nu reușesc să găsesc pagina respectivă pe site, așa că o atașez în format .mht

Alte chestii interesante de pe același site http://www.bluesmobil.ru/shikhman (meniul de navigare, în partea stângă)

Merge bine. Dupa ce am legat un consumator tensiunile s-au stabilizat perfect si am +-43.2Vcc. Am legat un amplificator Eliott-100W/4ohm si merge destul de bine. Ce mai vreau sa fac acuma e sa imi ziceti cum se leaga aparatul ce il am pentru a vedea daca totul functioneaza in parametrii.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Da. Merge....numai ca nu stiu cum sa fac masuratorile si pe o parte am 21V AC si pe cealalta 32V AC. De incalzit nu se incalzeste nimic.

Daca te mai intereseaza asta. Auzi o chestie, poate nu o sa mcrezi. Eroarea apare de la aparatul de masura. Aparatele digitale sunt "pacalite" cand e vorba de pulsuri de frecventa mare. Incerca cu unul analogic (ce pierzi daca incerci) si vei vedea tensiunea corect. Cat despre putere mai mare se poate acest monmtaj pana la maxim 0.5KW teoretic. Ca amtor si mai putin. Pentru puteri de KW ar trebui sa nu mai merarga Push-Pull ci ZVT rezonant. Am mai discutat asta la alimentatoare."Trafurile sa fie cat mai mari k vor fii foarte solicitate. Practic dai cu 12 V in ramura de 5V, Bmax e mult mai mare." Nu cred sa fie asa. Depinde si de frecventa cu care ataci traful. La calculator de ocicei este tot TL. Deci ne uitam la R si C care "decid" frecventa si le comparam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines