Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor ir sau "optic"


mecaboy

Recommended Posts

Buna seara.Vreau sa realizez un senzor ce va contine un led care va emite o lumina printr-o fibra optica,lumina ce se va reflecta din obiect si se va transmite printr-o alta fibra optica la un led receptor/fotodioda.Doresc ca in momentul in care receptorul sesizeaza lumina/ir sa aclanseze un releu,iar cand nu o sesizeaza sa il declanseze.

 

Intre un led emitator cu spectrul luminii in plaja cuprinsa de spectrul vizibil de ochi si un led emitator ir ma gandeam sa folosesc ledul ir pentru a nu aparea "erori" datorita luminii ambiante.

 

Vreau sa folosesc un montaj fara microcontroler datorita costului net mai mic iar ca receptor, as vea sa folosesc

http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=2443

 

P.S.Obiectul se va afla la o distanta de cativa mm fata de fibra optica

 

Va multumesc

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Buna seara,ar mai putea fi ceva de adaugat. Modularea luminii, sau IR.Senzorii acestia au restrictii importante in privinta cotelor.La nivel de amator iti va fi f. f. greu...Vezi ca fibra optica trebuie taiata cu un cutit special (o lama f. dura si f. ascutita) si perpendicular.Nu vei obtine rezultate daca tai cu un cleste "sfick". Acesta o va "strivi". Grija mare la raza de curbura...Oricum, succes!dekor.

Link to comment
Share on other sites

De taiat o voi taia doar intr-un capat,celalt il voi lasa mufat.Spui ca o simpla raza ir nu ar functiona?Trebuie neaparat modulata?Senzorii nostri de pe statiile MPS nu par a avea "lumina" modulata,dar probabil nu iti dai seama cu ochiul liber.La acei senzori folosesc drept emitator presupun ...un led,lumina fiind rosie.Multumesc pentru sfaturi

Link to comment
Share on other sites

Daca folosesti fara modulare e posibil ca la o raza de lumina exterioara cazuta pe fibra detectorului sa fie detectata ca semnal.Foloseste 36 kHz ai destule modele de detectori in comert (la TV-uri si telecomenzi tv gasesti ce-ti trebuie).Acel detector e calibrat pe acea frecventa si ignora lumina naturala.Daca vrei sa mergi pe vizibil in loc de led foloseste un laser de putere mica (in genul celor de la breloc cu laser).Ai putere mai mare decar a unui led la intrarea in fibra.

Link to comment
Share on other sites

Aham...deci nu merge sa "aprind" o simpla dioda IR si sa sesizez ir-ul....trebuie modulat.Acum ma pun sa caut o schema cu componente cat mai ieftine pentru modularea unui led ir.

 

Multumesc pentru raspuns,sper sa revin cu informatii noi

 

O zi buna

 

P.S.Se pare ca am gasit o schema simpla si ieftina pentru modulator http://www.robotroom.com/Infrared555.html

Link to comment
Share on other sites

Merge si asa dar nu vei mai avea imunitatea crescuta la zgomot pe care ti-o ofera modularea luminii.IR-ul pentru un fototranzistor sau fotodioda fara filtru e la fel ca lumina vizibila.Filtrul doar ajuta la selectia IR-ului.Daca in aplicatia ta stii ca zona de detectie (inclusiv capatul fibrei detectorului) nu va fi expusa luminii atunci poti folosi si lumina/IR nemodulata.Un exemplu : la mouse-ii vechi cu bila ai 2 perechi LED/Fototranzistor in IR fara modulare.Izolarea de lumina exterioara se facea de carcasa de plastic,distanta mica intre LED/FT si raportul mare intre intensitatea emisiei LED-ului si intensitatea luminii exterioare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines