Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon 60W prea puternic?


Guest Brainteaser
 Share

Recommended Posts

Guest Brainteaser

Am cumparat un letcon de 60W (CIOCAN DE LIPIT 60 W - VELLEMAN) pentru a-l folosi la facultate pentru un proiect. Am de lipit diferite componente (diode, rezistente, tranzistori etc.) si ma intereseaza sa stiu daca nu cumva e prea puternic si as putea sa le stric in momentul cand le lipesc. Pe majoritatea care i-am intrebat mi-au zis ca e cam puternic si ca ar fi trebuit sa imi cumpar unul de 30-40 W. Va intreb daca e bun ca sa nu dau banii degeaba pe unul nou.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Brainteaser

Nu ma pricep foarte bine la electronica, asa ca as vrea sa stiu daca il pot folosi fara sa stric ceva fara sa atasez altceva la el prin care sa ii variez puterea

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa-i reduci puterea la jumatate, pune in serie cu el fie o dioda 1N4007(in felul acesta rezistenta letconului va fi alimentata doar cu o semialternanta), sau tot in serie, un bec de 60W, de exemplu chiar becul de la lampa de birou(va lumina cam "chior").

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa-i reduci puterea la jumatate, pune in serie cu el fie o dioda 1N4007(in felul acesta rezistenta letconului va fi alimentata doar cu o semialternanta), sau tot in serie, un bec de 60W, de exemplu chiar becul de la lampa de birou(va lumina cam "chior").

Apropo de solutia ta, mi-am amintit ca am citit pe undeva chestia asta; pe acel suport se adapteaza un microcontact care inseriaza ceva (bec, dioda) atunci cand se asaza letconul pe suport. Solutia cea mai la indemana si eleganta totodata ramane aceea cu alimentarea letconului dintr-un regulator ieftin de iluminat (cum s-a scris mai sus de catre cirip).
Link to comment
Share on other sites

Eu as vrea sa stiu daca este prea puternic si daca imi va afecta componentele atunci cand le lipesc.

Pai numai d-ta poti sa apreciezi..depinde ce lipiti si pe ce lipiti; pana la urma depinde de stilul fiecaruia.. si de tensiunea de la retea (la mine e cam mica!). :ras:
Link to comment
Share on other sites

Guest Brainteaser

Deci sa inteleg ca e posibil sa stric anumite componente atunci cand le lipesc. Nu mi-am format un stil anume ca sa lipesc pentru ca dupa cum am zis sunt incepator si de asta am intrebat daca pot folosi letconul de 60 W sau trebuie sa imi iau altul de putere mai mica.

Link to comment
Share on other sites

Ceea ce conteaza e temperatura varfului , care nu e legata de puterea electrica neaparat . Un letcon chinezesc de 30W-40W se incalzeste in gol de nu mai sta cositorul pe varf , dar cand vrei sa topesti ceva serios se raceste prea mult . Probabil Velleman este mult mai bun , dar nu te poti astepta la performante excelente decat de la o statie de lipit termostabilizata .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Pai e letcon. Daca nu e termostatat, temperatura depinde de cat il tii in priza. La 60W se va incalzi destul de repede un varf subtire dar asta nu e neaparat un lucru rau. Eu am lucrat pe placi de baza cu pistolul de lipit romanesc de 100W... Trebuie doar indemanare si anse subtiri.

 

Mai recent am un letcon rusesc de 25W caruia i'am prelucrat varful, si il folosesc pe ala la lucruri mai sensibile. E mai usor asa ca nu mai rup anse. Vreau totusi sa'i adaptez si un senzor de temperatura (sau sa masor temperatura si pur si simplu sa ii fac temporizare) ca sa nu mai umblu tot timpul la priza. De 60W am unul pentru cositorit tabla, cu varf imens. La ala adorm pana se incalzeste.

 

La un letcon termostatat puterea de fapt determina perioada de timp in care varful ajunge la temperatura de lucru, si de aici dimensiunile maxime ale piesei care se poate lipi cu el. La unul simplu, fii si tu atent la varf, daca incepe sa se oxideze (se innegreste) temperatura e prea mare.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Adica, mai pe direct: poti strica si cu 25W, sau poti face lipituri smd cu 100W. Nu puterea e esentiala ci temperatura, care depinde de masa partii (impropriu numita "varf") de incalzire, corelata cu puterea de incalzire. Pistolul (ala cu anse) are puterea reglabila prin grosimea ansei (ansa subtire=putere mica); acolo se mai dozeaza incalzirea si prin manevrarea "tragaciului". La un "letcon", termostatarea, similar cu stabilizarea compenseaza consumul de caldura (lasat pe suport se pierde un minim de caldura incalzind aerul; lipind, functie de masivitatea pieselor pierderea de caldura poate raci masa de incalzire pana la imposibilitatea topirii aliajului (60W e mult prea putin pentru lipit tabla! mai degraba 600W!) Nu-ti recomand reducerea puterii de incalzire (cu exceptia unor perioade de repaus prelungit, cand un contact care scurtcircuiteaza o dioda, actionat de letconul pus pe suport, asigura mentinerea unei temperaturi mai reduse, "de asteptare"); efectul unui asemenea montaj va fi incapacitatea letconului de a topi mai mult decat o bobita de cositor...Fabricantul coreleaza puterea rezistorului de incalzire cu fluxul termic prin masa de lipire, asa incat acesta sa nu se raceasca excesiv la incercarea de a lipi o masa ceva mai mare (sarme mai groase sau pe insula mare de cablaj, desi cuprul imprimat avand doar 35-50 microni, "fura" destul de putina caldura).Succes!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines