Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radioreceptor IRIS


 Share

Recommended Posts

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Solutia e simpla: schimbati toti condensatorii ceramici placheta si toti electroliticii, apoi alimentati-l, 90% sanse sa mearga "din prima", daca nu, injector si signal-tracer(nu le detineti pe astea doua, le puteti confectiona cu maxim 20 lei, sau gratis daca aveti cateva maruntisuri printr-un sertar.Sau puteti reuni ambele aparate intr-unul singur, precum aici:

http://www.redcircuits.com/Page59.htm

Sunt indispensabile pt. cei care se ocupa de depanat radio, nici macar un multimetru de 300$ nu le poate inlocui.

Spor la treaba si succes!

PS Iris-ul e cel cu carcasa albastra? :rade: Frumusel mai parea, prin `87...

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.Multumesc in primul rand pentru schema!Problema este putin mai complicata decat am descris in prima parte a postului. Cand l-am cumparat, lipseau 2 bobine ecranate, fostul proprietar sau altcineva le dezlipise si le scosoese de pe placa, probabil avea nevoie de ele la altceva. este vorba de bobinele cu inductanta reglabila ecranate cu 5 picioruse de la oscilatorul UM-UL de la intrare RF, precum si bobina cu inductanta variabila de la frecventa intermediara, pe schema notata FI-MAII. Acestea lipsind, le-am inlocuit astfel: pe cea cu 5 picioruse de la un receptor ALFA2, iar pe cea cu 4 de la un radio TOP. Dupa inlocuire, aparatul tot nu a mers, nici un zgomot la pornire, nici macar un pocnet in difuzor. Am inlocuit toti tranzistorii cu unii noi, am incercat din nou - nu merge. Am verificat sa nu fie fire dezlipite sau piese sparte, etc. -nimic, aparatul arata bine. Nu stiu ce sa mai fac, mi-a trecut prin cap ca am pus pinii gresiti la bobina cu 4 terminale, adica FI-MAII. Aceasta deoarece, la prima bobina, cele 5 picioruse nu pot intra altfel decat conform gaurilor de pe placa, deci am lipit-o OK, dar la cea cu 4 este posibil sa le fi lipit aiurea? fiind de forma patrata cu cate un termin al in colt este greu de stiut care este piciorul 1, 2, 3 saqu 4. Sau exista vreo notatie?In fine, incerc sa dezlipesc acea bobina si sa o reatasez altfel si sa masor tensiunile de control de pe schema. Repet, cu scuzelele de rigoare, nu sunt electronist profesionist, doar unul amator, asa ca daca nu am descris bine problema, sa nu radeti, nu stiu exact cum se cheama in limbaj tehnic acele mini-bobine cu miez de ferita reglabil de la circuitele de intrare RF si FI. :sparge: Sper sa reusesc sa-l repar, ma agit tare ca sa-l repar doar pentru ca sunt un pic nostalgic dupa vremurile in care industria electronica romaneasca era ceva, este o amintire placuta din acele vremuri. Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

Trebuie sa procurati transformatoarele de frecventa intermediara(asa se numesc"bobinele ecranate") originale, eventual de la un radio 'Iris" distrus. Fara o heterodina modulata, frecventmetru si osciloscop sansele de a-l mai restaura sunt minime.

Link to comment
Share on other sites

Vi s-a recomandat sa inlocuiti condensatorii electrolitici si cei ceramici (plachetele de 10-100nf). Nu degeaba: electroliticii sunt cele mai putin fiabile componente (in general, cei romanesti in special); ceramicii de decuplare, aveau pasta (ceramica) de calitate proasta, se strapungeau pe capete. Tranzistorii, la care v-ati napustit dv se defecteaza mult mai rar (mai mult prin neglijenta "depanatorilor" nepriceputi, care fac scurtcircuite "de proba". Depanarea ar trebui sa inceapa cu un minim de cunostinte, apoi cu masurarea tensiunilor de polarizare (chiar daca nu aveti aceste tensiuni pe schema, daca aveti un minim de cunostinte veti sti (cam) ce tensiuni trebuie sa gasiti!)Se incepe de la difuzor spre antena (se incepe cu verificarea cu ohmmetrul a chiar difuzorului (firul leonic se corodeaza la aparatele care au zacut decenii, uneori in conditii nu tocmai ideale), continuind cu firele (sarmele), continuitatea infasurarilor transformatoarelor, etc.)Restaurarea nu e o operatie simpla (chiar pentru un aparat relativ simplu, ca acesta!). Daca nu aveti un morman de rabdare, mai bine incercati bungee-jumping!Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Daca se poate,si mai are cineva,schema acestui aparat de radio.L-am primit de la un pensionar,omul e refuzat prin "service".A umblat la bobina cu 5 picioruse,si a sparto.Mai grav e ca nu o mai gaseste deloc, i-a cazut pe jos. Eu i-am facut o mica modificare acolo,dar mai prinde doar antena satelor pe medii,pe unde lungi nu mai prinde nimic..MI-ar prinde bine o schema..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Vali Dăduică

Va pot oferi caietul service de la SOLO 100,schema se aseamana si are datele bobinelor.

Va salut! Numele meu este Vali si am nevoie de caietul service al radioreceptorului solo 100.

Va rog frumos,daca ati putea sa-mi trimite-ti  caietul service  al solo 100 pe adresa de email: [email protected]

Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Guest Vali Dăduică

Multumesc frumos pentru amabilitate d-le Soldan Constantin! Sant din jud. Mehedinti si sant inscris pe elforum, dar nu stiu de ce nu ma pot autentifica cu datele initiale si de aceea a trebuit sa ma autentific cu adresa de facebook.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Va pot oferi caietul service de la SOLO 100,schema se aseamana si are datele bobinelor.

Va salut! Numele meu este Relu si am nevoie de caietul service al radioreceptorului Solo 100.Va rog frumos , daca ati putea sa-mi trimite-ti  caietul service  al radioreceptorului Solo 100 pe adresa de email: [email protected] anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines